Dry Martini
Dry Martini, världens enklaste, men kanske också världens svåraste cocktail att göra. Alla har sin egen idé om hur den ska göras för att bli perfekt, och då tänker jag främst på våra gäster och personer som blandar sin egen ”drya” hemma.
De flesta bartendrar är nog överens om grunden, även om den också kan variera en hel del. Så länge vi är överens om att det måste vara gin och torr vermouth i cocktailen är vi rätt ute. En rörd gin i ett cocktailglas som bara tittar på en flaska vermouth är inte en dry martini och kommer aldrig att bli det. Det är rörd gin och ingenting annat. Visst kan det vara gott också, men det är ingen dry martini.
James Bond dricker sin skakad och inte rörd. Den som vill försöka sig på det behöver tänka på att det kan bli en mycket vattnig och grumlig cocktail om man inte är försiktig med shakern. Det är mycket lättare att kontrollera vattnet när man rör den. Dessutom slår man sönder molekylerna i spriten när man skakar den. Därför blir den lätt grumlig, vilket kanske inte är så jättesnyggt i en klar cocktail.
Oliv eller zest? Det är en smaksak, så jag frågar alltid gästen. Jag föredrar oliv men om jag dricker en vodka martini tycker jag att zest från citron är att föredra. Vilken gin ska man använda då? För att göra en lång historia kort.
Det finns fyra grundstilar på gin. Old Tom som är den gin som dracks förr och som har en betydligt högre sötma. London Dry, som är den vanligaste idag och som utvecklats från Old Tom för att passa dagens smakpalett som är mycket mer åt det torra hållet idag än förr. Golden Gin, som är en fatlagrad gin. Den får en annan karaktär av faten och är tänkt mer som ett slags avec-gin. Och sist men inte minst Plymouth Gin, som är lite av en blandning mellan Old Tom och London Dry i stilen. Vilken gin man använder är en smaksak, så jag brukar fråga den som beställer sin dry martini.
Dirty Martini. En del gäster gillar att ha i lite av spadet från oliverna och namnet kommer från att martinin blir ”smutsig” av det. Tillför lite sälta och smak. Det är en smaksak hur mycket av spadet man vill ha i. Perfect Martini då? Det är när man använder både torr vermouth och röd söt vermouth i martinin. Det tillför en liten touch av sötma och fyllighet från den röda vermouthen. Kom ihåg att vermouthen är minst lika viktig som spriten när du blandar en cocktail. Till en dry martini fungerar klassikern Noilly Prat bra.
Det finns alltså många varianter på en till synes enkel cocktail. Det viktigaste är att du när du är hemma fortsätter att blanda cocktailen som du tycker om den och att vi bartendrar försöker förstå vad våra gäster vill ha. Om du vill göra din dry martini som jag gillar den, på det klassiska sättet, så finns receptet på nästa sida.

DRY MARTINI
Plymouth Gin 50 ml
Noilly Prat 15 ml
Orange bitter 2 droppar
Gör så här
Möt upp i ett rörglas eller vad du har hemma, en syltburk till exempel. Häll i Plymouth Gin, Noilly Prat och två droppar av Orange bitter. Rör med is i ca 10ñ15 sek till önskad mängd vatten. Sila upp i ett kylt cocktailglas med oliv.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!