Italiensk likör i Aperol spritz firar 100 år

Den populära orangefärgade drinken Aperol spritz har bidragit starkt till att den italienska aperitiflikören är mer populär än någonsin hos bartendrar och gäster. Drinken är lätt att göra hemma också. Inte minst i Sverige har drinken blivit en modern klassiker.

Aperol Spritz har rötterna i 1950-talet då den numera ikoniska drinken skapades. Drinken gjordes på Aperol, prosecco och soda och blev snabbt populär på de italienska barerna i en tid när vespan från Piaggio hade sin storhetstid på 1950- och 1960-talet.

Originalreceptetför Aperol är densamma som för 100 år. Den italienska aperitiflikören har en särpräglad kryddig och bittersöt smak. Alkoholhalten är 11%. Det var bröderna Luigi och Silvio Barbieri i Padua som lanserade Aperol 1919. Idag är den Italiens populäraste aperitif. Aperol lanserades i Sverige för tio år sedan och blev snabbt en eftertraktad krydda i spritz. Första året såldes 100 liter Aperol och under 2018 såldes 240 000 liter bara i Sverige.

Aperol Aperitiflikör
Flaska 700 ml. Art nr 729. Pris 179 kr

Ingredienser
2 delar Cinzano Prosecco eller annat  mousserande vin
2 delar Aperol
och en splash av soda

Gör så här 

  • Fyll ett stort glas rikligt med is
  • Häll på mousserande vin, Aperol och toppa med soda
  • Garnera med apelsinklyfta
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se