En oas för matglada på inre Östermalm

På Restaurang Artilleriet serveras smårätter som är goda att dela på. På menyn influerad av världens kök hittar man också röding, långkok och Stockholms bästa Croque Monsieur. Allt serverat i en ny, skön miljö.

Trion bakom Artilleriet har tidigare drivit krogarna Atrium på Nationalmuseum och Horisont, men det här är första gången som de skapat ett helt eget koncept. Efter åtta år tillsammans var det dags att satsa på något eget och lyfta miljön både inne och ute i den gamla restaurangen Borggården. Det blev ett rejält omtag som har lönat sig:

– Vi har nog en av Stockholms finaste uteserveringar. Det är så lugnt och skönt inne på gården. Det har varit en fantastisk sommar. Inne har vi numera lite mer ambitiös lunch, à la carte, kafé och bar. Artilleriet är ett ställe som vi kan vara stolta över, säger Carina Degen Örn, som sköter om det dagliga på restaurangen.

Efter helrenovering, splitter nytt kök och inredning med mer avslappnad känsla har restaurangen i nygamla lokaler genomgått en metamorfos. I den nya satsningen ingår jazz på tisdagarna och after work på fredagarna. I denna innerstadsoas finns det något för alla.

I väntan på nästa utesäsong, som börjar redan i mars på grund av det gynnsamma läget, serverar man några hundra luncher på dagarna och på kvällarna erbjuder restaurangen en smakfull à la carte-meny. Från svenskt, franskt och spanskt till asiatiskt. På Artilleriet har man bland annat ett populärt ”sharing is caring”-alternativ där gästerna till exempel kan dela på ett fat med löjromschips, ost- och charkbricka, lax tataki, eller carpaccio, och sedan gå vidare med varmrätt och dessert. Något oväntat har en lyxig macka seglat upp som en av de verkliga favoriterna sedan öppningen i våras:

– Vi verkar ha stans bästa Croque monsieur. Det säger i alla fall våra gäster, berättar Mattias Örn som är restaurangens vd. Sammansättningen låter onekligen lockande: Vedrökt skinka, emmentaler, tryffel och rotfruktschips. Till det kan man få ett glas cava för 60 kronor. Det är ett bra pris, säger han, och lägger till att Artilleriet också har en generös vin- och drinklista.

Ambitionen är att ha samma kvalitet som en Stureplansrestaurang, men med mer avslappnad stämning och genomgående lägre priser. Det nya konceptet har tagits emot väl av gästerna. Även besökarna från Armémuseum, som ligger i samma fastighet, är nöjda. Numera finns det plats för betydligt fler. Restaurangen har plats för 110 matgäster inne och 80 ute när det är säsong för det.

Det är ett sammansvetsat team som leder arbetet på Artilleriet. Förutom Carina och Mattias tillhör Andreas Tillborg ledningen. Han är kökschef. Några av hans inslag på menyn är långkok, röding och många olika sorters sallader. Det färgstarka gröna möter den vegetariska trenden. Att trion jobbat ihop förut märks på den sköna stämningen i restaurangen. Och den lugna och mysiga miljön får gästerna att vilja återkomma så snart som möjligt.

 

Text Anders Ström

Detta ör ett sponsrat inlägg
www.restaurangartilleriet.se
Facebook: Restaurang Artilleriet
Instagram: restaurangartilleriet
Besöksadress: Artillerigatan 13, Stockholm
Telefon: 08-6643430
Email: info@restaurangartilleriet.se

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR! 6 NR PER ÅR.

Ett år 360 kr, 6 nummer.

Två år 620 kr, 12 nummer.

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se