Druvor odlade på hög höjd i Anderna ger mersmak

I Moët Hennessys affärsområde Estates & Wines finns flera spännande och intressanta viner som inte lämnar någon oberörd. Vin&Bar har provat åtta viner från Nya Zeeländska Cloudy Bay och Terraz de los Andes i Argentina. Det gav mersmak. Särskilt viner gjorda på druvsorten malbec.

Moët Hennessy Louis Vuitton är ett världsledande företag inom lyxprodukter. Här ingår bland annat premiumdrycker som champagnemärkena Krug, Veuve Cliquot, Moët & Chandon och Dom Perignon, men också välkända varumärken som Campari och Hennessy, den franska konjaken med världsrykte.

Vad som kanske är mindre känt i Sverige är att Moët Hennessy också är aktivt inom vinvärlden. I affärsområdet Estates & Wines ingår bland annat vinhusen Cloudy Bay, Nya Zeeland, och Terrazas de los Andes, Argentina. Här finns en rad spännande och lovande relativt nya viner.

I våras besökte Wendy Van Den Schrick Sverige. Hon är produktchef på Estates & Wines. Wendy är en vinentusiast med en framgångsrik internationell karriär inom vinindustrin. Hon började som inköpsassistent för en vinimportör i Bordeaux och fortsatte sin bana inom marknadsföring och försäljning. År 2010 tog Wendy en magisterexamen i Public Relations (EFPA) och 2012 en kandidatexamen i Wine & Spirits (Bordeaux Chamberg of Commerce). I dag reser Wendy världen över och håller dynamiska och interaktiva presentationer, vinprovningar och utbildningar. 

Det nya zeeländska vinnhuset Cloudy Bay grundades 1985 i Marlborough. Vingården fick tidigt erkännande för sitt härligt krispiga och fräscha vin på sauvignon blanc och sina eleganta pino noir- och chardonnayviner.

Terrazas de los Andes ligger i Mendoza, och anses vara Argentinas främsta vinhus. Vingården har fått sitt namn från terrasserna längs Andernas sluttningar, där druvor odlas på olika höjder. Det ger vinerna struktur och koncentration.

I våra presenterade Wendy åtta viner från de båda vinhusen, viner från helt olika delar av världen. Provningen arrangerades på vinkällaren Grappe i Stockholm.

Vin&Bar deltog: 

1. Cloudy Bay Sauvignon Blanc, 2017
Vitt vin. Art nr: 82623. Pris: 265 kr.

Vinet har en elegant och koncentrerad smak av mogen, saftig stenfrukt och citrongräs med en underton av mineraler. Det är laddat av frisk fruktighet och är god till många sorters fisk. Passar särskilt bra till ostron och getost med sparris.

2. Cloudy Bay Te Koko, 2014
Vitt vin. Privatimport. Pris: 393 kr.

Vinet kommer från de äldsta vinrankorna från fyra välrenommerade vingårdar inom subregionerna Rapaura, Brancott och Renwick. Smakerna är aromatiska med ett komplext utbud av citrus och stenfrukt med inslag av toner av exotiska blommighet. Passar till fisk och skaldjur.

3. Cloudy Bay Pinot Noir, 2016
Rött vin. Privatimport. Pris: 281 kr.

Toner av sura körsbär, björnbär och mörk choklad. Friskt och elegant. Passar till lufttorkad skinka som prosciutto och serrano. Men även till fisk med sin lätta smakrikhet.

4. Cloudy Bay Te Wahi, 2014
Rött vin. Privatimport. Pris: 599 kr.

Begränsad utgåva från Central Otago, ett odlingsområde som är optimalt för druvsorten pinot noir. ”Te Wahi” är maori och betyder ”platsen” och syftar på vinregionen. Doft av körsbär och plommon, kryddat med ektoner, kanel och nejlika. Komplext vin med eleganta tanniner och ljus syrlighet. Passar till kötträtter.

5. Terrazas de los Andes Chardonnay, 2016
Vitt vin. Privatimport. Pris: 165 kr.

Karaktär av färsk frukt, syrlighet, miniralitet och mättad fruktighet med lång lagringspotential. Fräschören som är typisk för årgången kommer från limeskal. Smaken har en elegant mjukhet. Passar till ost, både färskost och lagrade ostar.

6. Terrazas de los Andes Cabarnet Sauvignon, 2015
Rött vin. Privatimport. Pris 165 kr.

Aromatisk komplexitet och lätt känsla. Den delikata kombinationen av röda frukter, kryddor och naturlig syrlighet gör detta till ett vin med många intryck. Smaken är fyllig och balanserad. Passar till råbiff och carpaccio.

7. Terrazes de los Andes Malbec, 2016
Rött vin. Privatimport. Art nr: 82679. Pris: 165 kr.

Vinet har en röd nyans som kommer av kraftiga skyfall under blomningen. Därefter följer en lång mognadstid med måttliga temperaturer. Malbecdruvan odlas på höjder mellan 500 och 1 000 meter och odlingsklimatet ger jämna årgångar, även om druvsorten är svår att odla. Vinet doftar blommor och har inslag av björnbär, röda vinbär och plommon med subtilt heta aromer och en ton av mint. Passar till råbiff, carpaccio och biff.

8. Terrazas de los Andes Single Vineyard Malbec, 2013
Rött vin. Privatimport. Pris: 379 kr.

Malbecdruvan odlas på en enda vingård. Druvorna odlas i ett område med måttliga temperaturer och friska nätter. Det bidrar till en jämn syrlighet och en god aromatisk utveckling. Dessa förhållanden har resulterat i ett malbecvin med bra koncentration, saftighet och eleganta tanniner. Vinet har en intensiv röd färg med lila inslag. Komplext och smakrik med en rik fruktighet. Passar till kötträtter.

Malbec – signaturdruvan i Argentina

 Den blåa druvan odlas i Argentina och Chile. Förekommer också i mindre omfattning i Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Italien och Spanien. Malbec ger mörkt röda, sträva viner med inslag av mörka bär, plommon och tobak. Vinerna passar till smakrika rätter, till exempel till grillat, både lamm och nöt.

 Malbec är en stor druvsort i Argentina, speciellt i Mendoza-distriktet. Här på hög höjd blir druvorna små och utvecklar ett tjockt skal på grund av en lång och sval växtsäsong. Vinerna är färgrika med hög fruktsyra och de är också rika på tanniner.

 Andra odlingar finns på olika håll i Nya världen, som i Sydafrika, Australien och USA. De odlas också i en del klassiska vinregioner som Bordeaux och Loire. Viner av malbec hamnar oftast i smaktyperna fruktigt & smakrikt och stramt & nyanserat.

Text Anders Ström
Matmagi i den svenska fjällen

Matmagi i den svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se