10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har blivit betydligt större. 

Kategorier: Glögg

Idag dricker vi klassisk glögg med traditionella kryddor som kanel, ingefära, kardemumma och nejlika. Apelsinskal, russin och svartpeppar kommer till. Det är inte så konstigt att pepparkakor, russin och mandel passar så bra till vanlig glögg. Glöggen görs på en bas av sprit eller vin, men det blir också allt vanligare med alkoholfri eller alkoholsvag glögg gjord på avalkoholiserat vin eller på saft av mörka bär.
    När vi provar glögg provar vi den gärna precis som den är. Inte varm med russin och mandel. I rumstemperatur kommer smakerna fram på bästa sätt. Det är också då som agnarna skiljs från vetet. När vi dricker varm glögg med tillbehör är den ofta förlåtande, men när den är varken värmd eller kyld avslöjar glöggen sina bästa och sämsta sidor. Många är väl värda att prova, andra vill man inte ha mer av. En sak är säker. Vid varje provning hittar vi glögg som överraskar. Det är på både gott och ont.
    En del uppskattar inte de nya glöggsorterna. De föredrar de klassiska smakerna. Andra tycker att det är spännande med nya sorters glögg, som ofta är gjorda på äpple eller bär. Inte sällan med inslag av gin. Här tar man sig ofta utanför traditionens gränser och experimenterar. Det ger eoner av möjligheter till att upptäcka nya smaker.
     Prova olika glöggsorter, drick glöggen värmd och kyld, lukta och smaka och fundera över de olika kryddningarna. Vad gillar du? Vad gillar du inte?
     En het trend är att mixa drinkar i hemmabaren med glögg som huvudingrediens. Varför inte prova att göra något annat av resterna i glöggflaskan efter vinterminglet? Rätt blandning kan lyfta drycken till nya höjder.
     Här har vi valt ut tio olika glögg som representerar något av bredden vi kan finna i Systembolagets butiker och i beställningssortimentet idag. Här finns något för alla. Låt dig väl smaka!

 

Blossa Vinglögg

Art nr 4000. 750 ml. 10% vol. Pris 99 kr
Klassisk glögg med traditionell kryddning av russin, ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma. Söt smak. Servera värmd eller kyld. Blossa har en mängd olika sorter. Starkvinsglöggen är också en klassiker. Den är inte lika söt som vinglöggen.

Blossa Trestjärnig Guld

Art nr 96517. 500 ml. 21% vol. Pris 129 kr

Kryddig och söt smak med inslag av russin, apelsin, kardemumma, nötter, kanel och kryddnejlika. Spetsad med en finstämd ton av cognac. Servera värmd som sällskapsdryck eller rumstempererad som avec.

Tegnér & Son Ekologisk Vinglögg

Art nr 97012. 750 ml. 12% vol. Pris 90 kr

Klassisk glögg med sötma och rätt sorts kryddning för den som uppskattar en traditionell sort med russin, mörka bär, kardemumma, kanel och ingefära. God och prisvärd.

Saturnus 1893 Alkoholfri Glögg

Art nr 1937. 750 ml. 0,5% vol. Pris 35 kr

Klassisk glögg från Sveriges äldsta glöggtillverkare. Lätt struktur med fin frukt och juliga toner. Komplettera med russin och mandel, och kanske en apelsinskiva, så händer det saker med glöggen. Här hade man kunnat ösa på med kryddningen som är lite väl anonym.

Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg

Art nr 71269. 750 ml. 15% vol. Pris 109 kr

Tillverkad i Norge. Kryddig med söt smak med inslag av körsbär, kryddnejlika, ingefära, kardemumma och en fin ton av pomerans. Serveras värmd eller kyld som sällskapsdryck.

Grythyttan Skogsglögg

Art nr 96460. 750 ml. 14,5% vol. Pris 99 kr

Söt och bärig glögg med klassisk kryddning. Skogsbär som lingon och blåbär men också toner av apelsin, kanel och ingefära. En sann juldryck på svenskt vis.

Norrbottens Destilleri Fusion 008 Seaberry Glögg

Art nr 51566. 700 ml. 15% vol. Pris 299 kr

Här träder vi rakt in i tomtens experimentverkstad. Kryddig glögg med fin sötma och lite hetta från ginbasen och jalapeño. Spännande smaker av havtorn, chili, hjortron, ingefära, honung och apelsin. Detta är ett underverk, prova gärna glöggen väl kyld. Passar utmärkt i drinkar. 

Gotlands Ginfabrik Glögg

Art nr 32109. 500 ml. 20,1% vol. Pris 269 kr

Kryddig, söt smak med inslag av äpplen, päron, kanel, kardemumma, citrus, ingefära och enbär. Har en fin accent av gin som omfamnas av en ljus och lätt ton av äpple. Riktigt god äppelglögg!

Hellström Glögg Äpple, julkryddor och gin

Art nr 53792. 500 ml. 15% vol. Pris 285 kr

Årets glögg om man vidgar perspektiven. Tonen av gin lindas in av smaken av äpple. Mörk färg från mogna röda äpplen, fin sötma från äpplena och de mörka bären med härliga kryddor som trots julstämningen får en att tänka på gotländsk sommar. Särskilt om man värmer på glöggen. Då värmer den ända in i själen. Fungerar också utmärkt kyld.

Brännland Iscider Ember Glögg

Art nr 94300. 500 ml. 12% vol. Pris 191 kr

Söt, syrlig och kryddig äppelglögg från Norrland som är gjord på världens kanske bästa iscider. Frisk och äpplig smak med inslag av fat, kryddnejlika, kanel och apelsin. Servera den väl kyld på ett glöggmingel och du får vänner för livet.

Text: Anders Ström / Foto: Hellströms Gin

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649