Alexandras ostresa – möte med ett 50-tal av Europas finaste ostar

Följ med på en inspirerande och kunskapsberikande ostresa med Alexandra i spetsen. Hennes familj har arbetat med ost i över 130 år. Idag driver hon chees-truck och arrangerar ost och vinprovningar.

Inför arbetet med boken, Alexandras ostresa, gav sig ostentusiasten Alexandra Matson Ruane och matfotografen Bill Mason ut på en inspirerande smakresa för att möta tillverkare av ostar som är något alldeles extra för öga och gom. I boken presenteras ett 50-tal av Europas finaste ostar tillsammans med väl utvalda viner som harmonierar med ostarna. Många av de mest hängivna och skickliga tillverkarna finns i Frankrike och Storbritannien, men också i Sverige.

Det är en ostresa som heter duga. Inspirerande och samtidigt kunskapsberikande. Lusten att läsa går hand i hand med längtan efter att prova olika sorters ostar och vin i kombination med ost. Det vattnas i munnen under läsningen.

I boken får man också ta del av vinmakaren Lars Torstenssons erfarenheter. Vinerna som valts ut för att passa olika sorters ostar presenteras med smakbeskrivning. Det gör Alexandras ostresa till en spännande källa till upplevelser. 

Alexandra är femte generationens osthandlare. Morfar hette Hugo Ericson och hade som mest elva ostbutiker i Göteborg. Idag driver Alexandra cheese-trucken Bubbel & Brie i Kungsbacka. Hon håller också i populära ost- och vinprovningar.

Eller med ostälskarens egna ord ur bokens förord:
– Finns det något härligare än en kväll med goda ostar, goda viner och goda vänner? Jag tror faktiskt inte det. Men så är jag ju arbetsskadad också. Jag älskar ost och varje dag möter jag andra personer som också älskar ost. Ett trevligare jobb än mitt får man leta efter.

– När jag berättar vad min familj har arbetat med i över hundratrettio år möts jag ofta av glädje och uppskattning och får ta del av människors egna historier och förhållande till ost. Vi pratar matresor, erfarenheter och kärleksaffärer. Ost lämnar ingen oberörd, vare sig man blivit förälskad i en fransk hårdost på alpsemestern, ätit ostmacka med grevé hemma hos mormor eller kanske rentav avskyr ost. Det handlar alltid om starka känslor.

Gör din egen ostbricka!

Inspireras av Europas godaste ostar

Robiola

Det här är en underbart god färskost från italienska Piemonte. Namnet är ett samlingsnamn för många olika sorters ostar av typen Stracchino, mjuka färskostar som görs av mjölk från två mjölkningar, morgonens och kvällens. Robiolo finns i en mängd utföranden och former. Till den här härliga osten väljer man med fördel ett vin från samma region. I Piemonte görs många viner på nebbiolodruvan, bland annat Barolo som passar bra till Robiola.

Gruyère

I Alexandras familj har man hållit i ost- och vinprovningar i över tjugo år. Hon upplever att det finns ett sug efter nya ostar och viner, men en efterfrågad ost på provningar och ett självklart inslag på ostbrickan är Gruyère. Smaken är fruktig med nöttoner när osten är ung. Efter längre lagring utvecklas mer intensiva smaker och sältan blir mer påtaglig. Vita viner som Côtes du Jura eller vit Bordeaux passar till unga ostar. Till en lagrad ost serveras gärna rött vin; shiraz och zinfandel eller en torr sherry.

Tome de Chèvre

På besök i franska Loire, getostarnas vagga, mötte Alexandra familjen Reulier som gör mjuka, färska och sotade getostar men också hårdostar av typen Tome de Chèvre. Mjölken kommer från familjens runt sextio getter av rasen Alpine. Osten finns i många olika varianter, nära hundra stycken runt om i världen. På gården Ferme des Cabriolets provade författaren och fotografen en ost som var lagrad i tre månader. Till den passar guldgula bourgogneviner och en frisk sauvignon blanc skapar fin harmoni med med denna hårdare typ av getost.

Skärvångens camembert

År 1999 gick familjerna Olsson, Magnusson och Norrman ihop i Skärvången i Jämtland för att driva jordbruk, mejeri och ostlager tillsammans. På Skärvångens Bymejeri gör man ett 25-tal ostar på både ko- och getmjölk. Den pastöriserade komjölken till Camemberostarna kommer från familjen Pamas Jerseykor som betar på markerna intill. Till osten passar en mjuk och bärig pinot noir.

Manchego

Den spanska osten har en självklar plats på tapasbordet och förekommer i många olika varianter och lagringar. Namnet kommer från La Mancha i centrala Spanien där osten tillverkas. Den feta fårmjölken ger en smörig, något syrlig smak åt Manchego. En yngre ost harmonierar med en frisk och fräsch chardonnay. 

Sörmlands ädel

Från Hällefors i Sörmland kommer en mycket fin gårdsost inom familjen mögelostar; Sörmlands Ädel från Jürss mejeri. Det är ett kvalitetsmejeri där kvalitet och smak står i centrum. Osten är en vacker, hög dessertost med naturligt mörk skorpa. Det här är Alexandras personliga favorit. Ostens rika smak har fina mineralinslag, liten syra tillsammans med generösa smör- och nöttoner samt en avslutande sälta.

 

Alexandras ostresa – upplev Europas bästa ostar

Av: Alexandra Matson Ruane
Med utvalda vintips av
Lars Torstensson
Foto: Bill Mason
Förlag: Isaberg förlag

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar

La Tour öppnar upp Le Bar

Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien

Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se