El Dorado– gyllene rom med anor

De spanska conquistadorerna fann aldrig El Dorado, den mytologiska staden av guld, men nu kan romälskare över världen njuta av de gyllene dropparna från Demerara Distillers. Ett glas rom från Guyana är ett eget universum av smaker, oavsett om drycken har lagrats i 8 eller 15 år. Som ett alldeles eget äventyr.

El Dorado betyder ”den förgyllde” på spanska och är en sägen som kom till när de spanska conquistadorerna kom till Peru på 1500-talet. Ursprunget till myten kommer antagligen från berättelser om en indiansk ritual där nya hövdingar skulle prydas genom att täckas helt av guldstoft. Myten förstärktes med tiden och det fantiserades om en hel stad av guld, men berättelserna gav också löften om berg och sjöar av den hett eftertraktade metallen.

Många upptäcktsresare letade förgäves i Peru och Colombia, medan andra, som Sir Walter Releigh, ansåg att staden fanns i Guyana. Hans andra försök att lokalisera El Dorado 1617 slutade i tragedi när sonen omkom.

Engelsmännen gjorde stora vinster på socker i sin koloni Brittiska Guyana och i övriga Karibien. ”Det vita guldet” innebar att man kunde framställa rom av biprodukten melass.

I dag är Republiken Guyana en självständig stat i nordöstra Sydamerika vid Atlanten. Guyana gränsar till Brasilien, Surinam och Venezuela. Guyana är nästan lika stort som Storbritannien, men landet har bara 775 000 invånare. Namnet betyder ”Vattnens land”, vilket passar bra eftersom Guyana är ett av världens tio vattenrikaste länder. Guyana har ett tropiskt klimat och ett mycket rikt djurliv. Landet är det enda i Sydamerika som har engelska som officiellt språk. Även om Guyana ligger på fastlandet tillhör det officiellt Karibien. Sockerodlingarna på Guyana är fortfarande så omfattande att man säljer melass till romproducenter i övriga Karibien.

Varje romversion äger sitt eget universum av smaker, och den gyllene färgen på rommen leder tankarna till sägnen om El Dorado. 

El Dorado Rum 15 Year Old, Guyana. Art nr: 549. Pris: 519 kr.

Rom från Guyana kallas Demerara rum efter floden som rinner genom landet. Under 1700- och 1800-talet var denna rom bas i den brittiska flottans romranson som uppgick till en halv pint per dag. Demerara rum har en kraftfull stil med mycket karaktär. Under storhetstiden fanns det mer än 300 små och medelstora destillerier i Guyana, men i dag återstår bara ett enda, Demerara Distillers. Samtidigt som Demerara Distillers är en modern producent, och den första i Karibien som certifierats med kvalitetssystemet ISO, vilket gjordes redan 1992, använder före-taget traditionella tillverkningsmetoder som gör rommen till något alldeles eget. I produktionen används uteslutande melass från sockerrörsplantager i närområdet. Genom att kombinera flera olika destillationspannor, som ingen annan i världen har, kan företaget få fram nio olika typer av destillat.

Demerara Distillers månar om sin roll att vara en del av Guyanas rika historia av romproduktion. Företaget har bevarat utrustning och traditioner från avsomnade destillerier. I lokalerna finns till exempel en kolonnpanna i trä från det nedlagda Enmore Sugars Estate från 1832, som sägs vara exakt samma modell som Aeneas Coffey tog patent på 1831. I produktionen används även en enkel Pot still från Versailles Estate och en dubbel Pot still från Port Mourant Estate, båda av trä. Pannorna är de enda i världen som finns kvar och i bruk. Det finns även några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still.

Hos Demerara Distillers vilar upp till 85 000 romfyllda ekfat som tidigare använts för lagring av Bourbon. Redan 1992 lanserade företaget den numera världsberömda rommen El Dorado. Åldersbenämningen avser den yngsta spriten i blandningen, precis som i skotsk whisky. Detta gäller för övrigt all rom som produceras i de engelsktalande delarna av Karibien. I dag går det att få tag på El Dorado-rom som har lagrats i 8, 12, 15 och 21 år i Sverige.

Varje romversion äger sitt eget universum av smaker, och den gyllene färgen på rommen leder tankarna till sägnen om El Dorado. Den stämningshöjande blandningen av äventyr, sober styrka och mjuk sötma kittlar smaklökarna.

Den finkalibrerade och välbalanserade smakrikedomen blir allt intensivare med åren av lagring. Smaken går ton i ton med färgen. Den gyllene färgen skiftar lika mycket som smaken, från ljus flyktighet till mörk tyngd. I den bästa av världar får man möjlighet att smaka de olika versionerna av rom samtidigt. Det gör smakupplevelsen än rikare.

Text Anders Ström

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR! 6 NR PER ÅR.

Ett år 360 kr, 6 nummer.

Två år 620 kr, 12 nummer.

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se