Triss i julbord
Restaurangen från 1800-talet i svensk klassisk skärgårdsstil ligger vackert på Kungliga Djurgården precis vid vattnet. På Villa Godthem hedrar man den svenska matkulturen, arvet och jultraditionen, där recepten gått från generation till generation. Alla läckerheterna på det klassiska julbordet är hemlagade.
– Det som skiljer vårt julbord från många andras är att vi gör allt från grunden. Det finns inga genvägar till perfektion. Vi gör inlagda sillar och strömming, röker laxen och bakar pastejerna själva, berättar driftschefen Andreas Ahlqvist. För oss är det viktigt att gästerna blir väl omhändertagna, känner av den familjära stämningen och får en trevlig smakupplevelse här. Man ska helt enkelt känna sig som hemma på Villa Godthem.
I villan från 1897 med vacker trädgård serveras ett traditionellt svenskt julbord med moderniserade smaker. Klassiska rätter som Janssons frestelse samsas med ett stort urval av vegetariska och veganska rätter. Här gifter sig gamla och nya smaker:
– Vår köksmästare, Antonio Molina som jobbat på olika stjärnkrogar i Madrid, är en magiker när det gäller att få ihop smakerna med balans och harmoni. Det märks särskilt på de olika sillarna. Vi har bland annat en spännande gin och tonic-sill och varje år tar vi fram årets sillsmak. I år är det apelsin och peppar.
Till maten kan man få allt från julöl, lageröl och glögg till ett stort urval av olika snapsar, men också särskilt utvalda premiumviner. Andreas själv gillar klassikerna; prinskorv, köttbullar, skinka och risgrynsgröt, men också det allra enklaste:
– Inget går upp emot en enkel knäckemacka med skinka och senap, menar han.
Miljön på Trattorian är rustik och brokig med en varm och skön stämning. Inte minst lockande är det i slutet av året när vänner och kollegor vallfärdar till restaurangen på Norr Mälarstrand för att njuta av ett annorlunda julbord med italienska smaker och specialiteter:
– En av våra populäraste maträtter är Tryffelrisotton. På julbordet har vi klassiker med en italiensk twist, men också omsorgsfullt utvalda charkuterier från Italien, kött grillat i vedugn och ett helt bord med veganska rätter, säger Johan Ringkrans som ansvarar för driften på Trattorian.
Även sillen har en italiensk touch. Restaurangen har också ett gediget ostutbud från olika områden i Italien. Och på den unika glassvagnen finns det gelato med många olika smaker. På det här sättet bjuder Trattorian på en gastronomisk resa genom Italiens kulinariska regioner. Det gäller även dryckerna:
– Julölen är italiensk, snapsen och glöggen har vi kryddat själva och vår egen limoncello blir fantastisk i år. Utöver det har vi förstås vår vanliga vinlista.
Johan är inne på sitt femte italienska julbord på Trattorian. Det öppnade sent i november och har sin grand finale på julafton. Det är nästan fullbokat, så det om något är ett tecken på att det är väl värt ett besök.
Asiatiskt julbord på East
I år är det 25-årsjubileum för julbordet på East, som är en av Stureplans hetaste restauranger. Här ställs det fram ett brett urval av rätter som bygger på restaurangens sedvanliga remix av det pan-asiatiska köket. Det är lyxigt, fräscht och snyggt:
– Vårt julbord ska man inte se som en traditionell buffé. Allt serveras i små portioner för att man ska få plats med allt, både på tallriken och i magen. Det är en ständig ruljans på rätterna och vi jobbar endast med råvaror av toppkvalitet, säger Josephine Pagmar som är driftschef på East.
Om man vill äta ett gott och nyttigt julbord är det här ett av stans bästa och lättaste alternativ. På East finns ett stort utbud av veganska och vegetariska rätter. Den bästa upplevelsen får man om man väljer lite i taget och tar maten i rätt ordning. Gärna i fyra turer; sushi, smårätter, varmrätter och desserter.
– Ett klassiskt svenskt julbord kräver inte så mycket, men för att få ut maximalt av det asiatiska kan det vara bra med lite vägledning från oss. Vi ger gärna tips och råd när det gäller dryckeskombinationer med till exempel vårt breda utbud av sake. Rätt sorts japanskt risbryggt vin förhöjer smakerna. Till desserten kan man bland annat njuta av sött plommonvin eller en halvsöt lagrad sake.
Josephines personliga favoriter är vårrullar och Easts sashimi, som går utöver det mesta:
– Hos oss får man väldigt hög kvalitet på maten och vi ger gästerna möjlighet att smaka på rätter som vi inte har på den vanliga menyn. Det gör att det blir en spännande smakupplevelse att äta julbord hos oss.
När man är mätt och vill runda av kvällen kan man ta en drink i en av Easts tre barer. En av dem är utomhus. Om man vill hänga kvar länge har East öppet sent varje kväll i veckan, ända till klockan 3.
Boka gärna i god tid:
Villa Godthem, klassiskt julbord t.o.m. 26.12
Rosendalsvägen 9, Stockholm.
Tel: 08-611 49 59. E-post: reservation@villagodthem.se
Internet: https://villagodthem.se/julbord/
Trattorian, italienskt julbord t.o.m. 24.12
Adress: Norr Mälarstrand Kajplats 464, Stockholm.
Tel: 08-684 238 70. E-post: reservation@trattorian.se
Internet: https://trattorian.se/restauranger/julbord-2018/
East, asiatiskt julbord t.o.m. 24.12
Adress: Stureplan 13, Stockholm.
Tel: 08-611 49 59. E-post: bord@east.se
Internet: https://east.se/#christmas-buffet
Detta är ett sponsrat inlägg
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649