Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt avgörandet.

Kategorier: Vin / Vingård

I mycket är det sonen i vinmakarfamiljen, Gérard Bertrand, som står bakom vinhusets remarkabla tillväxt under nära fyra decennier till dagens sjutton slott och egendomar i sydfranska vinregionen Languedoc-Roussillon. Det gör det till ett av Frankrikes största privatägda vinhus. Han är vd och vinmakare för firman med hans eget namn. Efter åren som rugbyspelare på elitnivå blev till slut vin hans passion och affär:
    – Vin är kultur för mig – som jazzmusik. Efter en tid var det naturligt att gå vidare till ekologisk odling och så småningom biodynamisk. Det är framtiden för Languedoc-Roussillon.
    Gérard Bertrand har lyckats framställa både exklusiva och enkla, rena viner till ett bra pris. Inte helt fel i dessa tider. Många gånger är det pålitliga vardagsviner som passar bra till mat. Både det röda Corbières (till grillat och mustiga grytor) och det vita Picpoul de Pinet (till fisk och skaldjur) är bra exempel på det. Det är populära viner. Inte minst i Sverige. Ännu mer imponerande är vingårdsvinerna från Cigalus. De är verkliga mästerverk i sin genre.

Den första vinskörden som Gérard Bertrand var med på var 1975 på familjens egendom Château de Villemajou i Corbières. Här var han tidigt med på skördarna och fick som lärling till sin pappa lära sig grunderna för arbetet i vingården, hantverket i källarna och konsten att blanda vin. Georges Bertrand visade också sonen värdet av lokalt engagemang, gjorde en pionjärinsats när det gällde att se Languedocs potential och bäddade för fortsatt utveckling. 
    När pappan gick ur tiden 1987 tog Gérard Bertrand över driften. Fem år senare startade han sitt eget företag, Sociéte des Vins Gérard Bertrand. Verksamheten i Languedoc växte i mitten av 1990-talet när egendomarna Domaine de Cigalus och Château Laville Bertrou förvärvades. Det var bara början på expansionen.
    Tidigt inleddes en medveten satsning på ekologisk odling som efter en tid övergick till stora delar biodynamisk odling. Vinhuset är idag den största producenten av ekologiska och biodynamiska viner i Frankrike.

I mer än trettio år har vinhuset arbetat för att ställa om odlingarna för att göra processen mer hållbar. Gérard Bertrand är övertygad om att vinodling i harmoni med naturen är det bästa sättet att skapa kvalitetsviner och samtidigt visa omtanke om naturen. Det märks att han är starkt personligt engagerad.
    – Vi började att experimentera med biodynamisk odling 2002. Då inleddes en ny era i mitt liv och för mitt arbete som vinmakare. När jag började förstå helheten och sambandet mellan naturen och kosmos förändrades mitt sätt att se på vinodling. Det gav mig också en metod att prioritera det som är viktigast i arbetet.
    Titeln på hans nya bok Nature at heart – for a better world från 2022 visar vad hans hjärta klappar lite extra för. Där berättar han om hur viktig kärleken till människan, jorden och naturen är. Som läsare får man också en inblick i vinhusets biodynamiska synsätt.
    – Den biodynamiska odlingen ger oss viner som har bättre syra, längre lagringspotential, mer friskhet och lägre ph-värde. När man dricker vinet händer det mycket mer i munnen. Vinet är levande och fyllt av energi, säger han.

Gérard Bertrand.

De första biodynamiska försöken gjordes på Domaine de Cigalus i Corbière. Här utgick man från terroiren, klimatet och naturen i odlingen av både lokala och internationella druvor. Ambitionen var att göra exceptionella viner som inte var typiska för området.
    – Cigulas känner jag särskilt för. Vingården ligger i närheten av där jag bor med min familj – och det var där vi började med biodynamisk odling. Det vita vinet är gjort på chardonnay, viognier och sauvignon blanc. Det är en mycket ovanlig blend. Varje druva ger något speciellt till vinet som har ett starkt eget uttryck. Det röda vinet är komplext och gjort på druvor som är vanliga i Bordeaux och Rhônedalen. Vinet är en blandning av områdena och uttrycker en Languedoc-Nya-världen-stil, säger han.
    Domaine de Cigalus är certifierad med AB (ekologiskt vin) och Demeter-certifierad (biodynamisk odling). Erfarenheterna härifrån har spritt sig till vinhusets övriga egendomar i Languedoc-Roussillon.

Gérard Bertrand har gått spetsen i spetsen för utvecklingen i vinregionen. Han gör skäl för uttrycket ”be the change”. För den insatsen utsågs han till Green personality ot the year av det brittiska magasinet The Drinks Business 2020. Samma tidning utsåg honom till Master winemaker of the year 2023.
    Men det är fler producenter som har bidragit till att Languedoc är störst i Frankrike på ekologisk och biodynamisk odling. Bland andra Olivier Pithon i Côtes Catalanes, Roussillon (som har varit biodynamiskt sedan 2010), Domaine du Pas de l’Escalette i Languedoc AOC (ekologiskt certifierat) och Domaine de la Baume i Languedoc-Roussillon Pays d’Oc (ekologiskt certifierat).

Som vinmakare är Gérard Bertrand internationellt känd för sin skicklighet när det gäller att blenda vin. Han är också omtalad för sin djärvhet och kreativitet. 
    – Det är lätt att göra vin med de bästa druvorna och perfekta odlingsförhållanden, men avgörande för resultatet är att man gör rätt blend av ett vin. Efter nära fyrtio år har jag erfarenheten och kunskapen som krävs för att hitta den perfekta balansen. Men för mig handlar det lika mycket om intuition och förmåga att se varje vins potential. Jag vill hitta en känsla av platsen och att terroirens själ frigörs. Nyckeln för mig är att skapa kultur, inte bara en dryckesprodukt, säger han.
    Arbetet på vingården och i källarna är intensiv på hösten. Skörden tar all vaken tid. Gérard Bertrand är en högst närvarande vinmakare under 1,5 månad. På förmiddagarna är han i vingården, på eftermiddagen vistas han under några timmar på kontoret, och arbetsdagen avslutas i källarna där allt tar form under noggrann övervakning av vinmakaren och hans medarbetare.
     – För mig är det här den bästa perioden på året. I skördetid är du som en konstnär med pensel och oljefärger. Antingen gör du ett mästerverk eller så misslyckas du. Det är en underbar tid som gör mig både inspirerad och effektiv, säger han.

Det krävs också när man som Gérard Bertrand har vigt sitt liv åt att producera kvalitetsviner som ska fortsätta att leva och utvecklas under lagring. De vita vinerna kan lagras i 5 till 20 år, det exklusiva rosévinet Clos de Temple som utsågs till Best rosé in the world 2020 i 5 till 10 år och de röda vinerna från 20 till 50 år.
    Omsorgen om vinerna gäller alla prislägen. Det är utmaningen och inspirationen, menar han som är glad över att vinhuset fått ett sådant positivt gensvar i vinvärlden. Inte minst i Sverige. Det ligger mycket arbete bakom. 
    Gérard Bertrand är den klarast skinande stjärnan i Languedoc. En producent som tar fram ett excellent vin som Clos d’Ora lever upp till det ryktet. Även tillkomsten av enklare viner med karaktär som går att lagra bidrar till upplevelsen.

Som vinmakare och affärsman månar han om vinregionen och är övertygad om att den kommer att fortsätta att utvecklas och stärka sin ställning som ett slags Nya världen i Europa. En del av det handlar om att våga prova nytt. Det märks bland annat i de riktigt aptitliga orangevinerna Orange Gold och Villa Soleilla, som lär överraska en och annan fransk traditionalist.

Picpoul de Pinet 2021

Art nr 79175. Pris 119 kr

Torrt, friskt och stilrent med smak av gröna äpplen, citron och örter. Servera kallt till skaldjur.

Corbières 2019

Art nr 73422. Pris 129 kr

Mörkt, fruktigt och fylligt med lite fatkaraktär och toner av björnbär, choklad och hallon. Passar fint till höstens grytor och grillat.

Cigalus Blanc 2020

Art nr 72530. Pris 349 kr

Fantastiskt vin med mer syra än i Chablis. Torrt, friskt, lite fruktigt och mycket uttrycksfullt med en pigg örtighet. Långt torrt avslut som ger mersmak. Servera väl kylt och drick som det är eller till fisk och skaldjur.

Cigulas Rouge 2020

Art nr 72914. Pris 345 kr

En mäktig och välbalanserad blend av sju lokala och internationella druvor. Fylligt, kryddigt och kraftfullt med inslag av tanniner som aldrig tar överhanden. Vinet är mjukt och slankt till sin karaktär. Avslutet är torrt med en aning sälta som är typisk för området. Vinet har serverats på Nobelfesten. 

Orange Gold 2020

Art nr 54773. Pris 179 kr

Om du inte har provat orangevin än kan det här vara ett alternativ. Snyggt, friskt och karaktärsfyllt. Känns genuint och välgjort. Prova vinet vid olika temperaturer för att få hela smakbilden.

Côte des Roses 2021

Art nr 71274. Pris 149 kr

Ett av flera roséviner med olika druvor och karaktär. Tjusig flaska med en spännande druvblandning av grenache, syrah och cinsault. Något söt i tonen med torrt och rent avslut.

Text: Anders Ström

La Tour öppnar upp Le Bar

La Tour öppnar upp Le Bar

Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien

Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se