El Dorado– gyllene rom med anor
El Dorado betyder ”den förgyllde” på spanska och är en sägen som kom till när de spanska conquistadorerna kom till Peru på 1500-talet. Ursprunget till myten kommer antagligen från berättelser om en indiansk ritual där nya hövdingar skulle prydas genom att täckas helt av guldstoft. Myten förstärktes med tiden och det fantiserades om en hel stad av guld, men berättelserna gav också löften om berg och sjöar av den hett eftertraktade metallen.
Många upptäcktsresare letade förgäves i Peru och Colombia, medan andra, som Sir Walter Releigh, ansåg att staden fanns i Guyana. Hans andra försök att lokalisera El Dorado 1617 slutade i tragedi när sonen omkom.
Engelsmännen gjorde stora vinster på socker i sin koloni Brittiska Guyana och i övriga Karibien. ”Det vita guldet” innebar att man kunde framställa rom av biprodukten melass.
I dag är Republiken Guyana en självständig stat i nordöstra Sydamerika vid Atlanten. Guyana gränsar till Brasilien, Surinam och Venezuela. Guyana är nästan lika stort som Storbritannien, men landet har bara 775 000 invånare. Namnet betyder ”Vattnens land”, vilket passar bra eftersom Guyana är ett av världens tio vattenrikaste länder. Guyana har ett tropiskt klimat och ett mycket rikt djurliv. Landet är det enda i Sydamerika som har engelska som officiellt språk. Även om Guyana ligger på fastlandet tillhör det officiellt Karibien. Sockerodlingarna på Guyana är fortfarande så omfattande att man säljer melass till romproducenter i övriga Karibien.
Varje romversion äger sitt eget universum av smaker, och den gyllene färgen på rommen leder tankarna till sägnen om El Dorado.

Demerara Distillers månar om sin roll att vara en del av Guyanas rika historia av romproduktion. Företaget har bevarat utrustning och traditioner från avsomnade destillerier. I lokalerna finns till exempel en kolonnpanna i trä från det nedlagda Enmore Sugars Estate från 1832, som sägs vara exakt samma modell som Aeneas Coffey tog patent på 1831. I produktionen används även en enkel Pot still från Versailles Estate och en dubbel Pot still från Port Mourant Estate, båda av trä. Pannorna är de enda i världen som finns kvar och i bruk. Det finns även några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still.
Hos Demerara Distillers vilar upp till 85 000 romfyllda ekfat som tidigare använts för lagring av Bourbon. Redan 1992 lanserade företaget den numera världsberömda rommen El Dorado. Åldersbenämningen avser den yngsta spriten i blandningen, precis som i skotsk whisky. Detta gäller för övrigt all rom som produceras i de engelsktalande delarna av Karibien. I dag går det att få tag på El Dorado-rom som har lagrats i 8, 12, 15 och 21 år i Sverige.
Varje romversion äger sitt eget universum av smaker, och den gyllene färgen på rommen leder tankarna till sägnen om El Dorado. Den stämningshöjande blandningen av äventyr, sober styrka och mjuk sötma kittlar smaklökarna.
Den finkalibrerade och välbalanserade smakrikedomen blir allt intensivare med åren av lagring. Smaken går ton i ton med färgen. Den gyllene färgen skiftar lika mycket som smaken, från ljus flyktighet till mörk tyngd. I den bästa av världar får man möjlighet att smaka de olika versionerna av rom samtidigt. Det gör smakupplevelsen än rikare.
Text Anders Ström

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting
De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien
Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora
Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI
Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST
Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi Brunello di Montalcino
Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska
För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin
Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!
ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.com
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649