Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via webblansering.
Ingen annan producent har skapat fler 100-poängsviner än E. Guigal – mästaren i Rhônedalen. Vinmakaren i tredje generationen, Philippe Guigal, leder familjefirman mot nya framgångar på världsscenen för fine wine.
Mest känt är Guigal för de exklusiva vingårdsvinerna från Côte-Rôtie i norra Rhône. De berömda La-La-La-vinerna – La Mouline, La Turque och La Landonne – är mästerstycken i sin genre. Vinerna har ett gemensamt grundackord men helt olika karaktärer och de skiftar i stil, kraft och elegans från årgång till årgång. Vinerna lagras i 42 månader på nya franska ekfat, som har gjorts av en egen tunnbindare, och kan därefter lagras i vinkällaren där hemma i decennier.
Sparsmakad produktion och stor efterfrågan från konnässörer över stora delar av världen gör att prestigevinerna är svåra att få tag på och betingar ett pris i nivå med det. Till den svenska marknaden allokeras mindre än hundra flaskor per vin. De tar slut på en gång när en ny årgång lanseras. I år är det den högklassiga årgången 2019 som kommer till Sverige i augusti.
Druvorna kommer från tre högt rankade vingårdar i hjärtat av Côte-Rôtie på totalt 4 hektar. Odlingarna ligger i branta, terrasserade kullar med anor från antiken som formats av floden Rhône genom århundradena. Det omsusade vinet La Mouline går under epitetet ”världens bästa vin” efter att ha fått fler fullpoängare av den amerikanska vinskribenten Robert Parker än något annat vin. Vingården är bara på 1 hektar och produktionsvolymen är inte mer än 5 000 flaskor per år. Druvorna som skördas för hand är 89 procent syrah och 11 procent viognier. Stockarna är omkring 75 år gamla. La Landonne är gjort på 100 procent syrah och La Turque på 93 procent syrah och 7 procent viognier.
Navet i verksamheten är 1500-talsslottet Château d’Ampuis, som har renoverats varsamt sedan Philippe Guigals pappa, Marcel, köpte det på nittiotalet. Slottet har bland annat gett namn åt det exklusiva röda vinet Côte-Rôtie Château d’Ampuis, som är något av ett mini-La La La-vin med en mer beskedlig prislapp. Här ligger också vineriet, där en stor del av producentens viner blendas och produceras, och den enorma källaren där det lagras över 5 000 fat på en hektar.
Guigal står också bakom de exklusiva vinerna Ermitage Ex Voto Rouge och Ermitage Ex Voto Blanc.
Côte Rôtie La Mouline 2019
Webblansering 90 flaskor 17.8 kl 10. Elegans, stringent frukt och en välbalanserad struktur som ger en alldeles egen personlighet.
Côte Rôtie La Turque 2019
Webblansering 90 flaskor 17.8 kl 10. Komplexitet, karaktär och en extremt variationsrik smakbild.
Côte Rôtie La Landonne 2019
Webblansering 90 flaskor 17.8 kl 10. Stram, rå och ung med vidunderlig potential efter längre mognad. Tuffingen i trion.
Ermitage Ex Voto Rouge 2019
Webblansering 60 flaskor 17.8 kl 10. Fylligt och komplext med suverän kraft.
Ermitage Ex Voto Blanc 2020
Webblansering 60 flaskor 17.8 kl 10. Elegant med frisk fruktighet, mineral, sälta och viss fatkaraktär.
Crozes-Hermitage 2020
Från BS till FS 1.9. Friskt och fruktigt med fin struktur och ett torrt kryddigt avslut. Prisvärt!
Hermitage Rouge 2019
Från BS till FS 1.9. Fylligt och friskt med finstämd fruktighet, fatkaraktär och bra balans. Lång och torr finish som rundar av stråket av tobak.
Text: Anders Ström
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649