Exklusiva viner från Bourgogne som går till historien
Vosne-Romanée 1er Cru Les Malconsorts 2015
Vosne-Romanée 1er Cru Les Malconsorts har odlats i ett soligt, östligt och sydostligt läge. Pinot noir-druvorna har vuxit på cirka 40 år gamla vinrankor i en kalkrik Rendzinajord. Efter vinifieringen har vinet lagrats mellan 14 och 18 månader på ekfat, upp till en tredjedel av dem är av ny ek. Vinet är elegant och fruktigt med doft av mogna skogshallon, rostad ek och choklad. Här finns även inslag av muskot och cederträ. Det är ett smakrikt vin med toner av hallon, mogna plommon och mineraler. Eftersmaken är mycket lång. Det röda vinet passar utmärkt till rött kött eller lite kraftigare vilt. Det svarar också fint mot många hårdostar. Vinet serveras vid 16 till 17 grader. Vosne-Romanée har en stor utvecklingspotential, och når sin absoluta topp först om 15 till 20 år. Det hindrar inte att det är ett rikt rött vin med många spännande smaker redan nu.
Vingården Les Malconsorts i byn Vosne-Romanée
Pinot noir-vinerna från Les Malconsorts jämförs med de bästa vinerna från Bourgognes Grand Crus. Vingården ligger i ett soligt och varmt läge och är granne med både Romanée-Conti och legendariska Richebourg. Redan vid 1800-talets mitt fick vinerna från Les Malconsorts rykte om sig att vara bland de bästa i Bourgogne. I området har det odlats druvor under lång tid, åtminstone sedan medeltiden och troligen längre ändå.
Vosne-Romanée är en liten by med 400 invånare i hjärtat av Bourgognes nordligaste appellation Côte de Nuits, där några av världens främsta röda bourgogner skapas. Ett av de främsta lägena är Les Malconsorts, ett Premier Cru som med hjälp av Albert Bichot har nått berömmelse i vinvärlden.
Meursault 1er Cru Les Charmes 2015
Meursault 1er Cru Les Charmes görs på 100 procent chardonnay. Efter vinifieringen lagras vinet på ek under 12 till 15 månader. Vart fjärde fat är av ny ek. Doften är stor och generös med toner av söta citrusfrukter, mandel, vita blommor och nybakat bröd med smör. Smaken är torr med en koncentreration av mogna persikor, nyrostat bröd och kraftfull kryddighet. Eftersmaken är lång och kryddig och klingar av i en frisk och örtig citruston.
Det uttrycksfulla vita vinet är idealiskt till smakrika fiskrätter, gott till skaldjur men passar även till ljusa kötträtter och smakrika ostar.
Servering sker vid 12 till 14 grader. Vinet har stor utvecklingspotential och blir bara bättre och bättre under de närmaste tio åren på flaska.
Vingården Les Charmes i byn Meursault
Meursault är ett erkänt namn i vinvärlden. De vita vinerna från den lilla byn i Bourgogne har blivit något av statussymboler. Vinerna är kända för sin i det närmast smöriga och krämiga konsistens. Den lilla byn Meursault med omkring 1 500 invånare beskrivs som ”the capital of Burgundy’s great whites”. Trots detta har Meursault förbisetts av tillsynsmyndigheterna och aldrig tillerkänts någon Grand Cru-status, vilket har ifrågasatts -– inte minst av invånarna i Mersault – eftersom vinerna härifrån ofta når lika hög kvalitet som viner från mer prestigetyngda Grand Crus i grannskapet.
Meursault ligger i hjärtat av Côte de Beaune vid foten av Côte d’Or. Vingårdarna i Meursault har ett i stort sett idealiskt läge. Odlingarna ligger högre än omgivande byar och bergen ger skydd för regn och vind, och jordarna är koncentrerade. Den passande miljön ger rika skördar.
Vingården Les Charmes är en av de allra främsta odlingslotterna i Meursault. Den ligger alldeles intill Puligny-Montrachet, som är Grand Cru-klassificerad. Les Charmes är täckt av två jordmåner, en porös lerjord och en kalkrik mer finfördelad jord. Kombinationen av jordmåner bidrar till att utveckla komplexa smaker hos druvorna, eftersom jordarna var för sig ger olika typer av viner. Chardonnay-druvan är för övrigt den som är mest benägen att låta sig påverkas av jorden den växer i.
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649