Druvor odlade på hög höjd i Anderna ger mersmak

Moët Hennessy Louis Vuitton är ett världsledande företag inom lyxprodukter. Här ingår bland annat premiumdrycker som champagnemärkena Krug, Veuve Cliquot, Moët & Chandon och Dom Perignon, men också välkända varumärken som Campari och Hennessy, den franska konjaken med världsrykte.
Vad som kanske är mindre känt i Sverige är att Moët Hennessy också är aktivt inom vinvärlden. I affärsområdet Estates & Wines ingår bland annat vinhusen Cloudy Bay, Nya Zeeland, och Terrazas de los Andes, Argentina. Här finns en rad spännande och lovande relativt nya viner.
I våras besökte Wendy Van Den Schrick Sverige. Hon är produktchef på Estates & Wines. Wendy är en vinentusiast med en framgångsrik internationell karriär inom vinindustrin. Hon började som inköpsassistent för en vinimportör i Bordeaux och fortsatte sin bana inom marknadsföring och försäljning. År 2010 tog Wendy en magisterexamen i Public Relations (EFPA) och 2012 en kandidatexamen i Wine & Spirits (Bordeaux Chamberg of Commerce). I dag reser Wendy världen över och håller dynamiska och interaktiva presentationer, vinprovningar och utbildningar.
Det nya zeeländska vinnhuset Cloudy Bay grundades 1985 i Marlborough. Vingården fick tidigt erkännande för sitt härligt krispiga och fräscha vin på sauvignon blanc och sina eleganta pino noir- och chardonnayviner.
Terrazas de los Andes ligger i Mendoza, och anses vara Argentinas främsta vinhus. Vingården har fått sitt namn från terrasserna längs Andernas sluttningar, där druvor odlas på olika höjder. Det ger vinerna struktur och koncentration.
I våra presenterade Wendy åtta viner från de båda vinhusen, viner från helt olika delar av världen. Provningen arrangerades på vinkällaren Grappe i Stockholm.
Vin&Bar deltog:

Vitt vin. Art nr: 82623. Pris: 265 kr.
Vinet har en elegant och koncentrerad smak av mogen, saftig stenfrukt och citrongräs med en underton av mineraler. Det är laddat av frisk fruktighet och är god till många sorters fisk. Passar särskilt bra till ostron och getost med sparris.

Vitt vin. Privatimport. Pris: 393 kr.
Vinet kommer från de äldsta vinrankorna från fyra välrenommerade vingårdar inom subregionerna Rapaura, Brancott och Renwick. Smakerna är aromatiska med ett komplext utbud av citrus och stenfrukt med inslag av toner av exotiska blommighet. Passar till fisk och skaldjur.

Rött vin. Privatimport. Pris: 281 kr.
Toner av sura körsbär, björnbär och mörk choklad. Friskt och elegant. Passar till lufttorkad skinka som prosciutto och serrano. Men även till fisk med sin lätta smakrikhet.

Rött vin. Privatimport. Pris: 599 kr.
Begränsad utgåva från Central Otago, ett odlingsområde som är optimalt för druvsorten pinot noir. ”Te Wahi” är maori och betyder ”platsen” och syftar på vinregionen. Doft av körsbär och plommon, kryddat med ektoner, kanel och nejlika. Komplext vin med eleganta tanniner och ljus syrlighet. Passar till kötträtter.

Vitt vin. Privatimport. Pris: 165 kr.
Karaktär av färsk frukt, syrlighet, miniralitet och mättad fruktighet med lång lagringspotential. Fräschören som är typisk för årgången kommer från limeskal. Smaken har en elegant mjukhet. Passar till ost, både färskost och lagrade ostar.

Rött vin. Privatimport. Pris 165 kr.
Aromatisk komplexitet och lätt känsla. Den delikata kombinationen av röda frukter, kryddor och naturlig syrlighet gör detta till ett vin med många intryck. Smaken är fyllig och balanserad. Passar till råbiff och carpaccio.

Rött vin. Privatimport. Art nr: 82679. Pris: 165 kr.
Vinet har en röd nyans som kommer av kraftiga skyfall under blomningen. Därefter följer en lång mognadstid med måttliga temperaturer. Malbecdruvan odlas på höjder mellan 500 och 1 000 meter och odlingsklimatet ger jämna årgångar, även om druvsorten är svår att odla. Vinet doftar blommor och har inslag av björnbär, röda vinbär och plommon med subtilt heta aromer och en ton av mint. Passar till råbiff, carpaccio och biff.

Rött vin. Privatimport. Pris: 379 kr.
Malbecdruvan odlas på en enda vingård. Druvorna odlas i ett område med måttliga temperaturer och friska nätter. Det bidrar till en jämn syrlighet och en god aromatisk utveckling. Dessa förhållanden har resulterat i ett malbecvin med bra koncentration, saftighet och eleganta tanniner. Vinet har en intensiv röd färg med lila inslag. Komplext och smakrik med en rik fruktighet. Passar till kötträtter.
Malbec – signaturdruvan i Argentina
Den blåa druvan odlas i Argentina och Chile. Förekommer också i mindre omfattning i Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Italien och Spanien. Malbec ger mörkt röda, sträva viner med inslag av mörka bär, plommon och tobak. Vinerna passar till smakrika rätter, till exempel till grillat, både lamm och nöt.
Malbec är en stor druvsort i Argentina, speciellt i Mendoza-distriktet. Här på hög höjd blir druvorna små och utvecklar ett tjockt skal på grund av en lång och sval växtsäsong. Vinerna är färgrika med hög fruktsyra och de är också rika på tanniner.
Andra odlingar finns på olika håll i Nya världen, som i Sydafrika, Australien och USA. De odlas också i en del klassiska vinregioner som Bordeaux och Loire. Viner av malbec hamnar oftast i smaktyperna fruktigt & smakrikt och stramt & nyanserat.

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!