Mousserande bergsvin från Italien
Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av yppersta kvalitet.

Efter de senaste årens extrema hausse för prosecco med sin insmickrande sötma, som många svenskar älskar, tenderar vi att glömma bort att mousserande vin finns i flera olika former i Italien. Guldbubblor av annat slag riskerar att hamna i popularitetens skugga.
Men torrt mousserande vin efterfrågas av alltfler i Sverige. Det öppnar dörrarna på vid gavel för en kvalitetsproducent som Ferrari. Det anrika vinhusets mousserande vin tillverkas med den klassiska metoden.
Ferrari är verksamt i Trentino i norra Italien som fick DOC-status 1993. Vingårdarna ligger i branta och oländiga sluttningar vid Alpernas fot. I området har man en relativt liten produktion av mousserande bergsvin. Ferrari står för en betydande del av den. Det mindre antalet flaskor jämfört med prosecco gör att priserna blir något dyrare. Men i det här fallet är det värt det.
Vinhuset har en charmerande historia. Den unge oenologen Giulio Ferrari sökte sig till Epernay i Frankrike kring förra sekelskiftet för att lära sig allt om champagne, så att han kunde starta en liknande verksamhet i Italien. Det var en framsynt tanke eftersom jordmånen och klimatet i Trentino liknande den i Champagne. Han startade eget 1902 och tog fram ett exklusivt mousserande vin som vann berömmelse i världen.
Nuvarande ägaren, familjen Lunelli, förvärvade vinhuset och varumärket 1952. Idag förvaltas Ferrari av fyra kusiner som utvecklar verksamheten på ett medvetet och innovativt sätt.
Kvaliteten på produktionen som i hög grad är organisk är välrenommerad internationellt och de mousserande vinerna har belönats med många priser.
Druvorna är handplockade på familjen Lunellis vingårdar vid Dolomiterna. Det svala bergsklimatet ger idealiska förutsättningar för att göra torra, friska och lätt fruktiga mousserande viner. Ferraris mousserande viner är ett utmärkt val i sig, men de står sig också väl i jämförelse med champagner i det lägre prisspannet.

Ferrari Brut Organic
Art nr 7721. BS. Pris 165 kr
Friskt och fräscht mousserande vin som slår det mesta i sin prisklass. Torrt och organiskt. Gula äpplen, mogen citrus och med en finstämd mineralitet i finishen. Jag betalar gärna några tior till för få möjlighet att njuta av riktigt bra bergsbubbel från Trentino i norra Italien.

Ferrari Rosé
Art nr 76293. BS. Pris 199 kr
Mm. Torrt, friskt och elegant rosévin med toner av smultron, röda äpplen och örter. Härligt torrt avslut med lite rå frukt och sälta. Sprudlande lätta bubblor inledningsvis som inte klarar sig lika länge med stopper som de två vita vinerna från Ferrari.

Ferrari Perlé 2015
Art nr 97714. Pris 219 kr
Frisk citrus och brödighet i både doft och smak. Druvan är chardonnay med toner av gula äpplen. Det här är ett utmärkt mousserande vin med små pigga bubblor och en härlig syrlighet. Avslutet är proffsigt torrt, brödigt och mineraligt.
Tillfälligt sortiment 4200 flaskor från 23.10
Text och vinprovning av Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!