El Dorado– gyllene rom med anor

De spanska conquistadorerna fann aldrig El Dorado, den mytologiska staden av guld, men nu kan romälskare över världen njuta av de gyllene dropparna från Demerara Distillers. Ett glas rom från Guyana är ett eget universum av smaker, oavsett om drycken har lagrats i 8 eller 15 år. Som ett alldeles eget äventyr.

El Dorado betyder ”den förgyllde” på spanska och är en sägen som kom till när de spanska conquistadorerna kom till Peru på 1500-talet. Ursprunget till myten kommer antagligen från berättelser om en indiansk ritual där nya hövdingar skulle prydas genom att täckas helt av guldstoft. Myten förstärktes med tiden och det fantiserades om en hel stad av guld, men berättelserna gav också löften om berg och sjöar av den hett eftertraktade metallen.

Många upptäcktsresare letade förgäves i Peru och Colombia, medan andra, som Sir Walter Releigh, ansåg att staden fanns i Guyana. Hans andra försök att lokalisera El Dorado 1617 slutade i tragedi när sonen omkom.

Engelsmännen gjorde stora vinster på socker i sin koloni Brittiska Guyana och i övriga Karibien. ”Det vita guldet” innebar att man kunde framställa rom av biprodukten melass.

I dag är Republiken Guyana en självständig stat i nordöstra Sydamerika vid Atlanten. Guyana gränsar till Brasilien, Surinam och Venezuela. Guyana är nästan lika stort som Storbritannien, men landet har bara 775 000 invånare. Namnet betyder ”Vattnens land”, vilket passar bra eftersom Guyana är ett av världens tio vattenrikaste länder. Guyana har ett tropiskt klimat och ett mycket rikt djurliv. Landet är det enda i Sydamerika som har engelska som officiellt språk. Även om Guyana ligger på fastlandet tillhör det officiellt Karibien. Sockerodlingarna på Guyana är fortfarande så omfattande att man säljer melass till romproducenter i övriga Karibien.

Varje romversion äger sitt eget universum av smaker, och den gyllene färgen på rommen leder tankarna till sägnen om El Dorado. 

El Dorado Rum 15 Year Old, Guyana. Art nr: 549. Pris: 519 kr.
Rom från Guyana kallas Demerara rum efter floden som rinner genom landet. Under 1700- och 1800-talet var denna rom bas i den brittiska flottans romranson som uppgick till en halv pint per dag. Demerara rum har en kraftfull stil med mycket karaktär. Under storhetstiden fanns det mer än 300 små och medelstora destillerier i Guyana, men i dag återstår bara ett enda, Demerara Distillers. Samtidigt som Demerara Distillers är en modern producent, och den första i Karibien som certifierats med kvalitetssystemet ISO, vilket gjordes redan 1992, använder före-taget traditionella tillverkningsmetoder som gör rommen till något alldeles eget. I produktionen används uteslutande melass från sockerrörsplantager i närområdet. Genom att kombinera flera olika destillationspannor, som ingen annan i världen har, kan företaget få fram nio olika typer av destillat.

Demerara Distillers månar om sin roll att vara en del av Guyanas rika historia av romproduktion. Företaget har bevarat utrustning och traditioner från avsomnade destillerier. I lokalerna finns till exempel en kolonnpanna i trä från det nedlagda Enmore Sugars Estate från 1832, som sägs vara exakt samma modell som Aeneas Coffey tog patent på 1831. I produktionen används även en enkel Pot still från Versailles Estate och en dubbel Pot still från Port Mourant Estate, båda av trä. Pannorna är de enda i världen som finns kvar och i bruk. Det finns även några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still.

Hos Demerara Distillers vilar upp till 85 000 romfyllda ekfat som tidigare använts för lagring av Bourbon. Redan 1992 lanserade företaget den numera världsberömda rommen El Dorado. Åldersbenämningen avser den yngsta spriten i blandningen, precis som i skotsk whisky. Detta gäller för övrigt all rom som produceras i de engelsktalande delarna av Karibien. I dag går det att få tag på El Dorado-rom som har lagrats i 8, 12, 15 och 21 år i Sverige.

Varje romversion äger sitt eget universum av smaker, och den gyllene färgen på rommen leder tankarna till sägnen om El Dorado. Den stämningshöjande blandningen av äventyr, sober styrka och mjuk sötma kittlar smaklökarna.

Den finkalibrerade och välbalanserade smakrikedomen blir allt intensivare med åren av lagring. Smaken går ton i ton med färgen. Den gyllene färgen skiftar lika mycket som smaken, från ljus flyktighet till mörk tyngd. I den bästa av världar får man möjlighet att smaka de olika versionerna av rom samtidigt. Det gör smakupplevelsen än rikare.

Text Anders Ström

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se