Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen.
I början av december förra året startade andra säsongen för Pontus! I Sälen, som ingår i buketten av restauranger som drivs av Pontus Frithiof som gastronomisk ledare. Efter framgångarna med La Tour högst upp i DN-skrapan, förändringar i verksamheten på Arlanda och allt bistrare tider var det nog inte så dumt att inleda vintern med en magisk föreställning med Joe Labero strax före jul. Vi behöver alla lite mer magi i vardagen. Inte minst efter pandemiåren.
Kanske är det därför som svenska fjällen har blivit en sådan magnet för storstadsbor som söker efter naturnära upplevelser extra allt. Vintervistelserna förgylls numera av bekväma boenden, spa, aktiviteter, underhållning och god mat och dryck efter skidturerna nerför berget och över vidderna.
Petter Stordalen, med Copperhill Mountain Lodge, och Petter Aleksis Askergren, som har klivit in som delägare i Granen Hotell & Restaurang och bygger upp en fin vinkällare, är bara två av de många drivna personer som har hittat till Åre på senare år. Tillsammans med många aktiva lokala ortsbor, som gör fjällen levande året runt, har entreprenörerna höjt pulsen på skidorterna som idag är mer av resorter.
Lite utanför huvudspåret Åre har Pontus Frithiof slagit sig ner i Sälen för att vara med och forma en fjälldestination med internationell känsla där restaurangerna Pontus! I Sälen och Mondo samt en generös lodgebar på SkiStar Lodge Hundfjället är navet.
– Åre har blivit något av Stockholm-krögarnas område och därför uppskattar vi att få möjlighet att bygga något eget och annorlunda i Sälen tillsammans med andra. Det är vackert här och familjeanpassat. Vi vill höja det en nivå till och bryta ny mark. Från i år kommer vi också att ha öppet i stort sett året runt, säger Pontus Frithiof.
Satsningen på mat och dryck i fjällmiljö sker i en expansiv del av Sälen. Lodgen har nära 800 bäddar och Hundfjället är en del av ett nytt Sälen som ska utvecklas till en internationell resort med hög mysfaktor och bra läge nära Scandinavian Mountains Airport (SCR), nya nerfarter och utökade snösystem.
På restaurangen Pontus! I Sälen möts gästerna av en varm och ombonad lodgeatmosfär av internationellt snitt. Gästerna bjuds in till en casual dining där den svenska fjällvärden möter det uttrycksfulla Nordamerika – Sälen goes Colorado, som Pontus Frithiof kallar det. Det märks både på maten och miljön.

I Lodgebaren är det Champagne Hour mellan klockan 15 och 17 med utsikt över skidbackarna.

Kom in i värmen med mysiga brasor och en avslappnad skön stämning.

Alaska Crabcocktail med snökrabba, kronärtskocka, krispigt äpple, rökt forellrom och tomatiserad pepparotsmajonnäs.

En krispig blanc de blancs med hög syra och mineralitet passar utmärkt till krabbans skaldjurssötma.
Restaurangen har ett brett utbud av maträtter, där grillat och sashimi är framträdande tillsammans med ett omfattande utbud av viner som är speciellt utvalda av chefssommelieren Mario E. Moroni.
Den stora och stilrena lodgebaren är en passande miljö för en sofistikerad afterski med servering av champagne direkt från champagnevagnen. Skönt och bekvämt, och mer mysigt än superlyxigt, även om inredningen är lika väl utförd som på La Tour. Det här är något helt annat än after ski med en stor stark och coverband. Det är också meningen.
– Vi vill göra något som är lite mer nyskapande och dynamiskt. På sikt är ambitionen att nå en internationell toppnivå, säger Pontus Frithiof.
Lodgebaren är öppen under hela dagen och en given samlingsplats för gästerna, oavsett om de bor på hotellet eller inte. Champagne Hour mellan klockan 15 och 17 är något att se fram emot.
På restaurangen serveras också buffé som passar de många skidfamiljer som besöker området.
Menyn består av förrätter som hummersoppa, Alaska crab cocktail, Löjrom och Tångcaviar, som serveras med dillvåffla. I rawbaren är det Hjorttataki, Tonfisk och Fjordlax som gäller. På grillen hittar man Fjordlaxrygg, Majs-kycklingbröst och Black Angus-biff med kappa. Som varmrätt serveras bland annat Hjortburgare från svenskt gårdsvilt. Som avslutning på måltiden kan man njuta av läckra efterrätter som friterad Camembert med myltade hjortron och Baked Alaska med hallonglass på browniebotten och rårörda hallon.
Efter en lång dag i backarna lovar den här menyn gott. Kanske med ett glas champagne eller två till att börja med.

Torskrygg med Sandefjordsås, rökt forellrom, vintergrönsaker och dillslungad potatis.

Tonsäkra vinval som passar rätterna och ger en ytterligare dimension. Det vita vinet matchar torskryggen perfekt och det röda vinet lyfter älgköttbullarna.

Älgköttbullar med cognacsgräddsås, potatispurré smaksatt med Karl-Johan svamp, syltade tranbär och pressgurka.

Baked Alaska med hallonglass på browniebotten och rårörda hallon. Serveras med en sås som hälls upp med sprit som brinner.
MAT & VIN
I maten förenas Colorado med svenska fjällvärlden och råvaror från Sverige och Norge. Mario E. Moroni ser alltid till att det finns någon eller några riktiga bra ”jänkare”, som han uttrycker det, på vinlistan (gärna en cabernet sauvignon) och en av signaturdrinkarna är Colorado Bulldog, den episka cocktailen med vodka, Kahlua och Coca Cola.
Vinvalet är tonsäkert.
– Till förrätten Alaska Crabcocktail har vi valt en champagne av sonen i familjen som driver det spännande projektet Champagne Valentin Laflaive. En krispig blanc de blancs med hög syra och mineralitet passar utmärkt till krabbans skaldjurssötma.
Till älgköttbullarna blir det rött vin, men ett lite annorlunda val.
– Här vill vi ha ett vin som kan möta viltets smakdjup. Då passar det bra med Nespolino från Emilia-Romagna i norra Italien. Körsbären i sangiovesen och en lite flörtig merlot är en fantastisk kombination med älgköttbullarna.
Till torskryggen med Sandefjordsås och forellrom passar det bra med en italiensk chardonnay från Nespoli.
Efterrätten Baked Alaska serveras med en sås som hälls upp med sprit som brinner. Och med elden uppstår en alldeles speciell matmagi som fulländar måltidsupplevelsen på Pontus! I Sälen.
Text Anders Ström Foto Jessica Nyström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!