Mat & vin till påsk

I samarbete med Gastronomiklubben utforskar vi olika vin- och matkombinationer. Det är Provinum Vinhandel som står bakom Gastronomiklubben som är ett community för dig som värdesätter upplevelsen av god dryck och mat! Den här gången fokuserar vi på praktiska tips för att välja vinet till påskmaten.

När du upptäcker det perfekta vinet som harmoniserar med en måltid, uppstår en magi som är svår att sätta ord på. Att välja rätt vin kan dock vara en utmaning. Därför erbjuder vi vägledning för att förenkla denna process. Vi presenterar recept med noggrant utvalda vintips som redan är matchade för att passa perfekt. Följ våra recept, införskaffa det rekommenderade vinet och njut av en oförglömlig upplevelse tillsammans med vänner och familj.

Påsken gör äntligen sin entré. Det är en efterlängtad ledighet som många förknippar med god mat och dryck i trevligt sällskap av nära och kära. På borden dukas det upp med sill, lax, ägg, lamm och vårens primörer i en härlig blandning.

1. Även om öl och nubbe är traditionella drycker till påskmaten blir det alltmer populärt att välja vin. Experterna är överens om att det kalla bordet smakar bäst med en frisk och fruktig riesling.

2. Låt tillbehören styra vinvalet. De kan ofta ge en ledtråd till vilket vin som passar bäst. Champagne funkar utmärkt till påskbordet. Den pärlande drycken med hög syra bidrar till fräschör, elegans och guldkant. Vi har valt ut en champagne som passar utmärkt att servera som apéritif eller att matcha med eleganta rätter med fisk och skaldjur.

3. Lamm, med sin rika smak, är en påsktradition sedan länge. Beroende på lammets ålder, stekgrad och tillbehör finns det många olika viner att välja bland. En maträtt med fyllig och kraftig smak kombineras bäst med ett smakrikt rött vin för den ultimata smakupplevelsen.

4. Som avslut på en middag eller till påskfikat serveras ofta något sött. Ett vanligt råd är att vinet ska vara sötare än desserten, annars riskerar vinet att kännas bittert och syrligt.

Här har vi satt ihop en perfekt kombination av mat och vin till påskbordet. Smaklig måltid!

SMÖRDEGSFLARN MED KALLRÖKT LAX

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt.

1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt och gör ett snitt runt sidorna av arket så att en ram bildas.

2. Blanda ihop färskost med citronzest samt salt och peppar. Bred ut innanför ”ramen” på smördegsarket, strö på den rivna lagrade osten och grädda i ugnen tills osten bubblar och kanterna fått fin färg.

3. Blanda en lag av ättika, socker och vatten och lägg i den skivade rödlöken.

4. Ta ut och låt flarnet svalna innan det toppas med kallrökt lax, citron, rädisor, sparris, picklad lök och dillvippor.

Ingredienser, 4 portioner
1 ark smördeg
200 g färskost
0,5 citronzest
3 dl riven lagrad ost (t.ex. västerbotten eller prästost)
1 ägg till pensling
vallmofrön

Topping
200 g skivad kallrökt lax
1 knippe dill
0,5 tunt skivad citron
1 knippe rädisor, tunt skivade
1 knippe sparris, blancherade
1 picklad rödlök (skivad i 1,2,3-lag)

VINTIPS!

Palmer &. Co La Réserve
Nr 7372. Pris 399 kr.
Palmer & Co har fått en ny förpackning, men behåller sitt generösa och lättillgängliga innehåll. Doften är inbjudande och klassiskt brödig med inslag av mineral, citrus och gröna äpplen. Denna dryck är en idealisk välkomstdrink och passar utmärkt att avnjutas tillsammans med denna rätt. Ett utmärkt val av bubbel!

LAMMRACKS MED JORDÄRTSKOCKSPURÉ

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag.

1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra ordentligt runt om. Låt köttet få färg runt om på en medelvarm grill eller hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn runt om.

2. Pensla köttet med glaze och lägg på indirekt värme på grillen eller stek färdigt i ugnen till en innertemperatur på 56 grader. Ta ut köttet och låt det vila. Dela en hel vitlök på mitten och lägg i folie. Lägg foliepaketet rakt i kolbädden och låt ligga 30–40 minuter eller låt vitlöken gå med i ugnen.

3. Skala och koka jordärtskockorna och potatisen helt mjuka i saltat vatten. Häll av och gör en puré med mixerstav tillsammans med smör och crème fraiche. Smaka av med salt.

4. Mosa vitlöken med crème fraiche, rör ner olivolja och smaka av med salt och peppar.

5. Skiva gurka, betor och fänkål tunt på mandolin och dressa grönsakerna med citron, olja samt salt och peppar.

6. Skär upp racksen och servera med den lena purén, smakrik dressing och fräsch och krispig sallad.

Ingredienser, 4 portioner
800 g lammracks i bit
smör och olja till stekning
salt och peppar

Glaze
1 msk gochujang
1 msk honung
2 msk ljus soja

Puré
1 kg jordärtskockor
0,5 kg mjölig potatis
50 g smör
1 dl crème fraiche
salt

Dressing
1 hel vitlök (delad o grillad)
3 dl crème fraiche
1 msk olivolja
salt och peppar

Sallad
0,5 gurka
2 st gulbetor
1 fänkål
0,5 citron
2 msk olivolja
salt och peppar

VINTIPS!

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2021
Nr 12385. Pris 159 kr.
Denna klassiska Valpolicella bjuder på en smakupplevelse av röda syrliga körsbär, torkade örter, ceder och en hint av pinje. Den för tankarna direkt till en traditionell påskmiddag med lamm. En tidlös njutning!

KLASSISK TART TARTAIN MED KANELKARAMELL

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera äppelklyftorna i ett elegant mönster. Avnjut den gärna med en kula vaniljglass eller en klick vispad grädde för en extra lyxig touch.

1. Dela, kärna ur äpplena och skär i båtar. 2. Blanda socker och vatten i en stekpanna med värmetåligt handtag. Låt sockret smälta på ganska låg värme. Låt puttra tills en sirapsliknade, bärnstensfärgad karamell bildats. Ta av pannan från värmen och rör ner smör, kanel, citron och salt.

3. Sätt ugnen på 220 grader. Placera äppleskivorna i karamellen i ett snyggt mönster och låt puttra några minuter på spisen. Skär till ett runt lock av smördeg och placera ovanpå äpplena. Tryck till lite och stick några hål med en kniv.

4. Sätt in stekpannan i ugnen och grädda i cirka 15 minuter till din tarte tatin fått en riktigt fin gyllne färg och smördegen puffat upp ordentligt. Låt svalna några minuter innan den vänds upp på ett fat.

Ingredienser
2 äpplen
2 dl socker
0,5 dl vatten
50 g smör
0,5 tsk kanel
1 tsk citronsaft
1 nypa salt
1 frp smördeg

VINTIPS!

Château La Rame 2020
Nr 7962. Pris 149 kr.
Detta charmiga vin härstammar från Sainte-Croix-du-Mont, en region som ligger i närheten av det mer välkända Sauternes. Trots att det kommer från en mindre känd plats delar det samma stil och elegans. Vinet är tillverkat av 100 procent sémillon-druvor som har genomgått en process med ädelröta, även känd som botrytis cinerea. Denna svamp angriper druvornas skal, vilket får frukten att skrumpna och därigenom bli mer koncentrerad och naturligt söt. Resultatet är ett vin med en rik och fyllig smakprofil som är både förförisk och sofistikerad.