Exklusiva viner från Bourgogne som går till historien

Vosne-Romanée 1er Cru Les Malconsorts 2015
Vosne-Romanée 1er Cru Les Malconsorts har odlats i ett soligt, östligt och sydostligt läge. Pinot noir-druvorna har vuxit på cirka 40 år gamla vinrankor i en kalkrik Rendzinajord. Efter vinifieringen har vinet lagrats mellan 14 och 18 månader på ekfat, upp till en tredjedel av dem är av ny ek. Vinet är elegant och fruktigt med doft av mogna skogshallon, rostad ek och choklad. Här finns även inslag av muskot och cederträ. Det är ett smakrikt vin med toner av hallon, mogna plommon och mineraler. Eftersmaken är mycket lång. Det röda vinet passar utmärkt till rött kött eller lite kraftigare vilt. Det svarar också fint mot många hårdostar. Vinet serveras vid 16 till 17 grader. Vosne-Romanée har en stor utvecklingspotential, och når sin absoluta topp först om 15 till 20 år. Det hindrar inte att det är ett rikt rött vin med många spännande smaker redan nu.

Vingården Les Malconsorts i byn Vosne-Romanée
Pinot noir-vinerna från Les Malconsorts jämförs med de bästa vinerna från Bourgognes Grand Crus. Vingården ligger i ett soligt och varmt läge och är granne med både Romanée-Conti och legendariska Richebourg. Redan vid 1800-talets mitt fick vinerna från Les Malconsorts rykte om sig att vara bland de bästa i Bourgogne. I området har det odlats druvor under lång tid, åtminstone sedan medeltiden och troligen längre ändå.
Vosne-Romanée är en liten by med 400 invånare i hjärtat av Bourgognes nordligaste appellation Côte de Nuits, där några av världens främsta röda bourgogner skapas. Ett av de främsta lägena är Les Malconsorts, ett Premier Cru som med hjälp av Albert Bichot har nått berömmelse i vinvärlden.

Meursault 1er Cru Les Charmes 2015
Meursault 1er Cru Les Charmes görs på 100 procent chardonnay. Efter vinifieringen lagras vinet på ek under 12 till 15 månader. Vart fjärde fat är av ny ek. Doften är stor och generös med toner av söta citrusfrukter, mandel, vita blommor och nybakat bröd med smör. Smaken är torr med en koncentreration av mogna persikor, nyrostat bröd och kraftfull kryddighet. Eftersmaken är lång och kryddig och klingar av i en frisk och örtig citruston.
Det uttrycksfulla vita vinet är idealiskt till smakrika fiskrätter, gott till skaldjur men passar även till ljusa kötträtter och smakrika ostar.
Servering sker vid 12 till 14 grader. Vinet har stor utvecklingspotential och blir bara bättre och bättre under de närmaste tio åren på flaska.

Vingården Les Charmes i byn Meursault
Meursault är ett erkänt namn i vinvärlden. De vita vinerna från den lilla byn i Bourgogne har blivit något av statussymboler. Vinerna är kända för sin i det närmast smöriga och krämiga konsistens. Den lilla byn Meursault med omkring 1 500 invånare beskrivs som ”the capital of Burgundy’s great whites”. Trots detta har Meursault förbisetts av tillsynsmyndigheterna och aldrig tillerkänts någon Grand Cru-status, vilket har ifrågasatts -– inte minst av invånarna i Mersault – eftersom vinerna härifrån ofta når lika hög kvalitet som viner från mer prestigetyngda Grand Crus i grannskapet.
Meursault ligger i hjärtat av Côte de Beaune vid foten av Côte d’Or. Vingårdarna i Meursault har ett i stort sett idealiskt läge. Odlingarna ligger högre än omgivande byar och bergen ger skydd för regn och vind, och jordarna är koncentrerade. Den passande miljön ger rika skördar.
Vingården Les Charmes är en av de allra främsta odlingslotterna i Meursault. Den ligger alldeles intill Puligny-Montrachet, som är Grand Cru-klassificerad. Les Charmes är täckt av två jordmåner, en porös lerjord och en kalkrik mer finfördelad jord. Kombinationen av jordmåner bidrar till att utveckla komplexa smaker hos druvorna, eftersom jordarna var för sig ger olika typer av viner. Chardonnay-druvan är för övrigt den som är mest benägen att låta sig påverkas av jorden den växer i.

Matmagi i den svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten
Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen
Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône
Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting
De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649