Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag.

1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra ordentligt runt om. Låt köttet få färg runt om på en medelvarm grill eller hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn runt om.

2. Pensla köttet med glaze och lägg på indirekt värme på grillen eller stek färdigt i ugnen till en innertemperatur på 56 grader. Ta ut köttet och låt det vila. Dela en hel vitlök på mitten och lägg i folie. Lägg foliepaketet rakt i kolbädden och låt ligga 30–40 minuter eller låt vitlöken gå med i ugnen.

3. Skala och koka jordärtskockorna och potatisen helt mjuka i saltat vatten. Häll av och gör en puré med mixerstav tillsammans med smör och crème fraiche. Smaka av med salt.

4. Mosa vitlöken med crème fraiche, rör ner olivolja och smaka av med salt och peppar.

5. Skiva gurka, betor och fänkål tunt på mandolin och dressa grönsakerna med citron, olja samt salt och peppar.

6. Skär upp racksen och servera med den lena purén, smakrik dressing och fräsch och krispig sallad.

Ingredienser, 4 portioner
800 g lammracks i bit
smör och olja till stekning
salt och peppar

Glaze
1 msk gochujang
1 msk honung
2 msk ljus soja

Puré
1 kg jordärtskockor
0,5 kg mjölig potatis
50 g smör
1 dl crème fraiche
salt

Dressing
1 hel vitlök (delad o grillad)
3 dl crème fraiche
1 msk olivolja
salt och peppar

Sallad
0,5 gurka
2 st gulbetor
1 fänkål
0,5 citron
2 msk olivolja
salt och peppar

VINTIPS!

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2021
Nr 12385. Pris 159 kr.
Denna klassiska Valpolicella bjuder på en smakupplevelse av röda syrliga körsbär, torkade örter, ceder och en hint av pinje. Den för tankarna direkt till en traditionell påskmiddag med lamm. En tidlös njutning!