Brynt Smör Daiquiri
Drinken sägs komma från Kuba, där Daiquiri mining company skulle göra en drink till en grupp av VIP-personer. Det man hade var rom och lime, som man balanserade upp med socker. Man fick då en fantastisk drink som gjorde omedelbar succé. Detta ska ha hänt på den kubanska krogen La Floridita i Havanna. Om man vill ha originalet, så är det dit man ska resa.
En daiquiri är en rom sour med lime istället för citron. Den förväxlas tyvärr ofta med smaksatta varianter som innehåller syntetiska frukter och krossad is. I dessa går det knappt att känna spritbasen.
Ett bra standardrecept på en daiquiri är 50 ml ljus rom, 30 ml limejuice (nypressad) och 20 ml sockerlag. Skaka allt med is och sila upp i ett cocktailglas. Sedan är cocktailen redo att serveras.
En strawberry daiquiri är exakt samma sak. Om du tillsätter en eller två jordgubbar i
shakern, skakar och silar upp i ett cocktailglas, så får du en daiquiri som smakar jordgubb.
Som med alla klassiska cocktails finns det mängder av varianter. En av de mest kända är frozen daiquiri som ofta är med frukt eller bär. Här gör man precis som ovan men blandar allt i en blenderkanna och tillsätter is. Sedan mixas allt tills det blir en slät fin drink. Häll gärna upp i ett större cocktailglas.
En annan av de mer kända varianterna är Hemingway daiquiri och den är uppkallad efter författaren Ernest Hemingway. Han var som många andra en fantast av daiquiri, men han var diabetiker och ville ha minimalt med socker och maximalt med sprit. Så för dig som gillar en fruktig variant med hög syra kan det här vara rätt variant. Blanda 50 ml ljus rom, 20 ml limejuice, 20 ml maraschinolikör och 25 ml grapefruktjuice. Skaka och sila upp i cocktailglas.
Nu hoppas jag att du har fått lite större klarhet i vad daiquiri är och fortsätt att lek på där hemma. Kom ihåg att det inte finns några regler som du måste följa. Varför inte testa att tillsätta en sked blåbärssylt? Det kan ju bli en jättegod blåbärsdaiquiri.
Nertill kan du ta del av ett recept på en grym twist på daiquiri. Testa gärna att blanda till den!
BRYNT SMÖR DAIQUIRI
50 ml smörtvättad rom
30 ml lime
20 ml sockerlag
Smärtvättad Rom
300 g smör
150 g råsocker
1 flaska rom eller valfri sprit
- Lägg 300 g smör i en kastrull, sätt på värmen och låt smöret smälta. Häll sedan i 150 g råsocker och rör runt tills sockret löst upp sig utan att det bränner. Låt det stå och småputtra under omrörning. Ta bort från spisen, så att det slutar koka, och häll i en flaska rom (eller valfri sprit). Rör runt ordentligt och häll upp i en plastlåda eller liknande. Ställ in i kylen eller frysen över natten.
- Ta ut lådan dagen efter. Då ska smöret ha stelnat på ytan och spriten finns under.
- Gör hål genom smöret i ena hörnet och häll av spriten genom en sil ner i en flaska. Färdigt.
- Detta fungerar perfekt till julbordet som en îkn‰ckî-snaps. Serveras kyld.
Gör så här
Skaka 50 ml smörtvättad rom, 30 ml lime och 20 ml sockerlag. Sila upp detta i ett kylt cocktailglas och servera.
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649