Fem Italienska producenter

Den här gången har VIN&BAR valt fem ut fem producenter som på olika sätt representerar den italienska vinnäringen och har fokus på druvan sangiovese i sitt arbete.

BARONE RICASOLI

Under de senaste åren har norra Italien, särskilt Piemonte med druvan nebbiolo, fått ett starkt strålkastarljus på sig. Men den mest odlade druvan i landet är sangiovese, en druva med en mängd kloner och olika uttryck och stilar.
Arbetet med att förbättra kvaliteten på viner från Chianti Classico har pågått i nästan 20 år och haft en betydande inverkan, inte bara hos Ricasoli utan också på hela regionen. Chianti Classico har genomgått en fantastisk förvandling och fortsätter att utvecklas.


Sangiovese har fått en mer framträdande roll, många producenter har övergått till ekologisk odling och små ekfat har fått ge plats för större foudres. Det har gett en mer behaglig påverkan på frukten. Ett ytterligare kvalitetslyft har kommit med införandet av UGA (Unità Geografiche Aggiuntive), en klassificering som introducerades så sent som 2022.
 

Detta möjliggör en djupare analys av vingårdslägen och byar, som nu även kan anges på etiketten. För närvarande har man identifierat 11 olika UGA inom Chianti Classico. Alla viner måste alltid innehålla minst 90 procent sangiovese.

Ricasolis egendomar, som ligger i Gaiole i södra Chianti Classico, blev en UGA 2022. Familjens historia sträcker sig dock tillbaka till 1141, då man övertog slottet Brolio. Slottet och gården ägs fortfarande av familjen.

 

Idag omfattar egendomen 1 200 hektar, varav 250 hektar är planterade med vin. Fokus är naturligtvis på sangiovese, men man odlar även internationella druvor som merlot och cabernet sauvignon. Man odlar även gröna druvor som chardonnay, den lovande druvan trebbiano och sanbarnaba, vilket är ett relativt nytt tillskott.

 

Vin Santo är en självklarhet för ett vinhus i Toscana, och Ricasolis Vin Santo är en favorit – alltid långlagrad och otroligt koncentrerad.

På egendomen finns en Osteria där besökare kan njuta av genuin mat från regionen och smaka på husets vin. Det finns även ett enklare kafé, som är ett populärt stopp för cyklister, särskilt under våren när cykelracet L’Eroica äger rum i Gaiole. För den som vill stanna kvar i lugn och ro finns det möjlighet att boka rum på egendomen.

 Alla viner från Brolio är idag certifierade enligt Equalitas Certification, en italiensk certifiering som granskar hela kedjan – från vinodlingen till sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter av hållbarhet.


I slutänden handlar det naturligtvis om att skapa ännu bättre vin. Ricasoli strävar efter att arbeta så miljövänligt och ekologiskt som möjligt. Husets viner kännetecknas av en enastående renhet och fräschör.

Roncicone Ricasoli 2020
Nr 94037. Pris 651 kr.

Gran selezione bör vara ett vin av stor kaliber – ett vin med perfekt balans och komplexitet. Tanninerna är elegant integrerade med silkeslen känsla, och vinet har en livlig syra. Smaken bjuder på mörka körsbär, saftiga plommon och svarta vinbär inramat av örter och kryddor från ekfat. I detta vin är det elegansen och komplexiteten som står i centrum, och för att vara en gran selezione är det förvånansvärt tillgängligt redan i sin ungdom. Häll upp, njut och upptäck Chianti Classico.

CECCHI

Familjen Cecchi äger Italiens och Chianti Classicos mest kända vinhus sedan mer än hundra år. Idag är det bröderna Andrea och Casare Cecchi som driver familjeföretaget in i en ny tid. Anfadern Luigi Cecchi var den som grundade vinfirman 1893. Verksamheten utgår från Villa Cerna som ligger vackert på en kulle ovanför staden Castellina i hjärtat av Chianti Classico. Familjen äger även odlingar i andra vinområden i Italien. Cecchi står idag före både historia och modernitet.

Vinmakaren Miria Bracali kom till Cecchi 1998 som ung oenolog. Som uppvuxen i en vinodlarfamilj visste hon att det gällde att arbeta ihärdigt om man ville ta sig fram i vinvärlden. Det är ingen dans på rosor. Som ung vinmakare, och dessutom kvinna, får man ligga i lite extra. Kunskap och kvalitet var hennes absoluta fokus. Det skulle löna sig i längden. För drygt tio år sedan blev hon ansvarig för samtliga viner i Cecchis portfölj. Hon har bidragit starkt till utvecklingen av Cecchis viner som gjort producenten till en nyckelspelare i det nya Chianti.

Idag håller vinhuset en god kvalitet, både när det gäller de enklare vinerna och de mer exklusiva vinerna. Det är lätt att fastna för de dyrare vinerna. Villa Rosa är till exempel ett utmärkt rött vin gjort på sangiovese. Vingårdsvinet är en chianti classico klassad med gran selezione som kom till 2014 och är den högsta kategorin i Italien.

Den stora utmaningen i en kommersiell vinvärld med stenhård konkurrens är dock att lyckas göra enkla viner med kvalitet, utan att det blir för dyrt att producera i de stora volymer som exempelvis Systembolaget kräver. Här gäller det att upprätthålla kvaliteten samtidigt som maskiner och teknik ger låga produktionskostnader. I det avseendet är Miria Bracali övertygad om att det går att förena kvantitet med kvalitet.

Allt handlar om druvornas kvalitet, arbetet i vingården och respekten för terroiren. Oavsett om vinet skeppas ut i världen så fort som möjligt efter tappningen på flaska eller lagras längre och uppnår mer mognad och exklusivitet.

Vinmakarens idé är till synes enkel. Att göra bra vin på bra druvor. Miria Bracali visste tidigt att hon ville göra exklusivt vin. Det var hennes riktmärke. Så småningom skulle strävandet efter kvalitet och kunskapen från arbetet med de dyrare vinerna även sippra ner till de enklare. Toscanas signaturdruva sangiovese passade perfekt in i den bilden.

– För mig handlar det framför allt att få fram så ren sangiovese som möjligt och finna druvans essens. Det är en kombination av precision och erfarenhet. Vinet vi tar fram idag är resultatet av allt vi har lärt oss genom åren.

Cecchi Villa Rosa Gran Selezione 2016
Art nr 72700. Pris 399 kr.

Elegant och finlemmat vin i sin struktur. Doften är relativt lätt och elegant för att vara en gran selezione. Det är vinets styrka. Här får sangiovese lysa självständigt. Aromer av körsbär, rosor och lavendel blandas med aromrik viol i en finstämd kombination. Smaken är syrarik som det ska vara i ett vin från Chianti Classico.

CASTELLANI

Castellani grundades 1903 och är ett familjeägt italienskt vinföretag med huvudkontor i Pontedera, nära Pisa. Castellani producerar vin från fem stora toskanska egendomar och odlar även druvor i andra områden i Italien. Vinerna distribueras internationellt i 42 länder.

Castellanis hemvist är Toscana. Vinhuset är bland annat känt i Sverige för sitt populära vin Villa Puccini, som är familjens hyllning till kompositören Giacomo Puccini. Puccini bodde i Villa Toscana, inte så långt från Castellanis ägor.

Viner görs också utifrån respektive egendom; Poggio Al Casone, Santa Lucia, Burchino, Campomaggio, Ceppaiano och Montefoscoli.

Tenuta Di Montefoscoli ligger i ett underskönt landskap inte så långt från Toscanas kust. Castellani förvärvade vingården 2018 tillsammans med en gammal tobaksfabrik som har restaurerats. Man har valt att behålla det som gick att bevara och installerat modern utrustning där det funnits behov av det. På vingården har det odlats druvor ända sedan medeltiden.

Initiativtagare till projektet är Piergiorgio Castellani, som tillsammans med sin son Giacomo leder vinhusets verksamhet. Med åren har producenten vuxit till en av de största aktörerna i Toscana och det nya projektet är ett led i vinhusets utveckling. Han har lämnat över ansvaret för Montefoscoli åt ett ungt team med Giacomo som vinmakare. Sonen har på senare tid även tagit över ansvaret för all vinmakning och han ansvarar för hela familjeföretagets vinproduktion med stöd av den erkända vinmakaren Attilo Pagli.

 

Montefoscoli ligger i en av Chiantis sju underzoner, Colline Pisane DOCG, som är ett relativt okänt område för att vara Chianti med kullar på lägre höjd och vingårdar som ligger närmare havet än i andra delar av regionen.
Unga händer och sinnen, provodlingar, experiment och amforor är några av medlen för framgång. Det räcker inte längre med enbart storskalig produktion.

Toscanas signaturdruva sangiovese utgör merparten av Castellanis röda viner men man använder även cabernet sauvignon och andra druvor i sina viner. Castellani har lång erfarenhet av sangiovese från över ett sekels vinproduktion i Chianti Classico.

– Vi kan sangiovese sedan tidigare, men för att nå dit vi vill i Montefoscoli behöver vi lära oss ännu mer om området, vinstockarna, jordmånen och hur sangiovese får sitt bästa möjliga uttryck här.

 

Familjen Castellani har några årgångar från Montefoscoli bakom sig och i Sverige finns bland annat de röda vinerna Montefoscoli Santandrea och Tabaccia Chianti Superiore DOCG, där merparten av druvorna är sangiovese. Plus i kanten är att vinerna är ekologiska.

Tenuta di Montefoscoli Tabaccaia
Chianti Superiore DOCG 2020
Nr 59119. Pris 199 kr. 

Tabaccaia från Montesfoscoli har en vacker rubinröd färg. Doften är intensiv och karaktäristisk sangiovese. Här finns en fin fruktighet med mogna bär. Smaken är rund och bärig med inslag av ek. Den mogna frukten paras med toner av tobak och örter.

TERRENO

Med respekt för Toscanas Chianti Classico, hantverket och vingårdens identitet har Sofia Ruhne på bara drygt tio år utvecklat Terreno till en välrenommerad producent. Hennes första vin var en tribut till sangiovese. Vinet A Sofia, som är gjort på områdets svårbemästrade älsklingsdruva, är redan en modern klassiker. Även det senaste vingårdsrena vinet Terreno Chianti Classico Gran Selezione Silllano DOCG har uppmärksammats i Italien och internationellt, inte minst i Sverige där Sofia Ruhne och hennes familj bygger en bro mellan de båda ländernas kulturer genom sitt engagemang i The Winery Hotel i Solna. Hon är också starkt engagerad i kvalitetsutvecklingen i Chianti Classico, både som vinmakare och ordförande för Montefioralles producentorganisation. Montefioralle är en av de elva UGA-byarna i vinregionen Chianti Classico i Toscana.

Den svenska vinmakarfamiljen Ruhne har gjort vin i Chianti Classico i drygt trettio år. Sofia var bara sju år när hennes föräldrar Mats och Birgitta köpte vingården i Toscana 1988. Sedan dess har Terreno höjt kvaliteten på vinerna genom att gå tillbaka till naturlig och ekologisk vinproduktion. Särskilt har vinerna utvecklats under dotterns ledning.

Terreno ligger strax intill den lilla byn Greve in Chianti. Det är klassiska marker för druvodling och vintillverkning. Idag är det Sofia Ruhne som driver gården. Hon har även ansvaret för vinet som produceras och serveras på familjens helt ägda hotell.

Hon har initierat en vidareutveckling av arbetssättet på fälten och hon är imponerad av resultatet. Det medvetna arbetet har gett både bättre kvalitet och högre kvantitet. Den snabbheten är man inte vad vid i vinvärlden, där det kan ta tio år från ny stock till flaska. Att driva en vingård är ett långsiktigt arbete.
Sangiovese spelar huvudrollen på Terreno och i Chianti Classico. Alla viner från området tillverkas enligt samma strikta regler för odling, skördeuttag, framställning och lagring. Chianti Classico-vinerna ska enligt dagens regler bestå av minst 90 procent sangiovese. Utöver det finns det nära femtio godkända blå druvsorter att välja mellan. Vinmakarens beslut avgör inriktningen.

– Att göra vin handlar om att ta många beslut på vägen. Särskilt gäller det sangiovese som är en sådan känslig druva. Den är svår att arbeta med och det är inte lätt att få balans i vinet. Om man lyckas som vinmakare blir det ett fantastiskt vin med fräsch frukt och härlig syrlighet. Fruktens potential kan lätt döljas av ek och för mycket påverkan i vineriet. Då missar man den naturliga smaken av körsbär, blommighet och viol som frukten i sig ger, säger Sofia Ruhne.

Terreno Chanti Classico Gran Selezione 2017
Art nr 78911. Pris 329 kr. 

ASofia har både styrka och elegans. Vinet är gjort på enbart sangiovese av druvor från mer än fyrtioåriga stockar. Vinet har en fruktighet som aldrig blir tung, påtagliga tanniner och en fin smak av körsbär. Här finns också kryddiga toner, inslag av fat och en variationsrik komplexitet. Årgång 2019 är på ingång.

MARCHESI ANTINORI

Piero Antinori, 86 år gammal, driver familjeföretaget tillsammans med vinmakaren Renzo Cotarella och sina döttrar Albiera, Allegra och Alessia – den 26:e generationen av familjen Antinori. Allegras son Nicola (27:e generationen) är nu också verksam i företaget.

Antinori förtjänar egentligen en hel bok av italiensk vinhistoria. Familjen har producerat vin sedan slutet av 1300-talet och är en av de mest framstående aktörerna i vinbranschen.

Antinori har sina rötter i Florens och har flera av de ursprungliga gårdarna ligger i Toscana. Vinfirman har även egendomar i Bolgheri, Montalcino, Umbrien och Apulien. Några av Antinoris mest kända viner är Solaia och Tignanello.
Historien om Antinori börjar med Rinuccio di Antinori, som redan 1180 var vinproducent på Castello di Combiate. Efter att slottet förstördes 1202 flyttade familjen till Florens, där den istället blev involverad i sidenvävning och bankverksamhet. År 1385 gick Giovanni di Piero Antinori med i vinmakargillet, vilket markerar den egentliga starten på vinverksamheten.
Familjens vinproduktion fick snabbt ett gott rykte, och 1506 kunde de köpa Palazzo Antinori för 4 000 floriner. Vid den tiden var Alessandro Antinori en av de rikaste männen i Florens.

År 1900 köpte Piero Antinori flera vingårdar i Chianti Classico, inklusive 47 hektar vid Tignanello. Hans son Niccolò blev känd i Toscana 1924 genom att han producerade en Chianti med Bordeaux-druvor. Han fortsatte att experimentera med nya blandningar, fattyper, temperaturkontroll och flasklagring. Niccolò gick i pension 1966 och efterträddes av sin son Piero, som var ännu mer innovativ. Han utforskade tidig skörd av vita druvor, olika typer av barrique, rostfria stålkar och malolaktisk jäsning av röda viner.

Den stora moderna revolutionen kom 1974 med lanseringen av Tignanellos första årgång, 1971. Detta barriquelagrade vin från vingården med samma namn innehöll cabernet sauvignon och cabernet franc. Trots att vinet inte uppfyllde kraven för Chianti Classico på grund av avsaknaden av vita druvsorter, blev det en banbrytare inom den italienska vinindustrin och ledde till betydande förändringar av regler och attityder.

Trots att Chianti Classico DOCG-reglerna har ändrats för att inkludera viner som Tignanello, säljs det fortfarande som ett Toscana IGT-vin. Inspirerade av Tignanellos framgång lanserade huset 1978 vinet Solaia, som innehöll 80 procent cabernet sauvignon från en närliggande vingård.

Antinori har en betydande närvaro inom vindistribution, och mycket har förändrats under de senaste 30 till 40 åren. Tidigare köptes en stor mängd frukt från olika odlare, men idag används enbart druvor från egna vinodlingar. Den utvecklingen har drivits med emfas av vinmakaren Renzo Cotarella som efter fyrtio år blivit en del av familjen.

Tignanello 2021
Nr 32152. Pris 1 399 kr. 

Njut av läskande syror, röda körsbär, kaffe, svarta vinbär, ceder, lagerblad och salvia samt finkorniga tanniner som ger en elegant struktur. Vinet kan med fördel lagras för den som önskar, men redan nu är det en fantastisk njutning av sangiovese för vinälskare!