Vinkunskap – Älskade hatade svavel

Svavelföreningar – sulfiter – har använts i vintillverkning sedan romartiden. Men varför? Och kan de sätta positiv prägel på vinet? Anders Melldén andas in ett ämne som både älskas och hatas.

TEXT OCH VINTIPS ANDERS MELLDÉN

Hundra år gammalt tyskt rieslingvin i glasen. Vi som blindprovar gissar sextio år fel. Det skyller vi på att vinet inte alls är så där bärnstensfärgat som riktigt gamla vitviner kan vara. Med en doft som snarare drar åt citrus än vinäger. Det verkar helt enkelt mycket yngre än det är. Vad var det som för hundra år sedan skapade denna enorma hållbarhet? Vinets höga syra? Glasflaskan med den täta korken? Vinmakarens höga kunskapsnivå? Eller var det kanske svavel?

”Innehåller sulfiter” är två ord på vinflaskors etiketter som väcker frågor: Varför är det sulfiter i vin? Vad är de bra för? Finns det viner helt utan sulfiter? Och vad skulle romarna i så fall ha tyckt om dem?

Sulfiter hör till de ingredienser i vin som måste skrivas ut om halten överstiger 10 milligram per liter. Detta eftersom människor kan vara överkänsliga mot dem. Över 10 milligram är det i stort sett alltid. Sulfiter är nämligen samlingsnamnet på olika svavelföreningar, och sådana uppstår naturligt när druvmust jäses. Alltså: vin helt utan sulfiter finns inte. Vin utan tillsatta sulfiter finns däremot.

Det finns indikationer på att romarna använde svavel i vinframställning. Genom att bränna svavel i de lerkärl där vinet lagrades och transporterades skapades svaveldioxid vilket hjälpte till att förhindra oönskade mikroorganismer att utvecklas och förstöra vinet. Sulfiterna bromsar alltså oxidation och missfärgning samt bakteriebildning. Vinets egna sulfiter gör också det, men inte tillräckligt, så romarna förstärkte helt enkelt effekten.

Än idag finns det vinmakare som bränner svavel i fat och källare innan det är dags att släppa in vinet. Men sedan 1600-talet tillsätts sulfiter mer systematiskt genom hela produktionen. De sprayas på druvorna innan och under skörd för att skydda dem från mikrobiell aktivitet. Efter pressning tillsätts sulfiter för att förhindra oxidation och för att kontrollera jäsningsprocessen. Under lagring används de för att förhindra att vinets smak och färg påverkas negativt av syre. Vid buteljering tillsätts en liten mängd för att säkerställa att vinet håller sig stabilt under transport och lagring.

Jästa drycker är nämligen känsliga. Det räcker med en liten hygienmiss under tillverkningen för att bakterier ska frodas och skapa ohälsosamma ämnen. På så sätt är sulfiterna bra. Men de kan också vara dåliga. Under romartiden användes svavelångor även som stridsmedel, eftersom de gjorde att fienden fick svårt att andas. Ett fåtal människor kan vara överkänsliga även mot mycket små mängder, därför är användningen av sulfiter i livsmedel numera reglerad med gränsvärden.

När vinbranschen industrialiserades användes ibland väl mycket sulfiter. En motreaktion föddes och de senaste decenniernas debatt, initierad av naturvinsrörelsen, har gjort att de flesta vinmakare jobbar för att hålla nivåerna så låga som möjligt. Med modern teknik och kunskap går det nämligen att göra vin med mindre tillsatta sulfiter, till och med helt utan. De flesta producenter tillsätter dock lite grann vid buteljeringen för att vinet ska hålla ända tills du öppnar flaskan.

Kan sulfiterna sätta prägel på vinets doft och smak då? Nja, helst ska du inte känna dem alls men om vinmakaren är slarvig kan de ge en ton av kokt ägg eller kål. Lite ”pruttigt” alltså. Men faktum är att de också kan ge oss mer positiva intryck, som påminner om krossad flinta, krut eller knallpulver. Det som vi på vinspråk ibland felaktigt kallar ”mineralitet” och som är mycket trendigt i fina vitviner. Ett litet svavelosande knep från vinmakarens sida alltså.

Tillbaka till det färdiga vinet. Behöver vi oroa oss för sulfiterna i det? Nej, gränsvärdena är satta lågt. Och om du dricker gammalt vällagrat vin är risken ännu lägre för en nys-attack. Sulfiterna binds nämligen efterhand vid ämnen i vinet och påverkar dig inte. Dessutom, många andra livsmedel innehåller mycket mer sulfiter än vin. Titta bara på de torkade aprikoserna nästa gång du handlar. Är de orangea innehåller de mycket tillsatta sulfiter, är de bruna innehåller de lite eller inga. Det är oxidationen som gjort aprikoserna bruna.

Vill du ändå begränsa ditt intag är tipsen att slopa boxvin, som enligt Systembolaget behöver mer sulfiter på grund av förpackningen. Du kan också välja ekologiskt och biodynamiskt vin som har lägre gränsvärden än annat, eller chansa på viner där sulfiter inte har tillsatts alls. Men som sagt, särskilt orolig för sulfiterna behöver du inte vara. Det var inte ens romarna.

SÅ MYCKET SULFITER INNEHÅLLER VINET

Olika typer av vin har olika gränsvärden eftersom de är olika känsliga. Rött vin har exempelvis mer ”egna” antioxidanter eftersom det tillverkas med druvskalen än vitt vin som tillverkas av enbart musten.

Max 150 mg per liter i torra röda viner – 100 mg i ekologiskt.
Max 200 mg per liter i torrt vitt, torr rosé – 150 mg i ekologiskt.
Max 235 mg per liter i mousserande viner – 150 mg i ekologiskt.
Max 250 mg per liter i söta vita och roséviner – 220 mg i ekologiskt.
Mycket söta viner kan innehålla upp till 400 mg per liter.

OBS att nivåerna vanligtvis ligger under dessa halter.

Källa: Systembolaget.

ONT I HUVUDET AV SVAVEL?

Nej, svavel är inte den huvudsakliga orsaken till huvudvärk efter att man druckit vin. Det är snarare alkoholens effekt eller histaminer i vinet. Och histaminer uppstår med hjälp av bakterier, som motverkas med svavel …

VINTIPS!
PROVA VINER MED LITE SVAVEL

DRAPPIER BRUT NATURE PINOT NOIR ZERO DOSAGE SANS SOUFRE
Nr 77236. Pris 649 kr.
Frankrike, Champagne.
”Sans ajout de soufre” står det på den här champagneflaskans etikett, vilket betyder att svavel/sulfiter inte har tillsatts. Drappier, från Aube i södra Champagne, gör här en snustorr, bärfruktig och fyllig men friskt syrarik champagne med finstämd brödighet och lång eftersmak.

MAS JANEIL SANS SOUFFRE 2019
Nr 74448. Pris 169 kr.
Frankrike, Côtes du Roussillon-Villages.
Från François Lurton kommer det här röda vinet utan tillsatta sulfiter. Läskande rödfruktig stil med goda körsbärstoner, lingon, pomerans och liten rökig kryddighet. Druv-blandningen är typiskt sydfransk med carignan, grenache, mourvèdre och syrah. Servera svalt till gårdskycklingen.

CERASUOLO DI VITTORIA COS 2021
Nr 95227. Pris 269 kr.
Italien, Cerasuolo di Vittoria.
På Sicilien finns en enda DOCG, vintyp med högsta italienska klassificering, och det är Cerasuolo di Vittoria. Intill staden Vittoria odlas nero d’avola och frappato till röd-vinet som är mustigt och generöst, samtidigt friskt med örtiga inslag. COS är kultproducent i området och tillsätter extremt lite sulfiter innan buteljering.