El Dorado– gyllene rom med anor

De spanska conquistadorerna fann aldrig El Dorado, den mytologiska staden av guld, men nu kan romälskare över världen njuta av de gyllene dropparna från Demerara Distillers. Ett glas rom från Guyana är ett eget universum av smaker, oavsett om drycken har lagrats i 8 eller 15 år. Som ett alldeles eget äventyr.

El Dorado betyder ”den förgyllde” på spanska och är en sägen som kom till när de spanska conquistadorerna kom till Peru på 1500-talet. Ursprunget till myten kommer antagligen från berättelser om en indiansk ritual där nya hövdingar skulle prydas genom att täckas helt av guldstoft. Myten förstärktes med tiden och det fantiserades om en hel stad av guld, men berättelserna gav också löften om berg och sjöar av den hett eftertraktade metallen.

Många upptäcktsresare letade förgäves i Peru och Colombia, medan andra, som Sir Walter Releigh, ansåg att staden fanns i Guyana. Hans andra försök att lokalisera El Dorado 1617 slutade i tragedi när sonen omkom.

Engelsmännen gjorde stora vinster på socker i sin koloni Brittiska Guyana och i övriga Karibien. ”Det vita guldet” innebar att man kunde framställa rom av biprodukten melass.

I dag är Republiken Guyana en självständig stat i nordöstra Sydamerika vid Atlanten. Guyana gränsar till Brasilien, Surinam och Venezuela. Guyana är nästan lika stort som Storbritannien, men landet har bara 775 000 invånare. Namnet betyder ”Vattnens land”, vilket passar bra eftersom Guyana är ett av världens tio vattenrikaste länder. Guyana har ett tropiskt klimat och ett mycket rikt djurliv. Landet är det enda i Sydamerika som har engelska som officiellt språk. Även om Guyana ligger på fastlandet tillhör det officiellt Karibien. Sockerodlingarna på Guyana är fortfarande så omfattande att man säljer melass till romproducenter i övriga Karibien.

Varje romversion äger sitt eget universum av smaker, och den gyllene färgen på rommen leder tankarna till sägnen om El Dorado. 

El Dorado Rum 15 Year Old, Guyana. Art nr: 549. Pris: 519 kr.
Rom från Guyana kallas Demerara rum efter floden som rinner genom landet. Under 1700- och 1800-talet var denna rom bas i den brittiska flottans romranson som uppgick till en halv pint per dag. Demerara rum har en kraftfull stil med mycket karaktär. Under storhetstiden fanns det mer än 300 små och medelstora destillerier i Guyana, men i dag återstår bara ett enda, Demerara Distillers. Samtidigt som Demerara Distillers är en modern producent, och den första i Karibien som certifierats med kvalitetssystemet ISO, vilket gjordes redan 1992, använder före-taget traditionella tillverkningsmetoder som gör rommen till något alldeles eget. I produktionen används uteslutande melass från sockerrörsplantager i närområdet. Genom att kombinera flera olika destillationspannor, som ingen annan i världen har, kan företaget få fram nio olika typer av destillat.

Demerara Distillers månar om sin roll att vara en del av Guyanas rika historia av romproduktion. Företaget har bevarat utrustning och traditioner från avsomnade destillerier. I lokalerna finns till exempel en kolonnpanna i trä från det nedlagda Enmore Sugars Estate från 1832, som sägs vara exakt samma modell som Aeneas Coffey tog patent på 1831. I produktionen används även en enkel Pot still från Versailles Estate och en dubbel Pot still från Port Mourant Estate, båda av trä. Pannorna är de enda i världen som finns kvar och i bruk. Det finns även några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still.

Hos Demerara Distillers vilar upp till 85 000 romfyllda ekfat som tidigare använts för lagring av Bourbon. Redan 1992 lanserade företaget den numera världsberömda rommen El Dorado. Åldersbenämningen avser den yngsta spriten i blandningen, precis som i skotsk whisky. Detta gäller för övrigt all rom som produceras i de engelsktalande delarna av Karibien. I dag går det att få tag på El Dorado-rom som har lagrats i 8, 12, 15 och 21 år i Sverige.

Varje romversion äger sitt eget universum av smaker, och den gyllene färgen på rommen leder tankarna till sägnen om El Dorado. Den stämningshöjande blandningen av äventyr, sober styrka och mjuk sötma kittlar smaklökarna.

Den finkalibrerade och välbalanserade smakrikedomen blir allt intensivare med åren av lagring. Smaken går ton i ton med färgen. Den gyllene färgen skiftar lika mycket som smaken, från ljus flyktighet till mörk tyngd. I den bästa av världar får man möjlighet att smaka de olika versionerna av rom samtidigt. Det gör smakupplevelsen än rikare.

Text Anders Ström

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Biodynamisk pionjär i Languedoc-Roussillon

Gérard Bertrand går i spetsen för utvecklingen av ekologisk och biodynamisk vinframställning i Europa. Det varma och havsnära läget i sydfrankrike intill södra Rhône och Provence har gjort kvalitetsrevolutionen möjlig. Men det är vinmakarens övertygelse som har fällt...

La Tour öppnar upp Le Bar

La Tour öppnar upp Le Bar

Pontus Frithiof med team fortsätter att utveckla La Tours vin- och cocktailbar på hög höjd. Le Bar har en härlig utsikt över Riddarfjärden. Nu har baren också fått generösare öppettider med drop-in och nya menyer för både cocktails och mat.Sedan sensommaren 2020 har...

Mästerligt vin från Baskien

Mästerligt vin från Baskien

Mot alla odds gjorde Alain Brumont druvan tannat till en världsstjärna. Vinerna passar lika bra till lokala maträtter som till gastronomin på många ställen i världen. Inte minst i Sverige.Alain Brumont ärvde 1979 egendomen Château Bouscassé i Madiran som ligger i...

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se