10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.
De flesta av vinerna ingår i det fasta sortimentet. Några är tillfälliga lanseringar. Passa på att köpa hem några av vinerna och prova dem under kvällen tillsammans med människor som du tycker om. Tänk på att det kan vara klokt att inte spara det bästa till sist. Inled kvällen med de mer exklusiva champagnerna och avsluta vid tolvslaget med någon enklare champagne eller ett mousserade vin. Eller varför inte köpa med några småflaskor av din favoritchampagne. Det kan var en perfekt avslutning på nyårskvällen.

Privat Brut Nature Reserva 2021
Art nr 7904. Pris 129 kr
Ekologisk cava med ursprunglig känsla och frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, mineral och lime. Privats ekologiska cava kom till Sverige redan 2014. Prova också gärna några av producentens dyrare cavor som börjar komma till Sverige. Pansa-blanca, macabeo, parellada och chardonnay.

Loxarell A Pèl Rosé 2021
Art nr 7959. Pris 137 kr
Frisk och fruktig rosé från Penedès sydväst om Barcelona. Mousserande vin tillverkat med traditionell metod med inslag av jordgubbar, mineral, röda äpple och grape. Vinhuset är specialiserat på ekologisk och biodynamisk druvodling. Pinot noir 60 procent och xarel-lo vermell 40 procent.

Clotilde Davenne Brut Extra. Crémant de Bourgogne
Art nr 7725. Pris 169 kr
Friskt och lätt fruktigt mousserande vin från den välrenommerade vinmakaren Clotilde Davenne i byn Prehy i Chablis. Gula äpplen, kex, nougat och grape. Druvorna är 60 procent pinot noir och 40 procent chardonnay.

Ferrari Brut Organic

Montelvini Il Brutto Asolo Prosecco Superiore Lieviti 2022
Det här friska och spännande mousserade vinet kommer från ett avgränsat område inom Prosecco som heter Asolo Prosecco Superiore. Vinet ger en helt annan och naturlig upplevelse än andra mousserande viner gjorda på glera. En prosecco märkt Sui Lieviti har fått sin andra jäsning på flaska och lagras i minst 90 dagar. Vinet degorgeras inte och därför finns det lite jästfällning kvar i flaskan.

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut
Prisvärd samtida klassiker med frisk och fruktig smak med härlig syra och inslag av gula äpplen, rostat bröd, blommor, honung och grape. Chardonnay.

Bollinger Special Cuvée Brut
Klassisk champagne med citrus, gula äpplen, rostat bröd och stringent mineralitet. Druvorna är pinot noir 60%, chardonnay 25% och pinot meunier 25%.

Louis Roederer Collection 244
Torr och frisk champagne med inslag av citrus, persika, gula äpplen, rostat bröd och nötter. Familjen Roederers nya huschampagne har sannerligen hittat hem och fått en egen stil som slår det mesta med en välbalanserad blandning av nya och äldre årgångar. Chardonnay 42%, pinot noir 36% och pinot meunier 22%.

Taittinger Brut Millésimé 2015
Torr och frisk champagne med inslag av gula äpplen, mineral, grape och rostat bröd. Årgångschampagne med något mogna toner, hög fruktsyra och vitalitet. Chardonnay och pinot noir.

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut
Art nr 92118. TS. Pris 699 kr
Frisk champagne med finstämda toner av gula äpplen, persika, rostat bröd, citrus och mineral. All denna lätthet kombinerad med fyllighet och hög syra gör denna champagne till något alldeles extra. Prova en annan sida av Charles.
Text: Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!