Mustig svampsoppa med sting
De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har bland annat varit matsvampsexpert i Nyhetsmorgon på TV4.
Hennes pappa var sovjetisk mästare i störtlopp under åttiotalet och de tillbringade mycket tid i bergen tillsammans. I backen serverades karpatisk svampsoppa i en kopp för att värma kropp och själ inför nästa åk. Hon minns också barndomens marknader i Lviv där stånden dignade av svamp från de karpatiska skogarna. Sextio procent av den vuxna befolkningen i dagens Ryssland plockar svamp varje år. Där har vi i Sverige mycket mer att göra.
Hennes bok är en inspirerande och personlig guide till de tjugo godaste matsvamparna i Sverige. Här finns också spännande och välsmakande recept. Vad sägs om Schnitzel på stolt fjällskivling, Filodegsrullar med svamp och fetaost eller Rysk svampsallad? Nog vattnas det i munnen.
De läckra recepten är vegetariska och går att göra på både färsk och torkad svamp. Det gör det till en året runt-bok.
En av Elles favoriträtter är Kokosgryta med quinoa och trattkantarell. Till den värmande höstgrytan med lite sting använder hon torkade trattkantareller. Den lite kryddiga smaken passar bra ihop med övriga ingredienser och lyfter maträtten tillsammans med ingefära och chili.
Kokosgryta med quinoa och trattkantarell
ingredienser, 4 portioner
3 dl quinoa
3 dl tärnad butternut squash
En näve torkade trattisar (eller några nävar färska)
7 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 tärning grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 skivad färsk chili
En skvätt citron eller vinäger
Salt och peppar
Olja till stekning
Gör så här
- Blötlägg trattisarna i lite vatten i cirka 15 minuter.
- Fräs sedan svampen i en gryta och tillsätt vitlök och ingefära mot slutet.
- Tillsätt quinoa, butternut squash, grönsaksbuljong och vatten och låt det koka upp.
- Låt sjuda i cirka 15 minuter för att sist tillsätta kokosmjölken. Låt grytan koka ihop i några minuter till.
- Smaka av med salt och peppar och kläm i en skvätt citron eller vinäger för att balansera sötman i grytan. Detta blir en sopp-gryta. Vill du ha en tjockare konsistens, minska mängden vatten till 6 dl och tillsätt kokosmjölken tidigare i processen.
- Garnera med den färska chilin och njut av en fusiongryta, framtagen med kärlek och inspirerad av tre olika kontinenter.
District 7 Pinot Noir 2018
Art nr 6578. Pris 139 kr
Krämig och flörtig pinot noir från soliga Kalifornien med varmmulliga smaker av hallon, jordgubbar, rostat kaffe och söta kryddor. Mycket pinot för pengarna!
Vintips av Fredrik Schelin
Titel: Svampbok för matälskare – plocka och laga våra 20 godaste matsvampar
Författare och recept: Elle Nikishkova
Foto: Rania Rönntoft
Förlag: Calazo
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649