Alexandras ostresa – möte med ett 50-tal av Europas finaste ostar

Följ med på en inspirerande och kunskapsberikande ostresa med Alexandra i spetsen. Hennes familj har arbetat med ost i över 130 år. Idag driver hon chees-truck och arrangerar ost och vinprovningar.

Inför arbetet med boken, Alexandras ostresa, gav sig ostentusiasten Alexandra Matson Ruane och matfotografen Bill Mason ut på en inspirerande smakresa för att möta tillverkare av ostar som är något alldeles extra för öga och gom. I boken presenteras ett 50-tal av Europas finaste ostar tillsammans med väl utvalda viner som harmonierar med ostarna. Många av de mest hängivna och skickliga tillverkarna finns i Frankrike och Storbritannien, men också i Sverige.

Det är en ostresa som heter duga. Inspirerande och samtidigt kunskapsberikande. Lusten att läsa går hand i hand med längtan efter att prova olika sorters ostar och vin i kombination med ost. Det vattnas i munnen under läsningen.

I boken får man också ta del av vinmakaren Lars Torstenssons erfarenheter. Vinerna som valts ut för att passa olika sorters ostar presenteras med smakbeskrivning. Det gör Alexandras ostresa till en spännande källa till upplevelser. 

Alexandra är femte generationens osthandlare. Morfar hette Hugo Ericson och hade som mest elva ostbutiker i Göteborg. Idag driver Alexandra cheese-trucken Bubbel & Brie i Kungsbacka. Hon håller också i populära ost- och vinprovningar.

Eller med ostälskarens egna ord ur bokens förord:
– Finns det något härligare än en kväll med goda ostar, goda viner och goda vänner? Jag tror faktiskt inte det. Men så är jag ju arbetsskadad också. Jag älskar ost och varje dag möter jag andra personer som också älskar ost. Ett trevligare jobb än mitt får man leta efter.

– När jag berättar vad min familj har arbetat med i över hundratrettio år möts jag ofta av glädje och uppskattning och får ta del av människors egna historier och förhållande till ost. Vi pratar matresor, erfarenheter och kärleksaffärer. Ost lämnar ingen oberörd, vare sig man blivit förälskad i en fransk hårdost på alpsemestern, ätit ostmacka med grevé hemma hos mormor eller kanske rentav avskyr ost. Det handlar alltid om starka känslor.

Gör din egen ostbricka!

Inspireras av Europas godaste ostar

Robiola

Det här är en underbart god färskost från italienska Piemonte. Namnet är ett samlingsnamn för många olika sorters ostar av typen Stracchino, mjuka färskostar som görs av mjölk från två mjölkningar, morgonens och kvällens. Robiolo finns i en mängd utföranden och former. Till den här härliga osten väljer man med fördel ett vin från samma region. I Piemonte görs många viner på nebbiolodruvan, bland annat Barolo som passar bra till Robiola.

Gruyère

I Alexandras familj har man hållit i ost- och vinprovningar i över tjugo år. Hon upplever att det finns ett sug efter nya ostar och viner, men en efterfrågad ost på provningar och ett självklart inslag på ostbrickan är Gruyère. Smaken är fruktig med nöttoner när osten är ung. Efter längre lagring utvecklas mer intensiva smaker och sältan blir mer påtaglig. Vita viner som Côtes du Jura eller vit Bordeaux passar till unga ostar. Till en lagrad ost serveras gärna rött vin; shiraz och zinfandel eller en torr sherry.

Tome de Chèvre

På besök i franska Loire, getostarnas vagga, mötte Alexandra familjen Reulier som gör mjuka, färska och sotade getostar men också hårdostar av typen Tome de Chèvre. Mjölken kommer från familjens runt sextio getter av rasen Alpine. Osten finns i många olika varianter, nära hundra stycken runt om i världen. På gården Ferme des Cabriolets provade författaren och fotografen en ost som var lagrad i tre månader. Till den passar guldgula bourgogneviner och en frisk sauvignon blanc skapar fin harmoni med med denna hårdare typ av getost.

Skärvångens camembert

År 1999 gick familjerna Olsson, Magnusson och Norrman ihop i Skärvången i Jämtland för att driva jordbruk, mejeri och ostlager tillsammans. På Skärvångens Bymejeri gör man ett 25-tal ostar på både ko- och getmjölk. Den pastöriserade komjölken till Camemberostarna kommer från familjen Pamas Jerseykor som betar på markerna intill. Till osten passar en mjuk och bärig pinot noir.

Manchego

Den spanska osten har en självklar plats på tapasbordet och förekommer i många olika varianter och lagringar. Namnet kommer från La Mancha i centrala Spanien där osten tillverkas. Den feta fårmjölken ger en smörig, något syrlig smak åt Manchego. En yngre ost harmonierar med en frisk och fräsch chardonnay. 

Sörmlands ädel

Från Hällefors i Sörmland kommer en mycket fin gårdsost inom familjen mögelostar; Sörmlands Ädel från Jürss mejeri. Det är ett kvalitetsmejeri där kvalitet och smak står i centrum. Osten är en vacker, hög dessertost med naturligt mörk skorpa. Det här är Alexandras personliga favorit. Ostens rika smak har fina mineralinslag, liten syra tillsammans med generösa smör- och nöttoner samt en avslutande sälta.

 

Alexandras ostresa – upplev Europas bästa ostar

Av: Alexandra Matson Ruane
Med utvalda vintips av
Lars Torstensson
Foto: Bill Mason
Förlag: Isaberg förlag

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649