Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.

Kategorier: Recept

Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera de salta och krämiga smakerna av Västerbottensost och färskost, samt kontrastera tryffelsalamins rika smak. Dessutom kan de bubblande egenskaperna hjälpa till att rensa gommen mellan tuggorna och skapa en uppfriskande kontrast till jordärtskockschipsens textur. Skål! 

Ingredienser, cirka 30 st 
300 g färskost 
150 g Västerbottensost 
1/2 tsk vit tryffelolja 
1 hel kaka av surdegsknäckebröd
50 g smör 
40 g tryffelsalami 
2 st stora oskalade jordärtskockor 
1/2 l frityrolja 
Kruspersilja 
Balsamicosirap

Färskostbollar: Blanda färskosten med riven Västerbottensost och tryffeloljan. Låt massan rinna av i en finmaskig sil. Mixa brödet i matberedare till små smulor. Bryn smöret och blanda det med brödsmulorna. Forma små bollar av ostmassan och rulla dem i brödsmulorna. Låt bollarna vila i kylen medans du förbereder det andra.

Tryffelsalami: Värm ugnen till 75°c. Skiva salami tunt och strö ut på bakplåtspapper. Låt salamin torka i ugnen ca. 20 min. Lägg upp dem på hushållspapper så fettet kan rinna av.

Jordärtskockschips: Skiva de oskalade jordärtskockorna så tunt som möjligt på mandolin. Lägg skivorna på hushållspapper. Värm oljan till 175°c. Lägg i några skockor i taget så de inte fastnar i varandra. Fritera skockorna tills de är gyllenbrun. Lägg på hushållspapper så de får rinna av. 

Montering: Tryck lätt på ostbollen så det blir en fördjupning. I fördjupningen fyller du en droppe balsamicosirap. Strö på salamin och persilja. Lägg bollarna på chipsen just innan servering. 

Rrecept: Daniel Norqvist

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se