En oas för matglada på inre Östermalm

Trion bakom Artilleriet har tidigare drivit krogarna Atrium på Nationalmuseum och Horisont, men det här är första gången som de skapat ett helt eget koncept. Efter åtta år tillsammans var det dags att satsa på något eget och lyfta miljön både inne och ute i den gamla restaurangen Borggården. Det blev ett rejält omtag som har lönat sig:
– Vi har nog en av Stockholms finaste uteserveringar. Det är så lugnt och skönt inne på gården. Det har varit en fantastisk sommar. Inne har vi numera lite mer ambitiös lunch, à la carte, kafé och bar. Artilleriet är ett ställe som vi kan vara stolta över, säger Carina Degen Örn, som sköter om det dagliga på restaurangen.
Efter helrenovering, splitter nytt kök och inredning med mer avslappnad känsla har restaurangen i nygamla lokaler genomgått en metamorfos. I den nya satsningen ingår jazz på tisdagarna och after work på fredagarna. I denna innerstadsoas finns det något för alla.

I väntan på nästa utesäsong, som börjar redan i mars på grund av det gynnsamma läget, serverar man några hundra luncher på dagarna och på kvällarna erbjuder restaurangen en smakfull à la carte-meny. Från svenskt, franskt och spanskt till asiatiskt. På Artilleriet har man bland annat ett populärt ”sharing is caring”-alternativ där gästerna till exempel kan dela på ett fat med löjromschips, ost- och charkbricka, lax tataki, eller carpaccio, och sedan gå vidare med varmrätt och dessert. Något oväntat har en lyxig macka seglat upp som en av de verkliga favoriterna sedan öppningen i våras:
– Vi verkar ha stans bästa Croque monsieur. Det säger i alla fall våra gäster, berättar Mattias Örn som är restaurangens vd. Sammansättningen låter onekligen lockande: Vedrökt skinka, emmentaler, tryffel och rotfruktschips. Till det kan man få ett glas cava för 60 kronor. Det är ett bra pris, säger han, och lägger till att Artilleriet också har en generös vin- och drinklista.
Ambitionen är att ha samma kvalitet som en Stureplansrestaurang, men med mer avslappnad stämning och genomgående lägre priser. Det nya konceptet har tagits emot väl av gästerna. Även besökarna från Armémuseum, som ligger i samma fastighet, är nöjda. Numera finns det plats för betydligt fler. Restaurangen har plats för 110 matgäster inne och 80 ute när det är säsong för det.
Det är ett sammansvetsat team som leder arbetet på Artilleriet. Förutom Carina och Mattias tillhör Andreas Tillborg ledningen. Han är kökschef. Några av hans inslag på menyn är långkok, röding och många olika sorters sallader. Det färgstarka gröna möter den vegetariska trenden. Att trion jobbat ihop förut märks på den sköna stämningen i restaurangen. Och den lugna och mysiga miljön får gästerna att vilja återkomma så snart som möjligt.

Detta ör ett sponsrat inlägg
www.restaurangartilleriet.se
Facebook: Restaurang Artilleriet
Instagram: restaurangartilleriet
Besöksadress: Artillerigatan 13, Stockholm
Telefon: 08-6643430
Email: info@restaurangartilleriet.se

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!