Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra.

4 PORTIONER

1. Skär kycklingen i avlånga bitar, cirka 2 centimeter tjocka.

2. Blanda alla ingredienser till marinaden i en rymlig fryspåse.

3. Lägg ner kycklingbitarna i marinaden, förslut påsen och låt det hela stå i kylen i minst 3 timmar eller över natten.

4. Trä upp kycklingbitarna på spett. Grilla dem runtom i cirka 4 minuter på hög direkt värme på en grill eller i grillpanna. Låt vila 5 minuter innan den ska serveras.


Ingredienser
600 g kycklinglårfilé

Marinad
1 ½ dl riven gul lök
1 dl pressad citron
½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
¼ g saffran


Tillbehör

kokt basmatiris
torshi seer – inlagd vitlök

Vintips!

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2023
Nr 2073. Pris 99 kr.

Ekologiska Org de Rac är mustig och frisk med toner av mynta, cederträ, plommon, vaniljkrydda och fina fat. Snyggt balanserat och fräscht i stilen med en prislapp som heter duga.