Dry Martini
Dry Martini, världens enklaste, men kanske också världens svåraste cocktail att göra. Alla har sin egen idé om hur den ska göras för att bli perfekt, och då tänker jag främst på våra gäster och personer som blandar sin egen ”drya” hemma.
De flesta bartendrar är nog överens om grunden, även om den också kan variera en hel del. Så länge vi är överens om att det måste vara gin och torr vermouth i cocktailen är vi rätt ute. En rörd gin i ett cocktailglas som bara tittar på en flaska vermouth är inte en dry martini och kommer aldrig att bli det. Det är rörd gin och ingenting annat. Visst kan det vara gott också, men det är ingen dry martini.
James Bond dricker sin skakad och inte rörd. Den som vill försöka sig på det behöver tänka på att det kan bli en mycket vattnig och grumlig cocktail om man inte är försiktig med shakern. Det är mycket lättare att kontrollera vattnet när man rör den. Dessutom slår man sönder molekylerna i spriten när man skakar den. Därför blir den lätt grumlig, vilket kanske inte är så jättesnyggt i en klar cocktail.
Oliv eller zest? Det är en smaksak, så jag frågar alltid gästen. Jag föredrar oliv men om jag dricker en vodka martini tycker jag att zest från citron är att föredra. Vilken gin ska man använda då? För att göra en lång historia kort.
Det finns fyra grundstilar på gin. Old Tom som är den gin som dracks förr och som har en betydligt högre sötma. London Dry, som är den vanligaste idag och som utvecklats från Old Tom för att passa dagens smakpalett som är mycket mer åt det torra hållet idag än förr. Golden Gin, som är en fatlagrad gin. Den får en annan karaktär av faten och är tänkt mer som ett slags avec-gin. Och sist men inte minst Plymouth Gin, som är lite av en blandning mellan Old Tom och London Dry i stilen. Vilken gin man använder är en smaksak, så jag brukar fråga den som beställer sin dry martini.
Dirty Martini. En del gäster gillar att ha i lite av spadet från oliverna och namnet kommer från att martinin blir ”smutsig” av det. Tillför lite sälta och smak. Det är en smaksak hur mycket av spadet man vill ha i. Perfect Martini då? Det är när man använder både torr vermouth och röd söt vermouth i martinin. Det tillför en liten touch av sötma och fyllighet från den röda vermouthen. Kom ihåg att vermouthen är minst lika viktig som spriten när du blandar en cocktail. Till en dry martini fungerar klassikern Noilly Prat bra.
Det finns alltså många varianter på en till synes enkel cocktail. Det viktigaste är att du när du är hemma fortsätter att blanda cocktailen som du tycker om den och att vi bartendrar försöker förstå vad våra gäster vill ha. Om du vill göra din dry martini som jag gillar den, på det klassiska sättet, så finns receptet på nästa sida.

DRY MARTINI
Plymouth Gin 50 ml
Noilly Prat 15 ml
Orange bitter 2 droppar
Gör så här
Möt upp i ett rörglas eller vad du har hemma, en syltburk till exempel. Häll i Plymouth Gin, Noilly Prat och två droppar av Orange bitter. Rör med is i ca 10ñ15 sek till önskad mängd vatten. Sila upp i ett kylt cocktailglas med oliv.

Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott
Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649