Biodynamiskt kvalitetsbubbel som förgyller festen

NV Vouvray Brut – Domaine Vigneau-Chevreau. Artikelnr: 82069. Pris: 149 kr.

 

Domaine Vigneau-Chevreau är en liten familjeproducent och en gömd juvel i Vouvray, en appellation i Loire-distriktet Touraine, som främst är känt för sina smakfulla viner på druvan Chenin Blanc. Sedan 1995 har Vigneau-Chevreau odlat druvor helt biodynamiskt med stor respekt för natur och tradition på sina 28 hektar. Vinproducentens filosofi är att vinmakningen börjar i vingården och att arbetet där därför är extra viktigt. De arbetar med låga skördeuttag och plockar alla druvor för hand. Det resulterar i koncentrerade viner med klingande ren smak.

Vouvray Brut görs på druvan Chenin Blanc enligt den traditionella metoden, som i Champagne. Druvorna plockas för hand och pressas försiktigt. Juicen får sedan vila i 24 timmar innan den börjar jäsa. Vinet får som sig bör en andra jäsning på flaska och ligger i två år på sin jästfällning innan det degorgeras. Doften är frisk, mogen och fruktig med inslag av äpple, päron och mineraler. Smaken är ren och fräsch med en markerad syra, och förutom tonerna i doften finner du också inslag av nötter. Vinet är torrt, men här finns även en trevlig sötma som kommer i eftersmaken och balanserar.

Vouvray Brut passar utmärkt som aperitif till en god ost, men bubblet passar också bra till skaldjur och fräscha fiskrätter. Detta vin är så välgjort att många vid en blindprovning skulle tro att det var äkta champagne i glaset. Det är ett perfekt matbubbel när du vill unna dig något riktigt gott.

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se