Barbera från Nizza

Sangiovese är Italiens mest odlade blå druva. Det gör den också till en av de mest använda och mest spridda sorterna. En stor del hamnar i enkla bulkviner, men det finns många viner som är raka motsatsen.

TEXT MAGNUS REUTERDAHL

Piemonte är för många en av de främsta vinregionerna i Italien. Den bilden har vi fått genom viner på druvan nebbiolo från appellationer som Barolo och Barbaresco i Langhe. Det är dock långt från de enda vinområdena i Piemonte där det produceras riktigt bra viner. Nebbiolo är inte heller den enda druva som definierar regionens viner. Ett exempel på andra områden där det produceras riktigt bra viner är Nizza i Monferrato, där de odlar druvan barbera.

Barbera är en druva som förr ofta förknippades med enkla bordsviner. Det är en av Italiens mest odlade blå druvor, framförallt i Piemonte men den är också vanlig i Emilia-Romagna, Puglia och Campania. Den är så vanlig att den kallas il vino del poplo, folkets vin. Dessa viner kan var väl så goda men de från Nizza är något helt annat. De är storslagna, potenta och smakrika med massor av komplexitet och elegans.

Nizza ligger i det gamla grevskapet Monferrato och tillhörde en gång såväl Asti DOC (Denominazione di Origine Controllata) som DOCG (Denominazione di Origine Controllata/Garantita). Vinodlarna i Nizza vill dock mer och 2014 fick området sin egen DOCG som är helt fokuserad på druvan barbera. I höstas provade jag igenom ett drygt fyrtiotal viner från de senaste årgångarna, vilka framförallt är från 2020 och 2021. Årgångarna 2022 till 2024 får vi vänta lite på.

VAD INNEBÄR EN DOCG?

Begreppet kan översättas med att vinerna är kontrollerade och har en garanterad ursprungsbeteckning. I detta fall är druvorna odlade i någon av de 18 kommuner som utgör Nizza. Området ligger inom Asti i den sydöstra delen av Piemonte, ungefär i höjd med och lite norr om Langhe, Barolo, Barbaresco och Alba.

Vingårdarna hittar vi i ett kulligt ruralt landskap. Vinodlingarna återfinns vanligen i syd- eller sydvästsluttningarna. Mellan vingårdarna finns byar och små städer som ofta omger ett slott eller fort. Det är ett fantastiskt vackert vinområde och jag varmt rekommendera en resa i det. Ta gärna din utgångspunkt i den lilla staden Nizza Monferrato som har knappt 10 000 invånare.

För att vinet ska få sin DOCG-klassificering finns det ett regelverk som ska uppfyllas. Inom Nizza DOCG görs det dels årgångsbetecknade viner (annata), dels riserva-viner. Annata ska lagras i minst 18 månader varav minst sex på fat och hålla minimum 13% alkohol. Riservavinerna ska lagras längre, i minst 30 månader, varav minst 12 på ekfat och hålla minimalt 13,5% alkohol. De senare kan också göras som vingårdsspecifika viner. Riservan är i regel lite kraftfullare, mörkare och har mer ekfatskryddor medan den vanliga DOCG:n är lite fruktigare och har mer energi och elegans.

Regelverket säger en sak men de flesta vinerna har vanligen högre alkoholhalt än 13% respektive 13,5%. För att vara ärlig så har jag nog inte provat något under 14% och de flesta ligger på 14,5–15,5%. Vissa till och med på 16%. Tack vare den koncentrerade frukten och höga syran är detta dock sällan ett problem, vinerna blir till slut ändå balanserade.

I en vinvärld där extremvärme och torka blivit allt vanligare kommer vi sannolikt att få se alltfler vinodlingar högre upp på kullarna men också på öst-, väst- och kanske nordsidor. Allt för att säkerställa att producenterna kan fortsätta att göra viner med mycket fräschör och syra men också för att pressa ned alkoholhalten.

Även om det fortfarande finns en del äldre årgångar tillgängliga, framförallt när det kommer till riserva-viner, är det många som just nu fokuserar på årgångarna 2020 och 2021. Om vi tittar lite närmare på dem så är det två riktigt bra årgångar. Årgång 2020 är lite fruktigare och mjukare i stilen med mjuka tanniner och en fin struktur. Vinerna från 2021 har mer elegans, en tydligare struktur och lite mer framträdande tanniner.

Årgång 2020 inleddes med en mild vinter med låg nederbörd. Våren var överlag varm med en hel del nederbörd som följdes upp av en varm sommar med inslag av stormar, kraftiga regn och hagel. Från och med september stabiliserades vädret med milda temperaturer och periodvis var det något kallare än normalt. Skörden gav druvor med bra socker- och syranivåer och jämn fenolisk mognad. Vinerna har fin struktur, bra syra och framträdande fruktighet. Sammantaget ger årgången viner med bra balans, rik fruktighet och en lite mjukare tanninprofil. De är härliga att dricka just nu.

Årgång 2021 är en varm årgång med en sommar som markerades av flera hagelstormar. Inför skörden sjönk dock temperaturen lite. Årgångens druvor hade hög sockerhalt och bra fenolisk mognad. De bästa vinerna balanseras av en bra syra och framförallt finns här en bra struktur. Många av vinerna kommer sannolikt vara bäst som unga då de har en fin energi, men en del av dem kommer nog också att vinna på lagring. I det stora hela är detta en riktigt bra årgång. Vinerna är gastronomiska och smak av röda bär och frukter tittar ofta fram under de där mörkare tonerna.

Vinerna som sannolikt börjar komma under 2025 är från årgång 2022, som beskrivs som ett utmanade år. Det var varmt och mycket torrt. Det kom sammanlagt 400 mm regn att jämföra med 2021 då det kom cirka 950 mm. Detta ledde till en tidig skörd, omkring 10 till 15 dagar tidigare än vanligt. Skörden var förhållandevis liten och torkan hade också gjort att druvorna var ovanligt små. Detta till trots tror många vinmakare på sina viner, särskilt de med lite äldre vingårdar där rötterna är djupa och de som har vinodlingar på lite högre höjder. Utifrån året kommer sannolikt många ha en relativt hög alkoholhalt, mer solmogen fruktighet och kanske också lite mer russintoner i smaken. Årgång 2023 bedöms ha en bra potential, där många viner har en hög syra och mycket expressivitet. Vintern var mild med förhållandevis lite regn. Det följdes upp av en torr vår. Det kom dock lite regn i juni. Det var behövligt då sommaren var mycket het och torr. I slutet av augusti kom det dock åter en liten period med regn vilket lade grunden för en bra skörd. Vinerna bedöms ha bra balans och druvorna har uppnått perfekt mognad. Hur de smakar får jag återkomma till framöver.

Vinerna från 2024 har knappt börja utvecklas men det rapporteras att sommaren var stabil och fram till mitten av augusti såg det mesta riktigt bra ut. Fram emot skördetid sjönk temperaturerna och det blev en hel del regn, vilket har gjort det svårt för många producenter när det gäller mognadsgrad på druvorna och olika mögelangrepp. Detta ledde till relativt små skördar och en del har uttryckt risk att vinerna kan tendera att bli lite tunna. Å andra sidan kan det också leda till lite mer elegans och fräschör samt lägre alkoholhalt. Vi får se framöver när prover börja dyka upp.

NIZZA ÄR SPÄNNANDE

Det är en DOCG där utveckling hela tiden går framåt och lägsta nivån är mycket hög. Att det är en region som är på frammarsch kan vi se i att antalet producenter kontinuerligt ökar. Idag finns det mer än 100 vinproducenter, vilket vi kan jämföra med de 35 som producerade Nizza viner 2016. Även produktionen har ökat, från 315 000 flaskor 2015 till 1 045 000 flaskor 2023.

Alkoholhalten gör att vinerna på pappret kan upplevas som lite otidsenliga, men så är inte fallet. Det som gör dessa viner så bra är balansen i dem. Den höga syran balanserar kraften på ett utmärkt sätt och vinerna har utöver det massor med charm. De passar utmärkt med tomatbaserade pastarätter, till fläskkött och kyckling men också till viltkött och grytor. Drick mera barbarbera!

 

VINTIPS!

MONCUCCO NIZZA 2021
Nr 53366. Pris 365 kr.

Dacasto Duilio Moncucco 2021 är ett smakrikt vin med en lätt sötaktig koncentrerad frukt och riktigt bra syra. Smaken är rödfruktig med smak av mörka körsbär, lila plommon, hallon och svarta vinbär kantat av torkade örter. Ekfaten och de mjuka tanninerna ger struktur. Avslutet är långt och lite kryddigt med ett lätt alkoholbett. Ett smakrikt vin med fin fyllighet och en hel del charm och bra balans tack vare en förlösande syra.

 

LA COURT NIZZA RISERVA MICHELE CHIARLO 2021
Nr 95354. Pris 399 kr.

Snyggt balanserat med bra fräschör och fin struktur och lite josig fruktighet. I smaken finns mörka lite syrliga körsbär, björnbär och blåbär samt en släng av hallon. Här finns också inslag av vilda örter och viol. Tanninerna är silkiga men har lite grepp och ekfaten ger toner av kaffe och mörk choklad. Avslutet är långt och intensivt med en liten spelande stensälta som ger extra fräschör.

 

LA GIRONDA NIZZA DOCG LE NICCHIE 2019
Nr 71774. Pris 419 kr.

Detta är ett fruktigt och smakrikt vin med mycket fräschör och bra struktur. I smaken finns mörka körsbär och björnbär kantat av hallon samt lite vinbärssyrlighet. Vinet har en tydlig men balanserad ekfatston och finlemmade tanniner. Avslutet är långt och bär med sig söta ekfatskryddor och torkade örter. Spänstig, läcker och smakrik med viss komplexitet.

NIZZA IL BOTOLO 2017
Nr 74075. Pris 329 kr.

Il Botolo 2017 är ett ungt och spänstigt vin med lätt underliggande mognadstoner i bakgrunden. Det är fylligt och har en tät intensiv frukt med inslag av mörka körsbär och plommon samt färska och torkade örter. Avslutet är långt och bär med sig lite ekfatstoner och kryddor. Vinet är smakrikt och har en riktigt fin syra som ger balans. Drick nu med mat eller lagra några år.


NIZZA RESERVA BRICCO ROCHE TENUTA IL FALCHETTO 2017
Nr 52676. Pris 499 kr.

Tenuta Il Falchetto Nizza DOCG Riserva Bricco Roche 2017 är ett smakrikt och fruktigt vin med breda axlar. Här finns mycket av allt. I smaken finns solmogna plommon och körsbär samt björnbärstoner kantat av torkade örter och ekfatskryddor. Det har en lång eftersmak, med kraft och lite alkoholhetta. Gillar du maffiga och mer kraftfulla viner är detta något för dig. Matcha det gärna med mat eller lagra det några år.

BARBERA D’ASTI NIZZA LA RIVA ALFIERO BOFFA 2017
Nr 94869. Pris 249 kr.

Smakrik med utvecklade toner, bra längd och fin koncentration. Detta är en klassisk Nizza med viss ålder och smak av mörka lite mogna körsbär, plommon och björnbär samt torkade örter. Tanninerna är avslipade och ekfaten ger kryddighet med en ton av mörk choklad. I avslutet finns också en liten alkoholhetta.