Dry Martini
Dry Martini, världens enklaste, men kanske också världens svåraste cocktail att göra. Alla har sin egen idé om hur den ska göras för att bli perfekt, och då tänker jag främst på våra gäster och personer som blandar sin egen ”drya” hemma.
De flesta bartendrar är nog överens om grunden, även om den också kan variera en hel del. Så länge vi är överens om att det måste vara gin och torr vermouth i cocktailen är vi rätt ute. En rörd gin i ett cocktailglas som bara tittar på en flaska vermouth är inte en dry martini och kommer aldrig att bli det. Det är rörd gin och ingenting annat. Visst kan det vara gott också, men det är ingen dry martini.
James Bond dricker sin skakad och inte rörd. Den som vill försöka sig på det behöver tänka på att det kan bli en mycket vattnig och grumlig cocktail om man inte är försiktig med shakern. Det är mycket lättare att kontrollera vattnet när man rör den. Dessutom slår man sönder molekylerna i spriten när man skakar den. Därför blir den lätt grumlig, vilket kanske inte är så jättesnyggt i en klar cocktail.
Oliv eller zest? Det är en smaksak, så jag frågar alltid gästen. Jag föredrar oliv men om jag dricker en vodka martini tycker jag att zest från citron är att föredra. Vilken gin ska man använda då? För att göra en lång historia kort.
Det finns fyra grundstilar på gin. Old Tom som är den gin som dracks förr och som har en betydligt högre sötma. London Dry, som är den vanligaste idag och som utvecklats från Old Tom för att passa dagens smakpalett som är mycket mer åt det torra hållet idag än förr. Golden Gin, som är en fatlagrad gin. Den får en annan karaktär av faten och är tänkt mer som ett slags avec-gin. Och sist men inte minst Plymouth Gin, som är lite av en blandning mellan Old Tom och London Dry i stilen. Vilken gin man använder är en smaksak, så jag brukar fråga den som beställer sin dry martini.
Dirty Martini. En del gäster gillar att ha i lite av spadet från oliverna och namnet kommer från att martinin blir ”smutsig” av det. Tillför lite sälta och smak. Det är en smaksak hur mycket av spadet man vill ha i. Perfect Martini då? Det är när man använder både torr vermouth och röd söt vermouth i martinin. Det tillför en liten touch av sötma och fyllighet från den röda vermouthen. Kom ihåg att vermouthen är minst lika viktig som spriten när du blandar en cocktail. Till en dry martini fungerar klassikern Noilly Prat bra.
Det finns alltså många varianter på en till synes enkel cocktail. Det viktigaste är att du när du är hemma fortsätter att blanda cocktailen som du tycker om den och att vi bartendrar försöker förstå vad våra gäster vill ha. Om du vill göra din dry martini som jag gillar den, på det klassiska sättet, så finns receptet på nästa sida.
DRY MARTINI
Plymouth Gin 50 ml
Noilly Prat 15 ml
Orange bitter 2 droppar
Gör så här
Möt upp i ett rörglas eller vad du har hemma, en syltburk till exempel. Häll i Plymouth Gin, Noilly Prat och två droppar av Orange bitter. Rör med is i ca 10ñ15 sek till önskad mängd vatten. Sila upp i ett kylt cocktailglas med oliv.
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649