Brynt Smör Daiquiri

Daiquiri är min personliga favoritcocktail. Enkel och god, precis som jag vill ha det. Men hur är det egentligen med strawberry daiquiri och ska det vara is eller inte? Vilka varianter finns det och hur beställer man i baren för att få det man vill? Dessa frågor och en del annat ska jag försöka svara på här.

 

Drinken sägs komma från Kuba, där Daiquiri mining company skulle göra en drink till en grupp av VIP-personer. Det man hade var rom och lime, som man balanserade upp med socker. Man fick då en fantastisk drink som gjorde omedelbar succé. Detta ska ha hänt på den kubanska krogen La Floridita i Havanna. Om man vill ha originalet, så är det dit man ska resa.

En daiquiri är en rom sour med lime istället för citron. Den förväxlas tyvärr ofta med smaksatta varianter som innehåller syntetiska frukter och krossad is. I dessa går det knappt att känna spritbasen. 

Ett bra standardrecept på en daiquiri är 50 ml ljus rom, 30 ml limejuice (nypressad) och 20 ml sockerlag. Skaka allt med is och sila upp i ett cocktailglas. Sedan är cocktailen redo att serveras.

En strawberry daiquiri är exakt samma sak. Om du tillsätter en eller två jordgubbar i
shakern, skakar och silar upp i ett cocktailglas, så får du en daiquiri som smakar jordgubb. 

Som med alla klassiska cocktails finns det mängder av varianter. En av de mest kända är frozen daiquiri som ofta är med frukt eller bär. Här gör man precis som ovan men blandar allt i en blenderkanna och tillsätter is. Sedan mixas allt tills det blir en slät fin drink. Häll gärna upp i ett större cocktailglas. 

En annan av de mer kända varianterna är Hemingway daiquiri och den är uppkallad efter författaren Ernest Hemingway. Han var som många andra en fantast av daiquiri, men han var diabetiker och ville ha minimalt med socker och maximalt med sprit. Så för dig som gillar en fruktig variant med hög syra kan det här vara rätt variant. Blanda 50 ml ljus rom, 20 ml limejuice, 20 ml maraschinolikör och 25 ml grapefruktjuice. Skaka och sila upp i cocktailglas.

Nu hoppas jag att du har fått lite större klarhet i vad daiquiri är och fortsätt att lek på där hemma. Kom ihåg att det inte finns några regler som du måste följa. Varför inte testa att tillsätta en sked blåbärssylt? Det kan ju bli en jättegod blåbärsdaiquiri.

Nertill kan du ta del av ett recept på en grym twist på daiquiri. Testa gärna att blanda till den!

BRYNT SMÖR DAIQUIRI

50 ml smörtvättad rom
30 ml lime
20 ml sockerlag

SMÖRTVÄTTAD ROM (SPRIT)
300 g smör
150 g råsocker
1 flaska rom eller valfri sprit

  1. Lägg 300 g smör i en kastrull, sätt på värmen och låt smöret smälta. Häll sedan i 150 g råsocker och rör runt tills sockret löst upp sig utan att det bränner. Låt det stå och småputtra under omrörning. Ta bort från spisen, så att det slutar koka, och häll i en flaska rom (eller valfri sprit). Rör runt ordentligt och häll upp i en plastlåda eller liknande. Ställ in i kylen eller frysen över natten.
  2. Ta ut lådan dagen efter. Då ska smöret ha stelnat på ytan och spriten finns under.
  3. Gör hål genom smöret i ena hörnet och häll av spriten genom en sil ner i en flaska. Färdigt.
  4. Detta fungerar perfekt till julbordet som en îkn‰ckî-snaps. Serveras kyld.

 

Gör så här:

 Skaka 50 ml smörtvättad rom, 30 ml lime och 20 ml sockerlag. Sila upp detta i ett kylt cocktailglas och servera. 

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se