Portvin – en smakresa med överraskningar
Vid ett Sverigebesök presenterade chefsvinmakaren Luis Sottomayor några väl utvalda portviner från Portugals äldsta producent, Sandeman. Det blev en överraskande smakresa under en lunch på Gondolen. Vin&Bar var med.

Portvin tillhör inte precis kioskvältarna i Sverige numera, men provningen på Gondolen visade att det är möjligt att tänka i nya banor. Något ”sött” till desserten eller till ostbrickan, som tidigare generationer svenskar vant sig vid, visade sig fungera lika bra som ingrediens i en spännande fördrink med hårdsrockstema. Portvin serverades också som genomgående dryck till en lyxig trerättersmeny i Stockholmskt gråväder på hög höjd.
Portvin. Den balanserade sötman finns där, det vet vi, men hur känt är det i Sverige att portvin finns som vitt, rött och rosé? Portvinets färg kan skifta från ljust honungsgult gyllene skimmer till lagrad bärnsten, men mest känt är vinet kanske för sin djupt röda färg.
Portvin är ett sött starkvin från Portugal. Druvorna skördas under september och oktober. Efter skörden krossas druvorna och man låter dem jäsa i 30 till 40 timmar. Sedan tillsätts druvspriten aguardente. Då stannar jäsningen av och vinet med 20 procent alkoholhalt behåller mycket av druvornas sötma. Vinet lagras på ekfat eller i ståltankar. Inom två år efter skörden avgör man hur vinet ska behandlas och vilken sorts portvin det ska bli.
Druvorna odlas på skifferjord i Dourodalen. De magra jordarna ger den finstämda fruktiga sötma som är typisk för portvin av hög kvalitet.
Sandemans vita portvin är en angenäm bekanskap. Det är gjort på utvalda druvor från den norra, bergiga delen av portugisiska Duoro. Slutresultatet är ett portvin med bara en aning sötma. Det vita portvinet serveras lätt kyld, med is eller som drinkbas. En öppnad flaska håller i tre till fyra veckor.
Det finns flera olika sorters portvin. Alla hittar inte till Sverige. I Portugal är portvin mycket mer att betrakta som ett ”vanligt vin”. Vintage port är årgångsviner av hög kvalitet och Tawny lagras på små ekfat och har en ljusare färg och en tydlig ton av fat. Det vinet måste lagras i minst sju år, och det är vanligt med betydligt längre lagringstid.
Sandemans mest populära portvin i Sverige är Sandeman Old Invalid Porto och vinhusets klassiker Sandeman 20 Years Old Tawny Porto har blivit själva sinnebilden för portvin i världen i sin klass.
Under lunchen på Erik och Anna Lallerstedts Gondolen var det fokus på mat och portvin i kombination. Det visade sig bli en överraskande resa för smaksinnet.

SVENSKT LAMM
stek och bringa med kastanjepuré, svamp, inkokt plommon och madeirasås spräckt med brynt smör
Steken saltas och peppras och steks rosa (56 grader) och trancheras efter att köttet fått vila. Bringan saltas och fylls med schalottenlök, vitlök och örter, rullas ihop och binds med steksnöre. Confiteras under lock i smör och matolja i 85 grader över natten, kyls ned, styckas och grillas på ena sidan till servering.
Förvällda vackumerade kastanjer kokas i vatten, portvin, rött vin, madeira och schalottenlök tills det är helt mjukt – mixas till slät puré – monteras med brynt smör under mixning. Hela färska plommon kokas försiktigt in i vackpåse
(i ång-ugn, ca 10 min) med vitt vin, portvin, madeira, stärnanis, timjan och salt – styckas kall och serveras varm (glaseras upp i inkokningslagen – viktigt att syra finns!).
Kärnfria katrinplommon kokas i vitt vin och vatten och mixas till en slät puré – på sprits. Serveras tempererad.
Blandad stekt svamp.
Sås kokas på morot, lök, vitlök, lite rörsocker, lammfond, kalvfond, vitt vin, portvin, vitlök och timjan. Smakas upp à la kastrull med mer portvin och spräcks innan servering med gott nybrynt smör. Pyntas med plockade bryssel-kålsblad.
Recept: Björn Wahlund,
köksmästare, Eriks Gondolen.

MENY
Fördrink
Enter Sandeman av
Erik Moosberg, Gondolen
2,5 cl Old Invalid Port
Sandeman
2,5 cl Brandy
3 cl hallonsocker
3 cl citron
skaka med äggvita, toppa
med champagne
Förrätt
Ankleverterrin med grillat äpple, vinägerkokt sidfläsk, lingonchutney och brioche.
Sandeman Fine White Port
Veg: Bakad och friterad jordärtskocka med päron, stekt svamp, bakad vitlök och tryffel.
Sandeman Porto Apitiv Reserve
Huvudrätt
Svenskt lamm, stek och bringa, med kastanjepurré, svamp, inkokta plommon och portvinssås spräckt med brynt smör.
Veg: Bakade rotfrukter med kastanjepuré, svamp, inkokta plommon och portvinssås spräckt med brynt smör.
Sandeman Spirit Vintage Port 2000
Sandeman Porto Vintage 2016
Ostbricka
Chokladtryfflar, kaffe, the
Sandeman Old Invalid Porto
Sandeman 20 years Old Towny Porto

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!