En oas för matglada på inre Östermalm
Trion bakom Artilleriet har tidigare drivit krogarna Atrium på Nationalmuseum och Horisont, men det här är första gången som de skapat ett helt eget koncept. Efter åtta år tillsammans var det dags att satsa på något eget och lyfta miljön både inne och ute i den gamla restaurangen Borggården. Det blev ett rejält omtag som har lönat sig:
– Vi har nog en av Stockholms finaste uteserveringar. Det är så lugnt och skönt inne på gården. Det har varit en fantastisk sommar. Inne har vi numera lite mer ambitiös lunch, à la carte, kafé och bar. Artilleriet är ett ställe som vi kan vara stolta över, säger Carina Degen Örn, som sköter om det dagliga på restaurangen.
Efter helrenovering, splitter nytt kök och inredning med mer avslappnad känsla har restaurangen i nygamla lokaler genomgått en metamorfos. I den nya satsningen ingår jazz på tisdagarna och after work på fredagarna. I denna innerstadsoas finns det något för alla.
I väntan på nästa utesäsong, som börjar redan i mars på grund av det gynnsamma läget, serverar man några hundra luncher på dagarna och på kvällarna erbjuder restaurangen en smakfull à la carte-meny. Från svenskt, franskt och spanskt till asiatiskt. På Artilleriet har man bland annat ett populärt ”sharing is caring”-alternativ där gästerna till exempel kan dela på ett fat med löjromschips, ost- och charkbricka, lax tataki, eller carpaccio, och sedan gå vidare med varmrätt och dessert. Något oväntat har en lyxig macka seglat upp som en av de verkliga favoriterna sedan öppningen i våras:
– Vi verkar ha stans bästa Croque monsieur. Det säger i alla fall våra gäster, berättar Mattias Örn som är restaurangens vd. Sammansättningen låter onekligen lockande: Vedrökt skinka, emmentaler, tryffel och rotfruktschips. Till det kan man få ett glas cava för 60 kronor. Det är ett bra pris, säger han, och lägger till att Artilleriet också har en generös vin- och drinklista.
Ambitionen är att ha samma kvalitet som en Stureplansrestaurang, men med mer avslappnad stämning och genomgående lägre priser. Det nya konceptet har tagits emot väl av gästerna. Även besökarna från Armémuseum, som ligger i samma fastighet, är nöjda. Numera finns det plats för betydligt fler. Restaurangen har plats för 110 matgäster inne och 80 ute när det är säsong för det.
Det är ett sammansvetsat team som leder arbetet på Artilleriet. Förutom Carina och Mattias tillhör Andreas Tillborg ledningen. Han är kökschef. Några av hans inslag på menyn är långkok, röding och många olika sorters sallader. Det färgstarka gröna möter den vegetariska trenden. Att trion jobbat ihop förut märks på den sköna stämningen i restaurangen. Och den lugna och mysiga miljön får gästerna att vilja återkomma så snart som möjligt.
Detta ör ett sponsrat inlägg
www.restaurangartilleriet.se
Facebook: Restaurang Artilleriet
Instagram: restaurangartilleriet
Besöksadress: Artillerigatan 13, Stockholm
Telefon: 08-6643430
Email: info@restaurangartilleriet.se
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
Drinken Cointreau Hot
Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649