Ostron på Myllymäkis vis
Tommy Myllymäkis stolthet, restaurangen Aira, på Kungliga Djurgården utsågs i dagarna till Årets affärskrog av Dagens Industri och DI Weekend. Det återstår att se om restaurangen också föräras med en eller flera michelinstjärnor en bit in på det nya året. Här bjuder vi på ett av hans många läckra recept i boken Myllymäkis menyer. Ostron och champagne är en naturlig kombination, men prova också att laga en varm rätt med ostron. Det ger en förhöjd dimension till måltidsupplevelsen.
Ostron i smörsås med rättika & vattenkrasse
Ingredienser
12 färska ostron, gärna svenska
10 cm skalad rättika, finskivad
1 dl plockade blad av vattenkrasse
salt
Smörsås
2 msk finskuren schalottenlök
1 msk vitvinsvin
1 dl torrt vitt vin
250 g smör
salt
Gör så här
Ånga hela oöppnade ostron i ugn på full ånga 2 minuter eller något kortare i bambuångkokare. Låt stå under tiden du gör smörsåsen.
Smörsås: Koka ihop schalottenlök, vinäger och vin tills hälften återstår. Vispa ner smöret i omgångar i såsen. Låt såsen koka upp varje gång du vispat ner mer smör, mixa även såsen med stavmixer mellan varje gång (det minskar risken att den skär sig). Smaka av såsen med salt och eventuellt lite vinäger.
Öppna och ta ur ostronen ur skalen. Värm dem snabbt i såsen. Lägg på tallrikar. Värm rättikan snabbt genom att doppa den i såsen och krydda med salt. Lägg den på ostronen och skeda över rikligt med smörsås. Avsluta med vattenkrasse.
Winkl Sauvignon 2019
Art nr 2799. Pris 169 kr
Vinet uppvisar en otrolig elegans med tydliga druvrena drag. Ett torrt vin med inslag av gula äpplen, mandarin, fläder, nässlor och mineraler i eftersmaken. Syran är massivt elegant och passar perfekt till denna fina rätt med sin mineraliska ton.
Titel Myllymäkis menyer
Foto Björn Ceder
Förlag Natur & Kultur
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649