På hög höjd i Argentina

Paula Gonzáles är vinmakaren i Pedernal Valley söder om San Juan som ska sätta Pyros premiumviner på vinkartan. Steg för steg tar hon sig mot sina drömmars mål: Att göra vin i världsklass.

TEXT ANDERS STRÖM

Pedernal Valley är en isolerad dalgång söder om San Juan. Det är ett relativt nytt vinområde känt för sina extrema odlingsförhållanden på hög höjd vid Andernas fot. Området är beläget tio mil norr om staden Mendoza inte så långt från den bergiga gränsen mot Chile. På Pyros Wines imponerande vinodlingar växer framför allt malbec och cabernet franc. Vinhuset är prisbelönt och är känt för att göra eleganta röda viner. Här odlas också syrah, cabernet franc, sauvignon blanc och chardonnay.

– Vår ambition är att göra premiumviner i bourgogne-stil med elegans, fin frukt, frisk syra och lätta tanniner. Vi vill ha mindre ek som ska vara integrerad. Vinet ska uttrycka känslan av platsen och vi ska göra så lite som möjligt i vineriet, säger Paula Gonzáles.

Den ambitionen ger ett renare, mer europeiskt uttryck i vinerna. Inte minst i de druvrena vinerna på pinot noir och chardonnay, som Pyros chefsvinmakare hoppas extra på inför framtiden. Annars är det förstås Argentinas signaturdruva, malbec, som ligger närmast till hands. Men här eftersträvar man ett annat vin än det som fortfarande förknippas med malbec-viner från Mendoza, argentinska viner som är kända för att vara tunga, tanninrika och fruktiga, perfekta till grillat kött. Men personligen gillar hon också en tung cabernet franc.

På Pyros vingårdar närmar man sig skördetid under februari och mars. Det är spännande att följa Paula Gonzáles arbete på Instagram (paulagonzales.winemaker) och ta del av arbetet på vingårdarna i Pedernal Valley, följa med på resor över världen och se henne vara aktiv i vineriet. När VIN&BAR träffar henne är hon i Stockholm för första gången. Hon är några år över trettio men har varit aktiv i vinvärlden länge, långt innan hon utbildade sig i Mendoza och vidareutvecklade sig som vinmakare i Argentina och Europa.

– Min familj har länge arbetat med vin och som barn var jag ofta i vingårdarna och vineriet. På söndagslunchen var odling och vinproduktion det givna samtalsämnet. Redan då bestämde jag mig för att bli vinmakare. Arbetet i vineriet lockade mig mest.

Paula Gonzáles är fascinerad av områdets möjligheter att göra stringenta premiumviner. Läget och klimatet ger många fördelar. Pyros består av flera vingårdar med sammanlagt 80 hektar och på den höga höjden finns inga skadeinsekter eller svampangrepp. Det bidrar till vinernas rena och koncentrerade smak.

– Merparten av druvorna odlas på 600 till 900 meters höjd över havet, även om en del odlingar ligger på 1 400 meter. Nederbörden är minimal. Klimatet är milt för att vara Argentinas inland och temperaturen på dagarna ligger jämnt på 20 till 28 grader. Det gör att det sällan blir för hett och skillnaden mellan temperaturen dag och natt är inte för stor. Det är bra för druvorna.

Paula Gonzáles har varit på Pyros sedan 2019. Verksamheten ingår i den privatägda estancian Salentein. Det gör att det alltid finns någon att dela kunskap och erfarenhet med. Hon tillhör den nya generationen vinmakare som är på väg mot något nytt med mindre ek och tydligare ursprung. Vinerna ska representera platsen och vinmakaren ska följa vinets utveckling, inte störa och förändra vinet under processen från druva till flaska. Det är intressant att göra det i ett relativt oprövat område i ett land som har en 200 år lång vinhistoria.

Jordmånen i Pedernal Valley består mest av kiselstenar som kallas flinta. När dessa stenar slås mot varandra uppstår ett gnistregn som enligt de lokala legenderna användes av de äldre i regionen när de skulle tända sina eldar. Därför minns man den första lågan varje morgon när solen stiger upp över kanjonens sluttningar för att ge värme och ljus till vinrankorna. Stenarnas flamma har gett upphov till namnet Pyros, som betyder eld. Pyros är ett vin som är djupt rotat i sin terroir och avsett att väcka Pedernal Valleys historia till liv.

År 2008 besökte Myndert Pon, grundaren av Bodegas Salentein, Pedernal Valley i San Juan och inspirerades av den enorma skönheten, den otämjda naturen och den varierande terroiren. Denna upplevelse inspirerade till grundandet av Pyros Wines, den första vinkollektionen som återspeglar terroiren i Pedernal Valley.

Pyros är en samling av ovanliga och exklusiva viner från Argentina. Alla druvor till dessa viner kommer från den djupa och isolerade kanjonen som ligger vid Andernas sluttningar i provinsen San Juan.

Den lokala vinodlaren Gustavo Matocq var den som lade grunden för de senaste årens framgångar. Han föddes i San Juan och utbildade sig på universitetet i Buenos Aires och på Ecole Nationale Supérieure Agronomique de Montpellier i Frankrike. Han var en lokal vinodlare med internationellt rykte som fick i uppgift att utforska sin hemprovins och hitta de allra bästa platserna för att odla druvor som kan ge viner i världsklass.

Förutom Gustavo Matocq finns det ett engagerat odlingsteam på Pyros. Arbetet leds av vingårdschefen Fernando Javier Atencio. Han är den tredje generationen i sin familj i San Juan som valt att arbeta med vinodling.

Han känner San Juan utan och innan och brinner för Pedernal Valley och Pyros.

Chefsvinmakaren Paula González strävar efter sin framgångsrika karriär och omfattande erfarenhet efter att fortsätta fördjupa kunskapen om Pyros Vineyard-området i Pedernal Valley. Paul Hobbs från Kalifornien ger henne stöd som konsult. Hobbs meritlista när det gäller att göra excellenta viner har tagit honom till många delar av vinvärlden, och han tillför ytterligare kompetens till teamet som tar fram viner på Pyros.

Pyros Appellation Malbec 2023
Nr 92299. TSV 28.2. 6 000 flaskor. Pris 175 kr.
Pyros nya vin kommer till Sverige genom en tillfällig lansering i slutet av februari. Det är en fyllig, frisk och smakrik malbec med en pålitlig struktur och fina tanniner. Efter förra årets lansering av Pyros Block No. 4 är det dags för ett nytt vin från Paula González.