Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. 

Kategorier: Vin / Vingård

I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de kulinariska städerna Bologna och Parma är en av Italiens rikaste. Vinmakaren Chiara Condello var tidigt med i arbetet på morfars vingård och föräldrarnas egendom. Det var naturligt för henne att återvända till platsen där hon vuxit upp efter studierna i oenologi och ekonomi.

Idag har Chiara Condello en egen vingård på 4 hektar, omgiven av skog på 250 meters höjd över havet. Den ligger i Predappio i vindistriktet Romagna, som fick status som DOC (Denominazione d’Origine Controllata) 2011. Som vinmakare ansvarar hon också för sina föräldrars produktion. För henne är det naturligt att arbeta efter ekologiska principer med lokala druvor. 

Favoritdruvan är den inhemska blåa pärlan Sangiovese di Predappio, som även kallas Sangieveto dal Cannello Piccolo.

– Druvan är mindre än sangioevese och har tjockare skal. Det ger vinet struktur och en elegant frukt. Som vinmakare utgår jag direkt från druvan och strävar efter att göra ett vin som är ett renodlat uttryck för platsen. För mig handlar det om att vara sann mot det som är naturligt i vingården och vara respektfull mot årgången, säger hon.

Chiara Condello följer traditionen och gör ofta druvrent vin på områdets druva. Det lokala perspektivet driver henne som vinmakare, men hon tillhör också den unga generation av italienska vinmakare som är välutbildade, beresta i vinvärlden, villiga att dela med sig och öppna för intryck utifrån. Även om hennes referenspunkt är lokala viner, finns det också influenser från Bordeaux, Bourgogne och Piemonte, där hon har deltagit i skördearbetet. Att vara vinmakare handlar om ett ständigt lärande.

– Druvan ger vinerna struktur och karaktär. Men jag vill också att mina viner ska ha elegans och balans, så att de är tillgängliga och lätta att ta till sig.

Det stämmer väl in på Chiara Condello, som är gjort på enbart sangiovese från Predappio. Vinet finns i det tillfälliga sortimentet sedan i augusti. Från vinmakaren finns det även några druvrena viner i olika prisklasser att beställa, bland annat Al Caleri by Chiara Condello och ikonvinet Le Lucciole 2018 (art nr 78345, pris 479 kr). Det är ett stilrent vin med subtil frukt som vinmakaren själv kallar en ”bourgogne från Pedappio”.

Chiara Condellos viner är väl värda att prova!

Al Caleri by Chiara Condello 2021

Art nr 51901. Ordervara. Pris 129 kr

Torr, frisk och fruktig sangiovese. Mogna körsbär, örter och choklad. Fina tanniner och en frisk syra.

Chiara Condello 2020

Art nr 92865. Pris 179 kr

Nyansrik och kryddig smak med fatkaraktär. Mustigt och fylligt med viss strävhet och hög fruktsyra. Körsbär, choklad, kaffe och nötter.

Text: Anders Ström

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se