Dry Martini

Dry Martini, världens enklaste, men kanske också världens svåraste cocktail att göra. Alla har sin egen idé om hur den ska göras för att bli perfekt, och då tänker jag främst på våra gäster och personer som blandar sin egen ”drya” hemma.

De flesta bartendrar är nog överens om grunden, även om den också kan variera en hel del. Så länge vi är överens om att det måste vara gin och torr vermouth i cocktailen är vi rätt ute. En rörd gin i ett cocktailglas som bara tittar på en flaska vermouth är inte en dry martini och kommer aldrig att bli det. Det är rörd gin och ingenting annat. Visst kan det vara gott också, men det är ingen dry martini.

James Bond dricker sin skakad och inte rörd. Den som vill försöka sig på det behöver tänka på att det kan bli en mycket vattnig och grumlig cocktail om man inte är försiktig med shakern. Det är mycket lättare att kontrollera vattnet när man rör den. Dessutom slår man sönder molekylerna i spriten när man skakar den. Därför blir den lätt grumlig, vilket kanske inte är så jättesnyggt i en klar cocktail.

Oliv eller zest? Det är en smaksak, så jag frågar alltid gästen. Jag föredrar oliv men om jag dricker en vodka martini tycker jag att zest från citron är att föredra. Vilken gin ska man använda då? För att göra en lång historia kort.

Det finns fyra grundstilar på gin. Old Tom som är den gin som dracks förr och som har en betydligt högre sötma. London Dry, som är den vanligaste idag och som utvecklats från Old Tom för att passa dagens smakpalett som är mycket mer åt det torra hållet idag än förr. Golden Gin, som är en fatlagrad gin. Den får en annan karaktär av faten och är tänkt mer som ett slags avec-gin. Och sist men inte minst Plymouth Gin, som är lite av en blandning mellan Old Tom och London Dry i stilen. Vilken gin man använder är en smaksak, så jag brukar fråga den som beställer sin dry martini.

Dirty Martini. En del gäster gillar att ha i lite av spadet från oliverna och namnet kommer från att martinin blir ”smutsig” av det. Tillför lite sälta och smak. Det är en smaksak hur mycket av spadet man vill ha i. Perfect Martini då? Det är när man använder både torr vermouth och röd söt vermouth i martinin. Det tillför en liten touch av sötma och fyllighet från den röda vermouthen. Kom ihåg att vermouthen är minst lika viktig som spriten när du blandar en cocktail. Till en dry martini fungerar klassikern Noilly Prat bra.

Det finns alltså många varianter på en till synes enkel cocktail. Det viktigaste är att du när du är hemma fortsätter att blanda cocktailen som du tycker om den och att vi bartendrar försöker förstå vad våra gäster vill ha. Om du vill göra din dry martini som jag gillar den, på det klassiska sättet, så finns receptet på nästa sida.

 

DRY MARTINI 
Plymouth Gin 50 ml
Noilly Prat 15 ml
Orange bitter 2 droppar 

Gör så här

Möt upp i ett rörglas eller vad du har hemma, en syltburk till exempel. Häll i Plymouth Gin, Noilly Prat och två droppar av Orange bitter. Rör med is i ca 10ñ15 sek till önskad mängd vatten. Sila upp i ett kylt cocktailglas med oliv.

Matmagi i den svenska fjällen

Matmagi i den svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se