Druvor odlade på hög höjd i Anderna ger mersmak

I Moët Hennessys affärsområde Estates & Wines finns flera spännande och intressanta viner som inte lämnar någon oberörd. Vin&Bar har provat åtta viner från Nya Zeeländska Cloudy Bay och Terraz de los Andes i Argentina. Det gav mersmak. Särskilt viner gjorda på druvsorten malbec.

Moët Hennessy Louis Vuitton är ett världsledande företag inom lyxprodukter. Här ingår bland annat premiumdrycker som champagnemärkena Krug, Veuve Cliquot, Moët & Chandon och Dom Perignon, men också välkända varumärken som Campari och Hennessy, den franska konjaken med världsrykte.

Vad som kanske är mindre känt i Sverige är att Moët Hennessy också är aktivt inom vinvärlden. I affärsområdet Estates & Wines ingår bland annat vinhusen Cloudy Bay, Nya Zeeland, och Terrazas de los Andes, Argentina. Här finns en rad spännande och lovande relativt nya viner.

I våras besökte Wendy Van Den Schrick Sverige. Hon är produktchef på Estates & Wines. Wendy är en vinentusiast med en framgångsrik internationell karriär inom vinindustrin. Hon började som inköpsassistent för en vinimportör i Bordeaux och fortsatte sin bana inom marknadsföring och försäljning. År 2010 tog Wendy en magisterexamen i Public Relations (EFPA) och 2012 en kandidatexamen i Wine & Spirits (Bordeaux Chamberg of Commerce). I dag reser Wendy världen över och håller dynamiska och interaktiva presentationer, vinprovningar och utbildningar. 

Det nya zeeländska vinnhuset Cloudy Bay grundades 1985 i Marlborough. Vingården fick tidigt erkännande för sitt härligt krispiga och fräscha vin på sauvignon blanc och sina eleganta pino noir- och chardonnayviner.

Terrazas de los Andes ligger i Mendoza, och anses vara Argentinas främsta vinhus. Vingården har fått sitt namn från terrasserna längs Andernas sluttningar, där druvor odlas på olika höjder. Det ger vinerna struktur och koncentration.

I våra presenterade Wendy åtta viner från de båda vinhusen, viner från helt olika delar av världen. Provningen arrangerades på vinkällaren Grappe i Stockholm.

Vin&Bar deltog: 

1. Cloudy Bay Sauvignon Blanc, 2017
Vitt vin. Art nr: 82623. Pris: 265 kr.

Vinet har en elegant och koncentrerad smak av mogen, saftig stenfrukt och citrongräs med en underton av mineraler. Det är laddat av frisk fruktighet och är god till många sorters fisk. Passar särskilt bra till ostron och getost med sparris.

2. Cloudy Bay Te Koko, 2014
Vitt vin. Privatimport. Pris: 393 kr.

Vinet kommer från de äldsta vinrankorna från fyra välrenommerade vingårdar inom subregionerna Rapaura, Brancott och Renwick. Smakerna är aromatiska med ett komplext utbud av citrus och stenfrukt med inslag av toner av exotiska blommighet. Passar till fisk och skaldjur.

3. Cloudy Bay Pinot Noir, 2016
Rött vin. Privatimport. Pris: 281 kr.

Toner av sura körsbär, björnbär och mörk choklad. Friskt och elegant. Passar till lufttorkad skinka som prosciutto och serrano. Men även till fisk med sin lätta smakrikhet.

4. Cloudy Bay Te Wahi, 2014
Rött vin. Privatimport. Pris: 599 kr.

Begränsad utgåva från Central Otago, ett odlingsområde som är optimalt för druvsorten pinot noir. ”Te Wahi” är maori och betyder ”platsen” och syftar på vinregionen. Doft av körsbär och plommon, kryddat med ektoner, kanel och nejlika. Komplext vin med eleganta tanniner och ljus syrlighet. Passar till kötträtter.

5. Terrazas de los Andes Chardonnay, 2016
Vitt vin. Privatimport. Pris: 165 kr.

Karaktär av färsk frukt, syrlighet, miniralitet och mättad fruktighet med lång lagringspotential. Fräschören som är typisk för årgången kommer från limeskal. Smaken har en elegant mjukhet. Passar till ost, både färskost och lagrade ostar.

6. Terrazas de los Andes Cabarnet Sauvignon, 2015
Rött vin. Privatimport. Pris 165 kr.

Aromatisk komplexitet och lätt känsla. Den delikata kombinationen av röda frukter, kryddor och naturlig syrlighet gör detta till ett vin med många intryck. Smaken är fyllig och balanserad. Passar till råbiff och carpaccio.

7. Terrazes de los Andes Malbec, 2016
Rött vin. Privatimport. Art nr: 82679. Pris: 165 kr.

Vinet har en röd nyans som kommer av kraftiga skyfall under blomningen. Därefter följer en lång mognadstid med måttliga temperaturer. Malbecdruvan odlas på höjder mellan 500 och 1 000 meter och odlingsklimatet ger jämna årgångar, även om druvsorten är svår att odla. Vinet doftar blommor och har inslag av björnbär, röda vinbär och plommon med subtilt heta aromer och en ton av mint. Passar till råbiff, carpaccio och biff.

8. Terrazas de los Andes Single Vineyard Malbec, 2013
Rött vin. Privatimport. Pris: 379 kr.

Malbecdruvan odlas på en enda vingård. Druvorna odlas i ett område med måttliga temperaturer och friska nätter. Det bidrar till en jämn syrlighet och en god aromatisk utveckling. Dessa förhållanden har resulterat i ett malbecvin med bra koncentration, saftighet och eleganta tanniner. Vinet har en intensiv röd färg med lila inslag. Komplext och smakrik med en rik fruktighet. Passar till kötträtter.

Malbec – signaturdruvan i Argentina

 Den blåa druvan odlas i Argentina och Chile. Förekommer också i mindre omfattning i Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Italien och Spanien. Malbec ger mörkt röda, sträva viner med inslag av mörka bär, plommon och tobak. Vinerna passar till smakrika rätter, till exempel till grillat, både lamm och nöt.

 Malbec är en stor druvsort i Argentina, speciellt i Mendoza-distriktet. Här på hög höjd blir druvorna små och utvecklar ett tjockt skal på grund av en lång och sval växtsäsong. Vinerna är färgrika med hög fruktsyra och de är också rika på tanniner.

 Andra odlingar finns på olika håll i Nya världen, som i Sydafrika, Australien och USA. De odlas också i en del klassiska vinregioner som Bordeaux och Loire. Viner av malbec hamnar oftast i smaktyperna fruktigt & smakrikt och stramt & nyanserat.

Text Anders Ström
Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se