Sangiovese från Predappio

Det händer mycket nu i Romagna och närmare bestämt i staden Predappio. Predappio är det mest spännande området för druvan sangiovese di romagna. Området är på väg att registreras som en DOCG, vilket är högsta kvalitetsklassen för viner i Italien. Det ska bli spännande att följa utvecklingen framöver. Så lägg orten Predappio på minnet!
TEXT OCH FOTO ANDERS LEVANDER
Du behöver en prenumeration för att läsa hela artikeln.
Har du en prenumeration? Logga in här »
Jag har alltid haft en stor kärlek till druvan sangiovese. Första gången jag provade ett vin gjort på sangiovese var på 1970-talet. Det var femtio år sedan och vinet var gjort i Chianti Classico-området. För omkring 25 år sedan lärde jag känna ett annat vin gjort på druvan sangiovese från vinområdet Romagna. Efter detta möte var jag förälskad i stilen och uttrycket som dessa viner har. I Romagna är det en annan lite annorlunda typ av sangiovese vi talar om – sangiovese di romagna. Det är en druvtyp som anpassat sig till jordmånen och klimatet som råder här på Apenninernas östra sida. Detta område ligger nära Florens och Siena men på andra sidan av bergskedjan. Fågelvägen är det en kort sträcka men det är en svårforcerad väg över berg och dalgångar.
Jordmånen i Predappio varierar en hel del, så vinerna har sitt eget personliga uttryck beroende på växtplatsens terroir. Här återfinns alltifrån miljontals år gamla korallrev med kalkrik sten där man kan se snäck- och ostronskal, precis som i Chablis, till kalk- och lerhaltiga jordar. Jordmånen eller stenformationen består av sedimenterade snäckor, koraller och ostron. Den kallas spungone och är en av nycklarna till områdets kvalitativa viner. Området var historiskt täckt av ett varmt hav och skaldjuren har sedimenterats och bildar en fin jordmån för druvan sangiovese di romagna. Andra områden i dalgången, där floden Rabbi flyter fram, har en annan typ av kalkrik lera som blandats med sandsten och ger sitt speciella uttryck till vinerna. En mindre del ovanför själva staden Predappio, Alta Predappio, har en jordmån med en hel del svavel. Med andra ord finns det en stor variation i själva jordmånen. Men även de olika växtplatsernas höjd över havet skiljer sig åt och det utgör också en kvalitetsfaktor för vinerna. Området ligger på Appeninernas östra sida och närheten till det Adriatiska havet och dess salta vindar påverkar växtförutsättningarna. Vingårdarna ligger på 150 till 350 meter över havet, men det finns vingårdar på ännu högre höjd. Chianti Classicos sangiovese växer på andra sidan av Apenninerna, bergskedjans västra sida. Det gör att de olika sangiovesevinernas växtplats ligger nära varandra rent geografiskt.
Det råder ingen tvekan om att Predappio producerar viner av mycket hög kvalitet. Vinerna kan kvalitetsmässigt mycket väl jämföras med de bästa vinerna från Barolo, Barbaresco och Chianti Classico i Italien. Tyvärr har hela vinregionen Emilia Romagna haft en så varierande produktion av viner de senaste 50 åren att det har varit svårt för konsumenten att veta skillnaden på vinerna. Olika stilar med rustika inslag tillsammans med extraherade viner med mycket ekfatslagring har historiskt gjort en del lite avogt inställda till Romagnas viner. Detta är mycket synd, tycker jag, då vissa vinmakares viner tillhör bland det bästa av vad Italien producerar kvalitetsmässigt. Jag är personligen en stor beundrare och även konsument av vinerna sedan många år. Vinerna är underskattade och du får väldigt mycket vin för pengarna när du väljer en sangiovese di romagna från en erkänt bra producent. Tro mig, för jag har varit i området en hel del.
Den speciella jordmånen och de klimatologiska förhållandena i Predappio-området är grunden till varför vinmakarna vill ansöka om en egen DOCG. I Italien är denna beteckning viktig. Den visar att vinmyndigheten sanktionerat området som ett kvalitetsområde och gör att vinmakarna kan ange det på etiketten på buteljen. I Sverige är vi generellt inte lika upptagna av beteckningen, DOCG. Historiskt har vi inte uppmärksammat detta med DOC eller DOCG i Sverige särskilt mycket. Jag märker att de mer pålästa vinkonsumenterna numera noterar denna skillnad. Jag uppmärksammar om ett vin är en DOC eller en DOCG, men det viktigaste för mig är vilken producent det är. Men för en konsument som inte känner till regionen är det en bra vägledning. DOCG är en förkortning för Denominazione di Origine Controllata e Garantia.
Sangiovese är en av Italiens mest odlade druvtyper. Sangiovese finns i ett stort antal skepnader eller kloner. När druvan odlas i Romagna och Predappio får den ett något annat uttryck i jämförelse med exempelvis vinerna från Chianti Classico. Jag finner Predappios viner lite mjukare med mer frukt men fortfarande med den fina syran som sangiovesedruvan alltid ger vinerna. Jag menar att de bästa vinerna från Romagna och Predappio är helt i klass med de bästa vinerna från Chianti Classico med ett undantag – de är billigare. Så för konsumenten är det väl värt att prova viner från Romagna.
Det ska bli intressant att följa vägen till ett eget DOCG Predappio. Jag har under de fem senaste åren följt Nizza Monferrato i sin strävan att få sitt eget och erkända DOCG mer känt. Det intressanta är att när man talar om Nizza Monferrato så nämns sällan druvan. Att det är barbera som är basen till vinerna anses vara självklart men att det är områdets speciella karaktär som är det viktiga i kommunikationen till vinkonsumenten är inte lika framträdande. Vi får se om det blir så även för Predappio. När jag diskuterat detta med eldsjälen Enrico Drei Donà så är han mycket uppmärksam på detta. Om jag förstår honom rätt, så vill han att det är Predappio som är i centrum och inte druvan sangiovese di romagna.
Totalt har området ett tjugotal producenter som producerar och buteljerar egna viner från Predappio. Här ska jag beskriva tre vinmakare som jag följt under många år och som skapar kvalitet i flaskorna. Det finns flera andra producenter som också håller hög kvalitet.
TIPS! PREDAPPIOS OMGIVNING

Ett måste är ett besök på den lokala restaurangen Osteria Bartonga som är en traditionell restaurang med en härlig vinlista med lokala viner. Menyn varierar, så ta det som är dagens special. Det är pittoreskt och en spännande restaurang där du träffar både lokala gäster och människor från de större städerna i området.
Vill du bo bra så är Borgo Condé ett mycket bra alternativ. Du får vinmakningen från Chiara Condello och vinerna från Conde med på köpet. Två restauranger finns. Jag har bott här en natt och kan rekommendera det för ett kulinariskt vinäventyr.
Besök även städerna Forlì och Faenza som är väl värda att besöka. Är du intresserad av porslin och fajans, så är museet i Faenza ett måste. Jag besöker det ofta. Faenza har också en levande stadskärna med en hel del konstnärer och keramikverkstäder. Även Forlì med sin brutala funktionalistiska arkitektur är värt en egen mässa.
Staden Predappio har en känd person som påverkat stadens arkitektur en hel del. Benito Mussolini är född i Predappio och påverkade starkt stadens uppbyggnad. Jag tycker att det är spännande att se ett råare ursprung av vår svenska funktionalism i stadsplanering och byggnader.
Ett kapitel som inte nämnts är maten. Emilia Romagna är något av Italiens kök med sin parmesanost och skinkorna. Matkulturen är väl värd en resa bara för sig själv, men här får du även vinet på köpet.
DREI DONÀ

En klassisk vinproducent som var en av de första jag stiftade bekantskap med för 25 år sedan. Tenuta La Palazza ligger nära staden Forlì med sin spännande funktionalistiska arkitektur. Vingården ligger strategiskt i dalgången där floderna Rabbi och Montone mynnar. Detta är gammal historisk mark där den kända medeltida familjen Sforza hade ett viktigt vakttorn som skydd. Det är en vacker och böljande natur med dalar och åsar med många vingårdar. Familjen Drei Donà har ägt egendomen i mer än hundra år och varit hängivna druvan sangiovese.
Idag drivs vingården med sina 23 hektar vinmark fortfarande av familjen med den mycket charmiga Enrico Drei Donà som ansvarig och systern Ida som vinmakare. Mamma Giovanna är aktiv i direktförsäljningen på gården och tar hand om alla sina tolv hundar, varav åtta är Corgis. Enricos far, Claudio, var en föregångsman i regionen när det gäller kvalitetsträvan för Prerdappios viner. Claudios fokus var inte bara sangiovese. På 1980-talet planterade han även en del franska druvtyper som cabernet sauvignon och cabernet franc men även chardonnay. Det är dock druvan sangiovese som är fokus för Drei Donà idag. Ett vin med andra druvtyper värt att nämna är Magnificat.
Drei Donàs mest kända sangiovesevin är nog Pruno. Mitt personliga favoritvin är en variant på Pruno, Madonna del Pruno, som är lite mer elegant och lätt i stilen. Vinet lagras på amfora och har en lite lättare ekfatshantering. Jag kan varmt rekommendera ett besök på plats för att se omgivningarna och handla vin på gården. Missa inte att det ligger en riktigt bra restaurang med lokal mat från Romagna längre upp i backen. Ett tips om du har vägarna förbi och vill köpa bra vin och äta en typisk måltid à la Romagna.
CHIARA CONDELLO OCH CONDE

En annan producent du absolut inte får missa är Chiara Condello. Chiara har haft stora framgångar i Sverige med sina fina och eleganta viner. Chiara är ung och har en mycket modest och tillbakadragen stil. Hon är inte alls skrytsam trots sina framgångar bland vinfaten och beskrivs ibland som en ung vinmakar-”rockstar” av många utländska journalister.
Pappa Francesco Condello startade verksamheten för ett drygt tiotal år sedan. Francesco byggde en helt ny vingård och ett vackert resort nära den gamla romerska staden Fiaumana som ligger vid floden Rabbi. Det är en enastående insats att bygga vinproduktion och resort på egen hand. Borgo Cond är en mycket trevlig hotellanläggning med SPA, inom- och utomhuspool, två fina restauranger och många vackra rum. Runt Borgo Cond finns fina promenadstråk och intressanta byar att besöka. Men det som imponerar mest på mig är vinerna. Chiara har idag tagit över all vinmakning och inte bara sitt eget varumärke Chiara Condello, utan även Condes viner. Flera av dessa viner säljs på Systembolaget sedan många år. Undertecknad kan faktiskt ta åt sig äran att vara den första vinskribenten i Norden som skrev om hennes viner för många år sedan. Vi möttes på Vini ad Arte, som är den årliga antepriman då massor med vin provas i staden Faenza. Idag är Chiaras marknad mycket internationell och hon anses som en av Italiens bästa och mest nyskapande vinmakare.
Jordmånen där Chiara har sina vingårdar är speciell med den berömda spungone-stenen, det vill säga gamla korallrev som blandas med kalkrik lera. Jordmånen bildades för mer än tre miljoner år sedan då havet täckte dessa böljande kullar. Jorden påminner en hel del om Chablis speciella Kimmereidge-jord. Vingårdarna ligger på 250 till 300 meters höjd, vilket får anses vara mycket bra för vinernas kvalitet.
All hantering sker enligt ekologiska metoder, eller organiska, som italienaren säger. Druvorna handskördas och vinkällaren har ett mycket modernt snitt. Lång masceration av druvorna och liten påverkan av vinmakaren i vinkällaren är ledord för Chiara Condello. Rena viner där frukten står i centrum är honnörsordet. En av mina favoriter är vinet Le Lucciole, men även husets Condevin Raggio Brusa är spännande.
FATTORIA NICOLUCCI

Alessandro Nicolucci är en sann gentleman, som jag träffat många gånger genom åren. Han framhåller aldrig sig själv utan låter kvaliteten och finessen tala för sig själv i vinerna. Familjen Nicolucci har gjort vin i Alta Predappio sedan 1855. Det speciella med Alta Predappio är att vingårdarna ligger på mark med en hel del svavel. Alta Predappio byggdes 1243 som en fortifikation och försvar av detta område då det var oroliga tider och många småfurstar stred mot varandra i det vi idag kallar Italien. De två viktiga näringarna i staden var då utvinning av svavel och vinmakning. Vinerna var väl kända för sin kvalitet redan för 800 år sedan, tanken svindlar.
Vinmakaren uppgår idag till 10 hektar på kalk- och lerrik jord med ett geologiskt spännande inslag av svavel. Mikroklimatet är speciellt och tillsammans med Alessandros vinmakarfilosofi uppnås en speciell karaktär på vinerna. Balans och finess är här mer framträdande än kraft och extraktion. Vinerna är neoklassiska i sin stil med behaglig frukt och balans. Helt enkelt goda viner. Vinerna är även synnerligen lagringsbara. Jag har provat riktigt gamla viner som fortfarande har kvar sin vitalitet och med sin typiska sangiovesestil. Alessandro kan sin sak. Gör gärna ett besök hos producenten eftersom det kan vara svårt att hitta hans viner i handeln. Produktionen uppgår endast till knappt tio tusen buteljer per år. Ett favoritvin är Vigna del Generale, som fick sitt namn för många år sedan. Vingården som producerar vinet köptes av en general för många generationer sedan.