Sofia spanar in Sangiovese

Sangiovese är Italiens mest odlade blå druva. Det gör den också till en av de mest använda och mest spridda sorterna. En stor del hamnar i enkla bulkviner, men det finns många viner som är raka motsatsen.
TEXT SOFIA ANDER
Jupiters blod är en synonym, eller ett smeknamn snarare. Namnet kommer troligtvis från latinets ”sangius jovis” som översatt betyder Jupiters blod. Tack och lov har druvans smaker inget med blod att göra.
Här tipsar jag om fyra viner på sangiovese med olika adresser och olika prislappar. Dessutom två outsiders. Perfekt läge för en vinprovning!
VINTIPS!

1. AL CALERI BY CHIARA CONDELLO 2022
Nr 51901. FS. Pris 129 kr.
Ett snyggt och sirligt exempel på sangiovese à la Romagna. Ren och rödfrisk i frukten med en sval och uppfriskande eftersmak. Husvinet till charkbrickan, pinsa och pasta pomodoro.
Med Al Salieri i glaset befinner vi oss i Emilia Romagna, närmare bestämt i Romagna och serveras en sangiovese di romagna, en lokal klon. Detta vin kommer från distriktet Predappio, ett område på stadig frammarsch som inom kort kommer att registreras som en DOCG. Jordmånen består av spungone (sediment från havet på snäckor, koraller och ostron). Mixen av lera och kalk är en av nycklarna till vinernas höga kvalitet. Rent generellt kan man säga att vinerna härifrån är något mjukare och ibland mer välkomnande än vinerna från Chianti.
2. CECCHI STORIA DI FAMIGLIA CHIANTI CLASSICO 2022.
Nr 73273. FS. Pris 139 kr.
Cecchi är familjegården i Toscana som verkligen vässat till sina viner de senaste åren. Fokus har alltid legat på sangiovese. Här får vi exempel på en tydlig och rak sangiovese uppbackad av några procent lokala druvor. Röda friska bär, körsbärskärnor, saftiga plommon, ett uns kakao och ett skönt tanninrasp i slutet – detta är helt klart ett av de stora fynden på hyllan.
Chianti Classico är ett stort område som omfattar cirka 74 455 hektar. Av dem är däremot bara 9 900 planterade med vin, varav 6 900 hektar är klassificerade för Chianti Classico. Enligt regelverket måste en Classico innehålla minst 80% sangiovese. Det är tillåtet att addera internationella druvor som merlot och cabernet sauvignon, men många producenter går idag tillbaka till lokala sorterna canaiolo, malvasia nera, colorino och ciliegiolo.
3. MONTEFALCO ROSSO RISERVA 2019
Nr 94079. TS. Pris 279 kr.
Denna Riserva innehåller tobak, körsbär, pinje, ceder, tjära, lite torv och friska hungriga tanniner. Ett självskrivet köp för den som vill fylla sin källare men också prova något utanför de vanliga regionerna (läs Piemonte).
I Montalcino dricker vi också sangiovese fast under ett annat namn. Vin ska ju aldrig vara enkelt. Istället talar man om en särskild klon i Montalcino med namnet Brunello eller sangiovese grosso. Det syftar på vinets färg som drar mer åt det rost- och rödbruna än ”vanlig” sangiovese. Montalcino är både en stad och kommun som ligger i provinsen Siena. Det är också hem för vinet Brunello di Montalcino DOCG, den högsta kvalitetsklassen för italienska viner. Klassificeringen erhöll man 1980, den första i Italien. En Rosso di Montalcino är gjort på samma druvor men utan lika hårt regelverk som Brunello och är därmed klassad som en lägre DOC.
4. VAL DI SUGA BRUNELLO DI MONTALCINO 2019
Nr 42302. FS. Pris 279 kr.
En pålitlig favorit som länge haft en trogen position på hyllan. Tanninerna är finkorniga och lindas in av skogshallon, körsbär, pomerans, rostade hasselnötter och torkade smakrika Medelshavsörter. Kan leva länge men bjuder redan på en fin vinupplevelse.
Sangiovese är den mest odlade blå druvan i Umbrien, en region i landets mitt med Toscana som granne. Inhemska sagrantino sticker förvisso ut mer, men den har redan huvudrollen i vinet med namn Sagrantino di Montefalco. För en Montefalco Rosso gäller en bas på minst 70 procent sangiovese och därefter kan man tillsätta merlot, sagrantino eller barbera. Tilläget Riserva innebär en längre tids lagring.
TVÅ OUTSIDERS

Nr 92347. FS. Pris 119 kr.
Tahbilk lyckas med konststycket att smaka både sangiovese och Australien, där bakade körsbär, plommon, ett fång vilda örtkvistar och fräsch skärpa sätter tonen. Ett lättsamt och saftigt vardagsvin med sol i sinnet.
NICOLÒ BRUNETTO 2021
Nr 92224. TS. 289 kr.
Mellan 1850 och 1950 räknar man med att 3,5 miljoner italienare immigrerade till Argentina. I bagaget fanns en kombination av vinkunskap och sticklingar. Därför hittar man viner gjorda på bland annat sangiovese i Argentina idag. Visst funkar druvan där också, för essensen av sangiovese är tydlig. Tanninerna är spröda, frukten är röd och frisk, örterna är vilda och fräschören är topp. Mycket gott!