Dry Martini

Dry Martini, världens enklaste, men kanske också världens svåraste cocktail att göra. Alla har sin egen idé om hur den ska göras för att bli perfekt, och då tänker jag främst på våra gäster och personer som blandar sin egen ”drya” hemma.

De flesta bartendrar är nog överens om grunden, även om den också kan variera en hel del. Så länge vi är överens om att det måste vara gin och torr vermouth i cocktailen är vi rätt ute. En rörd gin i ett cocktailglas som bara tittar på en flaska vermouth är inte en dry martini och kommer aldrig att bli det. Det är rörd gin och ingenting annat. Visst kan det vara gott också, men det är ingen dry martini.

James Bond dricker sin skakad och inte rörd. Den som vill försöka sig på det behöver tänka på att det kan bli en mycket vattnig och grumlig cocktail om man inte är försiktig med shakern. Det är mycket lättare att kontrollera vattnet när man rör den. Dessutom slår man sönder molekylerna i spriten när man skakar den. Därför blir den lätt grumlig, vilket kanske inte är så jättesnyggt i en klar cocktail.

Oliv eller zest? Det är en smaksak, så jag frågar alltid gästen. Jag föredrar oliv men om jag dricker en vodka martini tycker jag att zest från citron är att föredra. Vilken gin ska man använda då? För att göra en lång historia kort.

Det finns fyra grundstilar på gin. Old Tom som är den gin som dracks förr och som har en betydligt högre sötma. London Dry, som är den vanligaste idag och som utvecklats från Old Tom för att passa dagens smakpalett som är mycket mer åt det torra hållet idag än förr. Golden Gin, som är en fatlagrad gin. Den får en annan karaktär av faten och är tänkt mer som ett slags avec-gin. Och sist men inte minst Plymouth Gin, som är lite av en blandning mellan Old Tom och London Dry i stilen. Vilken gin man använder är en smaksak, så jag brukar fråga den som beställer sin dry martini.

Dirty Martini. En del gäster gillar att ha i lite av spadet från oliverna och namnet kommer från att martinin blir ”smutsig” av det. Tillför lite sälta och smak. Det är en smaksak hur mycket av spadet man vill ha i. Perfect Martini då? Det är när man använder både torr vermouth och röd söt vermouth i martinin. Det tillför en liten touch av sötma och fyllighet från den röda vermouthen. Kom ihåg att vermouthen är minst lika viktig som spriten när du blandar en cocktail. Till en dry martini fungerar klassikern Noilly Prat bra.

Det finns alltså många varianter på en till synes enkel cocktail. Det viktigaste är att du när du är hemma fortsätter att blanda cocktailen som du tycker om den och att vi bartendrar försöker förstå vad våra gäster vill ha. Om du vill göra din dry martini som jag gillar den, på det klassiska sättet, så finns receptet på nästa sida.

 

DRY MARTINI 
Plymouth Gin 50 ml
Noilly Prat 15 ml
Orange bitter 2 droppar 

Gör så här

Möt upp i ett rörglas eller vad du har hemma, en syltburk till exempel. Häll i Plymouth Gin, Noilly Prat och två droppar av Orange bitter. Rör med is i ca 10ñ15 sek till önskad mängd vatten. Sila upp i ett kylt cocktailglas med oliv.

Prenumerera och få 6 nr direkt hem i brevlådan! 
Årsprenumeration 360 kr
Tvåårsprenumeration 620 kr
Anmäl dig här!

 

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

Förlaget VB Journalen AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

 

Kundtjänst/prenumeration:

Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se