10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har blivit betydligt större. 

Kategorier: Glögg

Idag dricker vi klassisk glögg med traditionella kryddor som kanel, ingefära, kardemumma och nejlika. Apelsinskal, russin och svartpeppar kommer till. Det är inte så konstigt att pepparkakor, russin och mandel passar så bra till vanlig glögg. Glöggen görs på en bas av sprit eller vin, men det blir också allt vanligare med alkoholfri eller alkoholsvag glögg gjord på avalkoholiserat vin eller på saft av mörka bär.
    När vi provar glögg provar vi den gärna precis som den är. Inte varm med russin och mandel. I rumstemperatur kommer smakerna fram på bästa sätt. Det är också då som agnarna skiljs från vetet. När vi dricker varm glögg med tillbehör är den ofta förlåtande, men när den är varken värmd eller kyld avslöjar glöggen sina bästa och sämsta sidor. Många är väl värda att prova, andra vill man inte ha mer av. En sak är säker. Vid varje provning hittar vi glögg som överraskar. Det är på både gott och ont.
    En del uppskattar inte de nya glöggsorterna. De föredrar de klassiska smakerna. Andra tycker att det är spännande med nya sorters glögg, som ofta är gjorda på äpple eller bär. Inte sällan med inslag av gin. Här tar man sig ofta utanför traditionens gränser och experimenterar. Det ger eoner av möjligheter till att upptäcka nya smaker.
     Prova olika glöggsorter, drick glöggen värmd och kyld, lukta och smaka och fundera över de olika kryddningarna. Vad gillar du? Vad gillar du inte?
     En het trend är att mixa drinkar i hemmabaren med glögg som huvudingrediens. Varför inte prova att göra något annat av resterna i glöggflaskan efter vinterminglet? Rätt blandning kan lyfta drycken till nya höjder.
     Här har vi valt ut tio olika glögg som representerar något av bredden vi kan finna i Systembolagets butiker och i beställningssortimentet idag. Här finns något för alla. Låt dig väl smaka!

 

Blossa Vinglögg

Art nr 4000. 750 ml. 10% vol. Pris 99 kr
Klassisk glögg med traditionell kryddning av russin, ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma. Söt smak. Servera värmd eller kyld. Blossa har en mängd olika sorter. Starkvinsglöggen är också en klassiker. Den är inte lika söt som vinglöggen.

Blossa Trestjärnig Guld

Art nr 96517. 500 ml. 21% vol. Pris 129 kr

Kryddig och söt smak med inslag av russin, apelsin, kardemumma, nötter, kanel och kryddnejlika. Spetsad med en finstämd ton av cognac. Servera värmd som sällskapsdryck eller rumstempererad som avec.

Tegnér & Son Ekologisk Vinglögg

Art nr 97012. 750 ml. 12% vol. Pris 90 kr

Klassisk glögg med sötma och rätt sorts kryddning för den som uppskattar en traditionell sort med russin, mörka bär, kardemumma, kanel och ingefära. God och prisvärd.

Saturnus 1893 Alkoholfri Glögg

Art nr 1937. 750 ml. 0,5% vol. Pris 35 kr

Klassisk glögg från Sveriges äldsta glöggtillverkare. Lätt struktur med fin frukt och juliga toner. Komplettera med russin och mandel, och kanske en apelsinskiva, så händer det saker med glöggen. Här hade man kunnat ösa på med kryddningen som är lite väl anonym.

Lilla Hyttnäs Starkvinsglögg

Art nr 71269. 750 ml. 15% vol. Pris 109 kr

Tillverkad i Norge. Kryddig med söt smak med inslag av körsbär, kryddnejlika, ingefära, kardemumma och en fin ton av pomerans. Serveras värmd eller kyld som sällskapsdryck.

Grythyttan Skogsglögg

Art nr 96460. 750 ml. 14,5% vol. Pris 99 kr

Söt och bärig glögg med klassisk kryddning. Skogsbär som lingon och blåbär men också toner av apelsin, kanel och ingefära. En sann juldryck på svenskt vis.

Norrbottens Destilleri Fusion 008 Seaberry Glögg

Art nr 51566. 700 ml. 15% vol. Pris 299 kr

Här träder vi rakt in i tomtens experimentverkstad. Kryddig glögg med fin sötma och lite hetta från ginbasen och jalapeño. Spännande smaker av havtorn, chili, hjortron, ingefära, honung och apelsin. Detta är ett underverk, prova gärna glöggen väl kyld. Passar utmärkt i drinkar. 

Gotlands Ginfabrik Glögg

Art nr 32109. 500 ml. 20,1% vol. Pris 269 kr

Kryddig, söt smak med inslag av äpplen, päron, kanel, kardemumma, citrus, ingefära och enbär. Har en fin accent av gin som omfamnas av en ljus och lätt ton av äpple. Riktigt god äppelglögg!

Hellström Glögg Äpple, julkryddor och gin

Art nr 53792. 500 ml. 15% vol. Pris 285 kr

Årets glögg om man vidgar perspektiven. Tonen av gin lindas in av smaken av äpple. Mörk färg från mogna röda äpplen, fin sötma från äpplena och de mörka bären med härliga kryddor som trots julstämningen får en att tänka på gotländsk sommar. Särskilt om man värmer på glöggen. Då värmer den ända in i själen. Fungerar också utmärkt kyld.

Brännland Iscider Ember Glögg

Art nr 94300. 500 ml. 12% vol. Pris 191 kr

Söt, syrlig och kryddig äppelglögg från Norrland som är gjord på världens kanske bästa iscider. Frisk och äpplig smak med inslag av fat, kryddnejlika, kanel och apelsin. Servera den väl kyld på ett glöggmingel och du får vänner för livet.

Text: Anders Ström / Foto: Hellströms Gin

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se