En oas för matglada på inre Östermalm

På Restaurang Artilleriet serveras smårätter som är goda att dela på. På menyn influerad av världens kök hittar man också röding, långkok och Stockholms bästa Croque Monsieur. Allt serverat i en ny, skön miljö.

Trion bakom Artilleriet har tidigare drivit krogarna Atrium på Nationalmuseum och Horisont, men det här är första gången som de skapat ett helt eget koncept. Efter åtta år tillsammans var det dags att satsa på något eget och lyfta miljön både inne och ute i den gamla restaurangen Borggården. Det blev ett rejält omtag som har lönat sig:

– Vi har nog en av Stockholms finaste uteserveringar. Det är så lugnt och skönt inne på gården. Det har varit en fantastisk sommar. Inne har vi numera lite mer ambitiös lunch, à la carte, kafé och bar. Artilleriet är ett ställe som vi kan vara stolta över, säger Carina Degen Örn, som sköter om det dagliga på restaurangen.

Efter helrenovering, splitter nytt kök och inredning med mer avslappnad känsla har restaurangen i nygamla lokaler genomgått en metamorfos. I den nya satsningen ingår jazz på tisdagarna och after work på fredagarna. I denna innerstadsoas finns det något för alla.

I väntan på nästa utesäsong, som börjar redan i mars på grund av det gynnsamma läget, serverar man några hundra luncher på dagarna och på kvällarna erbjuder restaurangen en smakfull à la carte-meny. Från svenskt, franskt och spanskt till asiatiskt. På Artilleriet har man bland annat ett populärt ”sharing is caring”-alternativ där gästerna till exempel kan dela på ett fat med löjromschips, ost- och charkbricka, lax tataki, eller carpaccio, och sedan gå vidare med varmrätt och dessert. Något oväntat har en lyxig macka seglat upp som en av de verkliga favoriterna sedan öppningen i våras:

– Vi verkar ha stans bästa Croque monsieur. Det säger i alla fall våra gäster, berättar Mattias Örn som är restaurangens vd. Sammansättningen låter onekligen lockande: Vedrökt skinka, emmentaler, tryffel och rotfruktschips. Till det kan man få ett glas cava för 60 kronor. Det är ett bra pris, säger han, och lägger till att Artilleriet också har en generös vin- och drinklista.

Ambitionen är att ha samma kvalitet som en Stureplansrestaurang, men med mer avslappnad stämning och genomgående lägre priser. Det nya konceptet har tagits emot väl av gästerna. Även besökarna från Armémuseum, som ligger i samma fastighet, är nöjda. Numera finns det plats för betydligt fler. Restaurangen har plats för 110 matgäster inne och 80 ute när det är säsong för det.

Det är ett sammansvetsat team som leder arbetet på Artilleriet. Förutom Carina och Mattias tillhör Andreas Tillborg ledningen. Han är kökschef. Några av hans inslag på menyn är långkok, röding och många olika sorters sallader. Det färgstarka gröna möter den vegetariska trenden. Att trion jobbat ihop förut märks på den sköna stämningen i restaurangen. Och den lugna och mysiga miljön får gästerna att vilja återkomma så snart som möjligt.

 

Text Anders Ström

Detta ör ett sponsrat inlägg
www.restaurangartilleriet.se
Facebook: Restaurang Artilleriet
Instagram: restaurangartilleriet
Besöksadress: Artillerigatan 13, Stockholm
Telefon: 08-6643430
Email: info@restaurangartilleriet.se

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg

Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se