Portia – tjockare skal ger ökad koncentration

Några av Spaniens bästa röda viner produceras i området Ribera del Duero. Nu kommer ett nytt rött vin från Bodegas Portia som är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen, ett av de mest välrenommerade vinföretagen i landet.

Duero är en flod på den Iberiska halvön som rinner upp nära Duruelo de la Sierra i provinsen Soria i norra centrala Spanien. Den slingrar sig sedan västerut och passerar kända spanska vinursprung som Rueda, Toro och Léon. När floden passerar gränsen till Portugal byter den namn till Douro, här breder portvinets förlovade land ut sig, och floden har sitt utlopp vid staden Porto. 

Det första spanska vinområdet som frodas i flodens dalar är Ribera del Duero. Vinområdet ligger i de östra delarna av regionen Castilla y Léon och är ett av de viktigaste områdena i Spanien för kvalitetsdruvan tempranillo. Här går den under namnet tinto fino (eller Tinta del Pais). Tack vare det mer kontinentala klimatet (jämfört med Rioja) får druvorna som odlas här tjockare skal. Det ger viner med mörk färg och bra koncentration.

De röda vinerna måste bestå av tinto fino för minst 75 procent. Om man blandar med cabernet sauvignon, merlot och malbec måste de druvorna tillsammans med tinto fino stå för minst 95 procent. Det innebär att de två återstående druvsorterna som är tillåtna, garnacha och albillo (grön), får stå för max 5 procent. Även rosévin kan tillverkas under ursprungsbeteckningen DO Ribera del Duero.

De bästa vinerna görs på druvor som växt i sluttningar på hög höjd, där jordmånen är magrare och väldränerad. De enklare vinerna kommer från lägre vingårdar med bördiga jordar nära floden. Precis som i Rioja används beteckningarna Crianza, Reserva och Gran Reserva och de har också likvärdiga regler. Det innebär minst 12 månaders fatlagring för Crianza. Reserva lagras i minst 36 månader varav minimum 12 månader på fat. Gran Reserva lagras minst 60 månader varav minst 24 månader på fat. 

I vinområdet Ribera del Duero hittar vi en av Spaniens och världens mest kända och anrika producenter, Vega Sicilia. Men flera andra välrenommerade producenter har också verksamhet i området. Många vinälskare klassar Ribera del Duero och Rioja som Spaniens bästa vinregioner.

En producent som äger egendomar i båda dessa områden är Bodegas Faustino. Bodegas Portia är det sjunde vineriet inom Faustino-gruppen. Man satsade redan 1990 på Ribera del Duero och köpte 160 hektar i området. Vingårdarna omplanterades och det var först sexton år senare som man ansåg kvaliteten vara bra nog för att släppa sina viner.

Vineriet, som blev klart 2008, är designat av Sir Norman Foster och är något alldeles extra. Han har noga övervägt allt från materialval till flödet i huset. Byggnaden är byggd i betong, trä, glas och metall och formad som en treuddig stjärna.

Portia är namnet på den sjunde månen som cirklar runt Uranus och astrologiskt står den för upptäckare och pionjärsanda. På latin betyder Portia att ge gåvor och offer till gudarna som ett tecken på tillgivenhet och beundran.

Namnet tyder på att det lär komma fler spännande viner från Portia som har lyckan att komma från ett av Spaniens mest spännande vinområden.  

Vin&Bar vinochbar vin bar magasin tidning tidskrift drinkar drinktips vittvin rödvin röttvin rosevin

Portia Roble
Vinet har en frisk och fruktig doft av mogna röda bär med inslag av viol, kaffe, choklad och lakrits som ger vinet djup och komplexitet. Smaken är elegant och välbalanserad med stram syra, mjuk frukt, avrundade tanniner och lång eftersmak. Vinet är komplext och elegant på samma gång. Det har fått 91 poäng av den amerikanske vinexperten James Suckling.

Art nr 71256. Pris 119 kr

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649