Ströms bubbelfavoriter
Årets bästa tid är nu. Tid för möten med människor, utrymme för tankar om året som varit och njutningen av att skissa på planer för framtiden. Viktiga saker som tar form. Annat som avvecklas. Listor, musik och bubbel. Det hör tiden till.
För mig innebär den här perioden i skiftet mellan gammalt och nytt också frihet att läsa och skriva. Även att uppleva konst tillsammans med människor jag tycker om. Strax före jul besökte jag och äldste sonen sydafrikanen William Kentridges installation The refusal of time i den gamla nerlagda panncentralen i Vårberg. En suggestiv och tänkvärd betraktelse över tiden som fenomen.
Det är intressant att reflektera över vad tiden gjort med champagneupplevelsen i Sverige. På åttiotalet drack vi ett fåtal märken med en sötma som vi inte skulle drömma om idag. Sedan millennieskiftet har den lyxiga festdrycken blivit alltmer tillgänglig. Numera är utbudet och variationen något helt annat än för fyra decennier sedan.
Champagne är konst, hantverk och historia. Det lockar mig nästan lika mycket som den eleganta och smakrika drycken i sig. Under 2020 kommer vi att skriva ännu mer om champagne och annat mousserande vin i Magasinet Vin&Bar. Om människorna, miljöerna och magin bakom bubblorna.
Här är några av mina favoriter.
Anders Ström

Moët & Chandon Impérial.
Art nr 7518. Pris 409 kr
Klassiker med 150 år på nacken. Bröd, frukt och friskhet i en välbalanserad cuvée på pinot noir, pinot meunier och chardonnay som med en lätt touch av citrus får en att känna igen sig från år till år. För den som gillar det är Moët & Chandon ett säkert val. För en hundralapp till får du en Grand Vintage 2012, en årgångschampagne som är utsökt torr, stram och fruktig.

Pierre Peters Cuvée de Réserve.
Art nr 7350. Pris 379 kr
Högst prisvärd champagne. Elegant, fruktig och frisk smak med toner av citrus, äpplen och kex. Mogen och fyllig champagne som ger mersmak.

Louis Roederer Brut Vintage 2012.
Art nr 76510. Pris 619 kr
Mogen och mäktig årgångschampagne som är en av årets höjdare. Nyansrik champagne med inslag av äpplen, rostat bröd och apelsin. Kostar lite mer men ger så mycket mer i smak och karaktär. Med lite tur går det att hitta champagnen i en del av Systembolagets butiker fortfarande.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne.
Art nr 7725. Pris 149 kr
Fruktig, nyanserad och frisk smak med toner av gröna äpplen, kex och grapefrukt. Gjort enligt den klassiska metoden på pinot noir 60 procent och chardonnay 40 procent. Druvorna har skördats i norra Bourgogne nära Chablis. Crémant tillverkas i flera vindistrikt utanför Champagne, bland annat i Loire, Alsace och Bourgogne. Det är ofta ett prisvärt alternativ.

Ferrari Brut Organic.
Art nr 7721. Pris 165 kr
Fruktig och frisk smak med toner av gula äpplen, ljust bröd, nötter, persika och grapefrukt. Ferrari är verksamt i Trentino i norra Italien där man har en relativt sparsmakad produktion av mousserande vin som gjorts på druvor som skördats på hög höjd vid Dolomiterna.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!