En oas för matglada på inre Östermalm

På Restaurang Artilleriet serveras smårätter som är goda att dela på. På menyn influerad av världens kök hittar man också röding, långkok och Stockholms bästa Croque Monsieur. Allt serverat i en ny, skön miljö.

Trion bakom Artilleriet har tidigare drivit krogarna Atrium på Nationalmuseum och Horisont, men det här är första gången som de skapat ett helt eget koncept. Efter åtta år tillsammans var det dags att satsa på något eget och lyfta miljön både inne och ute i den gamla restaurangen Borggården. Det blev ett rejält omtag som har lönat sig:

– Vi har nog en av Stockholms finaste uteserveringar. Det är så lugnt och skönt inne på gården. Det har varit en fantastisk sommar. Inne har vi numera lite mer ambitiös lunch, à la carte, kafé och bar. Artilleriet är ett ställe som vi kan vara stolta över, säger Carina Degen Örn, som sköter om det dagliga på restaurangen.

Efter helrenovering, splitter nytt kök och inredning med mer avslappnad känsla har restaurangen i nygamla lokaler genomgått en metamorfos. I den nya satsningen ingår jazz på tisdagarna och after work på fredagarna. I denna innerstadsoas finns det något för alla.

I väntan på nästa utesäsong, som börjar redan i mars på grund av det gynnsamma läget, serverar man några hundra luncher på dagarna och på kvällarna erbjuder restaurangen en smakfull à la carte-meny. Från svenskt, franskt och spanskt till asiatiskt. På Artilleriet har man bland annat ett populärt ”sharing is caring”-alternativ där gästerna till exempel kan dela på ett fat med löjromschips, ost- och charkbricka, lax tataki, eller carpaccio, och sedan gå vidare med varmrätt och dessert. Något oväntat har en lyxig macka seglat upp som en av de verkliga favoriterna sedan öppningen i våras:

– Vi verkar ha stans bästa Croque monsieur. Det säger i alla fall våra gäster, berättar Mattias Örn som är restaurangens vd. Sammansättningen låter onekligen lockande: Vedrökt skinka, emmentaler, tryffel och rotfruktschips. Till det kan man få ett glas cava för 60 kronor. Det är ett bra pris, säger han, och lägger till att Artilleriet också har en generös vin- och drinklista.

Ambitionen är att ha samma kvalitet som en Stureplansrestaurang, men med mer avslappnad stämning och genomgående lägre priser. Det nya konceptet har tagits emot väl av gästerna. Även besökarna från Armémuseum, som ligger i samma fastighet, är nöjda. Numera finns det plats för betydligt fler. Restaurangen har plats för 110 matgäster inne och 80 ute när det är säsong för det.

Det är ett sammansvetsat team som leder arbetet på Artilleriet. Förutom Carina och Mattias tillhör Andreas Tillborg ledningen. Han är kökschef. Några av hans inslag på menyn är långkok, röding och många olika sorters sallader. Det färgstarka gröna möter den vegetariska trenden. Att trion jobbat ihop förut märks på den sköna stämningen i restaurangen. Och den lugna och mysiga miljön får gästerna att vilja återkomma så snart som möjligt.

 

Text Anders Ström

Detta ör ett sponsrat inlägg
www.restaurangartilleriet.se
Facebook: Restaurang Artilleriet
Instagram: restaurangartilleriet
Besöksadress: Artillerigatan 13, Stockholm
Telefon: 08-6643430
Email: info@restaurangartilleriet.se

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se