Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt om man adderar bröd och pålägg. Egenkokt buljong ger rätten ett extra djup i smaken.
4 PORTIONER
1. Koka upp buljong och vin och låt sjuda långsamt i en halvtimme utan lock. Späd med vatten om det kokar ner för mycket.
2. Ansa spets- eller vitkålsbladen, men behåll dem hela.
3. Lägg i morötterna och låt dem sjuda i buljongen i 3–4 minuter. Lägg sedan i alla övriga grönsaker inklusive de hela kålbladen och sjud tills de är tämligen mjuka.
4. Värm fyra sopptallrikar och bottna med varsitt kålblad. Fördela grönsakerna ovanpå och häll på buljongen. Servera med riven ost och/eller hackad persilja.
Ingredienser
1 ½ liter hönsbuljong eller grönsaksbuljong
2 dl torrt vitt vin
4 små hela blad av spetskål eller vitkål
1 skalad och skivad morot
1 skivad selleristjälk
1 dl strimlad rödkål
1 dl broccoli eller blomkål i små buketter
1 liten bit strimlad rättika eller majrova
Tillbehör
riven parmesan eller annan lagrad hårdost
finhackad persilja
Vintips!
Arniston Bay Sauvignon Blanc 2023
Nr 2139. Pris 97 kr.
Pinfärsk sauvignon blanc från adress Sydafrika laddad med läskande energi och friska smaker av vit persika, passionsfrukt, mynta, grapefrukt och citronskal. Friskt och gott.