Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.

Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd vinplotter, hela 355 stycken, spridda över Spanien på totalt 80 hektar där det odlas 43 lokala druvsorter. Här odlas druvor och görs vin i världsklass. Varje vin har sin egen historia.

Många gånger handlar det om gamla vingårdar i svårtillgänglig terräng som har räddats från en säker död av Telmo Rodriguez och hans medarbetare och samarbetspartner. Dessa är belägna i både traditionella vinområden, som Rioja, och helt nya områden som bjuder in till gränsöverskridande experiment. Det är inte så konstigt att unga vinmakare söker sig till just honom för att utveckla viner som världen inte sett förut.

Samtidigt har drivkraften hela tiden varit att väcka liv i gamla vingårdar och lokala druvsorter. I början av 1990-talet startade han eget tillsammans med vinmakaren Pablo Eguzkiza som han sedan dess har haft ett nära samarbete med. I en tid när traditionella spanska vinstockar drogs upp för att ge plats åt internationella druvsorter koncentrerade de sig på inhemska varianter och ursprunglig terroir.

Telmo Rodriguez har varit en av de ledande krafterna när det gäller att höja kvaliteten på druvodlingen och vinproduktionen i Spanien. Oftast är antalet flaskor mycket begränsat. Hellre ett nytt spännande vin än massproduktion av populära viner. Vi lär se mycket mer av Telmo Rodriguez framöver. Han är i framkant när det nya vinlandet Spanien växer fram.

Ett tiotal av Telmo Rodriguez viner webblanseras på systembolaget.se med start klockan 10 onsdag 4 november i mycket små upplagor. Det finns också en del viner i beställningssortimentet.

Nya viner i urval:

Molino Real 2017
Art nr 9576402.
Pris 365 kr
500 ml. 72 flaskor
Ursprunget är Malaga och druvan Muscat of Alexandria. Sött och mycket friskt vin med intensiv frukt och en utmärkt balans mellan sötma och syra. Ger ett mycket elegant intryck. Vinet görs med den traditionella metoden asoleo där man låter druvorna torka i solen för att öka koncentrationen.

As Caborcas 2018
Art nr 95099.
Pris 495 kr
120 flaskor
Rött vin med druvblandningen garnacha, godello, mencia, merenzao och sousón. Mörka bär, mineral och lite blommor. Intensiv karaktär med tydliga tanniner. Kryddigt avslut.

Bodega Lanzaga Tabuerniga 2018. Art nr 94009. Pris 859 kr
48 flaskor
Rött vin från Rioja som är gjort på garnacha, graciano och tempranillo som växer på kalkstensrik lerjord. I dalen Tabuerniga har det odlats vin i 1 300 år. Vingårdarna ligger terrasserade på 540 till 630 meters höjd och är ekologiska. Komplext, nyanserat vin med fin syra och mörk frukt, viol och en aning kryddighet. Mjuka tanniner. Långt och kryddigt avslut.

Las Beatas Rioja 2018
Art nr 90123. Pris 1 795 kr
24 flaskor
Ett enastående vin. Mycket pengar, men värt varje krona. Mörka bär och mineral i fullkomlig harmoni, elegans och finess. Torrt, lite kryddigt avslut. Tydliga tanniner som ger karaktär men aldrig är krävande. Tvärtom.

Text Anders Ström

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se