Mästerligt vin från Baskien
Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.
Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i sydvästra Frankrike. Hans vision var att göra vin i världsklass på den lokala druvan tannat. Terroiren var perfekt för tannat, som enligt lokala traditioner ger sträva, fylliga och smakrika viner som kan lagras mycket länge.
– Vi har deltagit i provningar och analyser som visar att 80 procent av de undersökta vinerna gjorda på tannat kan lagras i hundra år, medan bara drygt vart femte vin gjort på andra välkända kvalitetsdruvor kan lagras lika länge, säger Alain Brumont, som trots sin höga ålder fortfarande är engagerad i vinhuset, även om styvsonen Antoine Veiry numera leder det operativa arbetet
Alain Brumont är ödmjuk och inte en person som förhäver sig. Ändå är han medveten om att fyra decenniers hårt arbete lett till något som det finns skäl att vara stolt över. Genom åren har han köpt på sig mark billigt, anlagt druvodlingar enligt konstens alla regler och gjort många experiment med fokus på olika viner, processen i vineriet och lagring. Idag är verksamheten betydligt större och familjefirman gör viner av toppklass.
En av de viktigaste nycklarna till vinhusets framgång är förvärvet av familjens andra egendom Château Montus 1981. Ett år senare kom det första prestigevinet från vingården. Men det var det magiska året 1985 som förändrade livet för alltid för vinmakaren med ambitioner.
– Nog blev jag förvånad när Montus Prestige vann blindprovningen i tävlan mot viner från de främsta slotten i Bordeaux. Hade det blivit något fel? Men allt stämde. Snart kom skickliga vinmänniskor och framgångsrika producenter från hela världen till oss i Madiran för att få veta hur ett vin gjort på tannat kunde ha placerat sig i världstoppen.
Under den här tiden fick han det bekräftat av experter att terroiren var perfekt för tannat, att klimatet passade druvan och att övriga förhållanden gjorde det möjligt att göra toppviner i franska delen av Baskien, trots att odlingarna inte låg i Bourgogne eller Bordeaux. Från den tidpunkten tog han på sig en livsuppgift att göra excellenta viner på druvan.
Alain Brumont var pionjär i området med ett ekologiskt arbetssätt i både vingårdarna och på lantbruket. Familjens egendom Château Bouscassé är självförsörjande. Det gör att man har en särskild känsla för kombinationen av mat och vin. Husets viner har naturlig syra, djup färg och är välbalanserade med tanniner som ger en distinkt struktur. Trots det är vinerna ofta mjuka och följsamma. Tannat verkar också stå emot klimatförändringarna bättre än många andra druvor. Det gör den till en framtidsdruva.
Alain Brumont Château Montus 2019
På hösten är vi vana vid att Alain Brumonts vin Château Montus kommer till Sverige på tillfälligt besök. Årgången 2019 gav druvor av hög kvalitet. Den milda vintern följdes av en sval vår. Vädret var stabilt under hösten och man kunde skörda druvorna i omgångar. Årgången har jämförts med toppår som 2010 och 2012. Vinet är en blend av druvorna cabernet sauvignon och tannat från drygt 30-åriga stockar. Alain Brumont Château Montus 2019 kan man njuta av redan idag men vinet går också att lagra i många år. Vinet har en mäktig fyllighet, fin mörk frukt, kryddighet och en robust karaktär och ett långt torrt avslut med tydliga tanniner. Det gör att vinet passar utmärkt till höstens grytor, vilt och grillat. Det omtalade vinet, Château Montus Prestige, gjort på 100 procent tannat, finns i flera årgångar och går att beställa som ordervara hos Systembolaget för 595 kronor.
Alain Brumont Château Montus 2019
Art nr 92208. Pris 279 kr
Text: Anders Ström
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649