Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. 

Kategorier: Vin / Vingård

I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de kulinariska städerna Bologna och Parma är en av Italiens rikaste. Vinmakaren Chiara Condello var tidigt med i arbetet på morfars vingård och föräldrarnas egendom. Det var naturligt för henne att återvända till platsen där hon vuxit upp efter studierna i oenologi och ekonomi.

Idag har Chiara Condello en egen vingård på 4 hektar, omgiven av skog på 250 meters höjd över havet. Den ligger i Predappio i vindistriktet Romagna, som fick status som DOC (Denominazione d’Origine Controllata) 2011. Som vinmakare ansvarar hon också för sina föräldrars produktion. För henne är det naturligt att arbeta efter ekologiska principer med lokala druvor. 

Favoritdruvan är den inhemska blåa pärlan Sangiovese di Predappio, som även kallas Sangieveto dal Cannello Piccolo.

– Druvan är mindre än sangioevese och har tjockare skal. Det ger vinet struktur och en elegant frukt. Som vinmakare utgår jag direkt från druvan och strävar efter att göra ett vin som är ett renodlat uttryck för platsen. För mig handlar det om att vara sann mot det som är naturligt i vingården och vara respektfull mot årgången, säger hon.

Chiara Condello följer traditionen och gör ofta druvrent vin på områdets druva. Det lokala perspektivet driver henne som vinmakare, men hon tillhör också den unga generation av italienska vinmakare som är välutbildade, beresta i vinvärlden, villiga att dela med sig och öppna för intryck utifrån. Även om hennes referenspunkt är lokala viner, finns det också influenser från Bordeaux, Bourgogne och Piemonte, där hon har deltagit i skördearbetet. Att vara vinmakare handlar om ett ständigt lärande.

– Druvan ger vinerna struktur och karaktär. Men jag vill också att mina viner ska ha elegans och balans, så att de är tillgängliga och lätta att ta till sig.

Det stämmer väl in på Chiara Condello, som är gjort på enbart sangiovese från Predappio. Vinet finns i det tillfälliga sortimentet sedan i augusti. Från vinmakaren finns det även några druvrena viner i olika prisklasser att beställa, bland annat Al Caleri by Chiara Condello och ikonvinet Le Lucciole 2018 (art nr 78345, pris 479 kr). Det är ett stilrent vin med subtil frukt som vinmakaren själv kallar en ”bourgogne från Pedappio”.

Chiara Condellos viner är väl värda att prova!

Al Caleri by Chiara Condello 2021

Art nr 51901. Ordervara. Pris 129 kr

Torr, frisk och fruktig sangiovese. Mogna körsbär, örter och choklad. Fina tanniner och en frisk syra.

Chiara Condello 2020

Art nr 92865. Pris 179 kr

Nyansrik och kryddig smak med fatkaraktär. Mustigt och fylligt med viss strävhet och hög fruktsyra. Körsbär, choklad, kaffe och nötter.

Text: Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649