Alexandras ostresa – möte med ett 50-tal av Europas finaste ostar

Följ med på en inspirerande och kunskapsberikande ostresa med Alexandra i spetsen. Hennes familj har arbetat med ost i över 130 år. Idag driver hon chees-truck och arrangerar ost och vinprovningar.

Inför arbetet med boken, Alexandras ostresa, gav sig ostentusiasten Alexandra Matson Ruane och matfotografen Bill Mason ut på en inspirerande smakresa för att möta tillverkare av ostar som är något alldeles extra för öga och gom. I boken presenteras ett 50-tal av Europas finaste ostar tillsammans med väl utvalda viner som harmonierar med ostarna. Många av de mest hängivna och skickliga tillverkarna finns i Frankrike och Storbritannien, men också i Sverige.

Det är en ostresa som heter duga. Inspirerande och samtidigt kunskapsberikande. Lusten att läsa går hand i hand med längtan efter att prova olika sorters ostar och vin i kombination med ost. Det vattnas i munnen under läsningen.

I boken får man också ta del av vinmakaren Lars Torstenssons erfarenheter. Vinerna som valts ut för att passa olika sorters ostar presenteras med smakbeskrivning. Det gör Alexandras ostresa till en spännande källa till upplevelser. 

Alexandra är femte generationens osthandlare. Morfar hette Hugo Ericson och hade som mest elva ostbutiker i Göteborg. Idag driver Alexandra cheese-trucken Bubbel & Brie i Kungsbacka. Hon håller också i populära ost- och vinprovningar.

Eller med ostälskarens egna ord ur bokens förord:
– Finns det något härligare än en kväll med goda ostar, goda viner och goda vänner? Jag tror faktiskt inte det. Men så är jag ju arbetsskadad också. Jag älskar ost och varje dag möter jag andra personer som också älskar ost. Ett trevligare jobb än mitt får man leta efter.

– När jag berättar vad min familj har arbetat med i över hundratrettio år möts jag ofta av glädje och uppskattning och får ta del av människors egna historier och förhållande till ost. Vi pratar matresor, erfarenheter och kärleksaffärer. Ost lämnar ingen oberörd, vare sig man blivit förälskad i en fransk hårdost på alpsemestern, ätit ostmacka med grevé hemma hos mormor eller kanske rentav avskyr ost. Det handlar alltid om starka känslor.

Gör din egen ostbricka!

Inspireras av Europas godaste ostar

Robiola

Det här är en underbart god färskost från italienska Piemonte. Namnet är ett samlingsnamn för många olika sorters ostar av typen Stracchino, mjuka färskostar som görs av mjölk från två mjölkningar, morgonens och kvällens. Robiolo finns i en mängd utföranden och former. Till den här härliga osten väljer man med fördel ett vin från samma region. I Piemonte görs många viner på nebbiolodruvan, bland annat Barolo som passar bra till Robiola.

Gruyère

I Alexandras familj har man hållit i ost- och vinprovningar i över tjugo år. Hon upplever att det finns ett sug efter nya ostar och viner, men en efterfrågad ost på provningar och ett självklart inslag på ostbrickan är Gruyère. Smaken är fruktig med nöttoner när osten är ung. Efter längre lagring utvecklas mer intensiva smaker och sältan blir mer påtaglig. Vita viner som Côtes du Jura eller vit Bordeaux passar till unga ostar. Till en lagrad ost serveras gärna rött vin; shiraz och zinfandel eller en torr sherry.

Tome de Chèvre

På besök i franska Loire, getostarnas vagga, mötte Alexandra familjen Reulier som gör mjuka, färska och sotade getostar men också hårdostar av typen Tome de Chèvre. Mjölken kommer från familjens runt sextio getter av rasen Alpine. Osten finns i många olika varianter, nära hundra stycken runt om i världen. På gården Ferme des Cabriolets provade författaren och fotografen en ost som var lagrad i tre månader. Till den passar guldgula bourgogneviner och en frisk sauvignon blanc skapar fin harmoni med med denna hårdare typ av getost.

Skärvångens camembert

År 1999 gick familjerna Olsson, Magnusson och Norrman ihop i Skärvången i Jämtland för att driva jordbruk, mejeri och ostlager tillsammans. På Skärvångens Bymejeri gör man ett 25-tal ostar på både ko- och getmjölk. Den pastöriserade komjölken till Camemberostarna kommer från familjen Pamas Jerseykor som betar på markerna intill. Till osten passar en mjuk och bärig pinot noir.

Manchego

Den spanska osten har en självklar plats på tapasbordet och förekommer i många olika varianter och lagringar. Namnet kommer från La Mancha i centrala Spanien där osten tillverkas. Den feta fårmjölken ger en smörig, något syrlig smak åt Manchego. En yngre ost harmonierar med en frisk och fräsch chardonnay. 

Sörmlands ädel

Från Hällefors i Sörmland kommer en mycket fin gårdsost inom familjen mögelostar; Sörmlands Ädel från Jürss mejeri. Det är ett kvalitetsmejeri där kvalitet och smak står i centrum. Osten är en vacker, hög dessertost med naturligt mörk skorpa. Det här är Alexandras personliga favorit. Ostens rika smak har fina mineralinslag, liten syra tillsammans med generösa smör- och nöttoner samt en avslutande sälta.

 

Alexandras ostresa – upplev Europas bästa ostar

Av: Alexandra Matson Ruane
Med utvalda vintips av
Lars Torstensson
Foto: Bill Mason
Förlag: Isaberg förlag

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se