Två vingårdar på Mallorca

Ànima Negra och 4 Kilos är två av de mest intressanta vinhusen på Mallorca. De spelar helt olika roller för öns kvalitetsboom, utgör spännande kontraster och bidrar till en fortsatt utveckling av Mallorcas viner som sakta men säkert får ett ökat intresse internationellt. VIN&BAR har besökt båda.
TEXT ANDERS STRÖM FOTO ERIKA MÅNSSON OCH ANDERS STRÖM
För en tid sedan besökte jag två vingårdar på Mallorca som sinsemellan är mycket olika. Första stoppet på upptäcktsfärden genom öns gamla jordbruksbygder i inlandet är Ànima Negra, som betyder ”svart själ”. Vinhuset som trots sin ringa ålder är en av de främsta på Mallorca startades 1994 av Pere Obrador, vinmakaren Miquel Àngel Cerdà och oenologen Francesc Grimau och blev en pionjär när det gäller Mallorcas satsning på kvalitetsvin och fokus på lokala druvsorter.
Ànima Negra ligger vid byn Felanitx i nordöstra delen av Mallorca, men egendomen har funnits på platsen sedan 1200-talet. Vinhusets mest kända vin, AN/2, är för många svenskar synonymt med ”modernt vin från Mallorca”. Vinet kom till Sverige 2015 och blev det första vinet från Mallorca i Systembolagets fasta sortiment. Den stilrena etiketten med svart tryck på rött har blivit en ikon. Den grafiska lösningen är mycket effektiv. Om man har sett flaskan en gång kommer man ihåg den och förknippar den med Mallorca.
Vinet är fruktigt, mustigt och lätt kryddigt med fatkaraktär. Det är ett riktigt gott rödvin. Druvorna från den senaste årgången 2022 är callet 65%, mantonegro 10%, fogoneu 10% och syrah 15%. Trots sin popularitet har vinet kanske tappat lite av sin modernitet på senare år, när en hel del konsumenter börjat uppskatta röda viner med mindre smak av lagring på ekfat. Det gäller även på krogen på Mallorca. Vinets säljs till över fyrtio länder.
Nästa stopp är en lysande stjärna vars ljus inte riktigt nått fram till Sverige än. Bodega 4 Kilos ligger nära Felanitx. Här har man valt jordmånen noggrant, odlar biodynamiskt och använder stålfat och cement. De båda husen står för en spännande kontrast.
Efter att ha kört i lugn takt genom jordbrukslandskapet på oskyltade vägar dyker den gamla byggnaden upp som en oansenlig oas. Det går inte att tro att det tillverkas 150 000 flaskor där inne när man står utanför. Här finns inga tjusiga skyltar eller påkostade provningsrum. Istället blir man inbjuden till personalens frukostbord med bröd, skinka, ost och tomater. Miquel Àngel Cerdà tar själv emot och vi provar Ànima Negras samtliga viner som inte är så många men bygger på ett habilt hantverk. Det blir ett spännande samtal om ursprung, modern historia och Mallorcas satsning på kvalitetsvin. Det har inte varit någon enkel match och det gäller fortfarande att jobba hårt för att eventuellt kunna uppnå framtida framgångar på den internationella vinscenen. En direkt flyglinje mellan USA och Mallorca kanske kan öppna upp för nya möjligheter för återvändarturism och export av vin.
Idag är det flera vinhus som vill lyfta Mallorcas viner till internationell nivå, men i början var Miquel Àngel Cerdà och hans kollegor ganska ensamma.
– Det var inte många på Mallorca som förstod vad vi höll på med för trettio år sedan. Bara några få vinhus. Idag är vi fler, men även om det talas om att det finns över 100 vinhus på ön idag är det inte mer än åtta som är riktigt bra, tycker jag. Några av dem är Ribas, Ferrer, Santa Catarina och Macià Batle. Det är bra att vi är fler som utvecklar Mallorcas vinnäring, även om var och en är aktiv på sitt håll. Kvalitet kostar. Och det måste det få göra om man ska komma någonstans. Men det gäller att vara försiktig när man investerar. När jag frågar vilket råd han kan ge en vinproducent på Mallorca som vill lyckas som Ànima Negra har gjort, svarar han snabbt och säkert:
– Satsa på ett eget vin och gör det riktigt bra. Men glöm inte bort att verksamheten består av två saker; att producera och dricka vin men också att sälja. Inom vinnäringen lever vi för att arbeta, men det gäller också att berätta om vinet. Försäljningsarbetet ger mig många möjligheter att träffa trevliga människor över gränserna. Den delen av arbetet uppskattar jag.
Den mesta av odlingen är ekologisk och vinerna utgår från de lokala druvornas smakpalett, där den mallorkinska druvan callet är den viktigaste. På odlingarna skördar man även bland annat mantonegro, fogoneu och premsal blanc. Klimatet påminner mer om södra Frankrike än övriga Spanien.
Verksamheten är inrymd i ett äldre hus vid byn Felanitx med modern teknik och många olika rum med ekfat. Här ligger 10 av de 30 hektar som Ànima Negra hyr av kontrakterade odlare. Rankorna är 50 till 85 år gamla. Det finns även 9 hektar planterade med internationella druvsorter.
Ett annat vin, La Foll, görs av producenten Terra de Falanis som också ägs och drivs av Miquel Àngel Cerdà och Pere Obrador. De startade Ànima Negra tillsammmans. Vinets druvblandning är talande: callet 60%, mantonegro 10%, fogoneu 10%, cabernet sauvignon 10% och merlot 10%. Lokal karaktär kryddad och avrundad med internationella druvor. Det är ett gott rött vin som passar utmärkt till grillat. Lite mer tillgängligt, lite mindre fat.
Namnet på vinet har inspirerats av Ramon ”Lo Foll” Llull, som anses vara den första stora författaren på katalanska. Han var också känd som mystiker och saligförklarades av påven Pius IX 1857. Ramon Llull föddes omkring 1235 på Palma de Mallorca i en förmögen familj som flytt till Mallorca efter morernas invasion av den iberiska halvön. Efter en trasslig kärleksrelation blev han sinnesförvirrad och började få religiösa uppenbarelser. Efter det missionerade och strövade han genom stora delar av världen som var känd då. ”Lo Foll” skrev ett stort antal verk på flera olika språk och han var även en betydande vetenskapsman.

Vingården 4 Kilos ligger nära Felanitx och har ett ambitiöst urval av lokala druvor inklusive bland annat mantonegro, callet och fogoneu. Det är ett bevis på deras hårda arbete, kreativitet och passion att deras ödmjuka början nu har blivit ett välkänt varumärke.
Namnet 4 Kilos kommer från vikten av den initiala investeringen i den äldre valutan pesetas av båda partnerna, det vill säga 4 miljoner pesetas. Det var en blygsam investering som visar att ett gott vin inte är beroende av en stor ekonomisk insats utan av ambition för kvalitet och passion för produkten. 4 Kilos är omisskännlig i sin signatur och en principförklaring. På den lilla huvudvingården visas jag runt av en ung vinmakarlärling. Grundarna är som så ofta på resa för att missionera om sina viner. Den unge mannen, som kommer från trakten, är entusiastisk och brinner för att berätta om den biodynamiska odlingen och det lilla sparsmakade vineriet. Vingården ligger magiskt vackert och odlingarna känns levande på ett alldeles särskilt sett. Mellan raderna av vin odlas det i början av säsongen marktäckande växter och blommor som lockar till sig insekter och bin. Mandelträden bidrar till helheten.
4 Kilos Wines grundades i augusti 2006 av Francesc Grimalt och Sergio Caballero. Företaget producerar viner som återspeglar druvans styrka och nyanser på ett annorlunda sätt och med en egen presentation.
Francesc Grimalt, vinmakare och tidigare partner och tekniker på Ànima Negra, är känd för att ha räddat den inhemska druvan callet på Balearernas vinscen. Sergio Caballero är musiker och grundare av Sonar-festivalen för avancerad musik och multimediakonst.
I slutet av september 2006 producerade 4 Kilos sitt första vin i en annan vinodlares garage, med små resurser men med utmärkta druvor. 4 Kilos fermenterade och macererade vinet i mjölkkylenheter, som tack vare sin form skapar en stor yta av skalmassa. Resterande 50 procent produceras i öppna fat på 225 liter. Sedan dess har verksamheten utvecklats men enkelhet är fortfarande 4 Kilos signum.
Deras koncept handlar inte bara om druvsorten, utan också om kombinationen stam-jordklimat-tillväxt. Från första början har de fått stöd av vinodlarna. Det är viktigt när man försöker bedriva rationell vinodling och respektera miljön. På många vingårdar används inhemsk vegetation för att få mer koncentrerade druvor, mer porös mark och ökad mikrobiell population.
Vingårdarna ligger i olika delar av norra och södra Mallorca, vilket beror på att de inte tillhör någon särskild D.O. Sorterna planteras mestadels i Mallorcas typiska röda lerjord med hög kalkhalt. Druvsorterna som odlas är callet, cabernet, sauvignon, fransk fogoneu, merlot, monastrell och syrah.
4 Kilos har som syfte att bevara och lyfta fram Mallorcas inhemska druvsorter. Det gör man med ett naturtroget och varsamt sätt med så minimal påverkan i processerna som möjligt samtidigt som man har knivskarp precision i utförandet och val av metoder. På den soldränkta ön Mallorca producerar 4 Kilos viner som ibland kan få en att tro att man hamnat i Beaujolais svala klimat, då vinerna kännetecknar låg alkohol, elegans och typicitet.


ÀN/2 Ànima Negra 2022
Nr 70120. FS. Pris 289 kr.
Vinet är fruktigt, mustigt och lätt kryddigt med fatkaraktär.
Terra de Falanis Lo Foll 2021
Nr 70918. BS. Pris 179 kr.
Friskt och fylligt rött vin med mindre fat och tanniner än ÀN/2 som görs på samma vineri av Ànima Negra.
4 Kilos 4 kilos 2021
Nr 75261. BS. Pris 399 kr.
Kraftfullt rött vin med påtagbara tanniner som ändå har en frisk lätthet. Smaken har karaktär där mörk frukt, kryddighet, mineraler och örter får dela på utrymmet.