Food retreat – färgstark mat för hälsa och energi

Frida Ronge är en av Sveriges främsta matkreatörer med fokus på grönsaksbaserade rätter och råvaror från havet. Hon är också engagerad i hållbarhetsfrågor. Inte minst när det gäller utformningen av menyn på den prisbelönta restaurangen TAK vid Brunkebergs torg i Stockholm. I sin nya bok Food Retreat serverar hon hundra hälsosamma och energirika recept. Okomplicerade och snabba rätter som ger matglädje och inspiration.

Frida Ronge. Foto: Simon Bajada

Här bjuder vi på ett receptet av Fridas rätter med passande vin utvalt av Fredrik Schelin:

Färskpotatissallad med tångkaviar & rökt gräddfil

4 portioner, förrätt

 Ingredienser:

½ kg färskpotatis
200 g kombu
50 g olika alger, t.ex. wakame, goma wakame, havssallad, rörhinna, dulsetång, nori, algsallad
1 dl maizena
2 dl matolja till fritering
1 ½ dl gräddfil
3 dl rökspån
4 salladsblad
30 g tångkaviar
Några dillkvistar
1 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 citron, rivet skal
salt

Gör så här:

  1. Koka potatis med kombu och salt.
  2. Vänd algerna i maizena (om du använder torkade alger behöver du blötlägga dem först) och fritera i 170-gradig olja tills de är krispiga.
  3. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och salta.
  4. Häll gräddfilen på en tallrik och ställ den högst upp i en avstängd ugn. Lägg rökspån i en stekpanna, värm upp ordentligt, tänd på med brännare tills det börjar brinna. Sätt på ett lock och ställ stekpannan längst ner i den kalla ugnen i 20 till 30 minuter.
  5. Skär potatisen i skivor, ringla över gräddfilen och toppa med olika alger, salladsblad, tångkaviar, dill och citronskal.

Vintips!

Av Fredrik Schelin, BestChampagne.se

Diebolt-Vallois Prestige Brut
Art nr 7723. Pris 399 kr
Den vackra flaskan tillför ännu en dimension till, men bortsett från den romantiska designen är innehållet det som gör det. Som man brukar säga: det är insidan som räknas. Vinet har en krispig framtoning som övergår mer i en krämighet efterhand som vinet mognar. Doft av rostat bröd och grapefrukt är framträdande. Fin syra och generös frukt med tydlig äpplighet, fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet i smaken. Passar perfekt till umami-smakerna i denna rätt! 100% Chardonnay, Blanc de Blancs. Jäsningen sker på ståltank men i den slutliga blenden använder man reserve-viner från tre äldre årgångar som lagras i ekfat.

Betyg: 90
Potentiellt betyg: 93

Titel: Food Retreat – 100 hälsosamma & energirika recept
Författare: Frida Ronge
Förlag: Natur och Kultur

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

Erbjudande: Vinprovning online

Erbjudande: Vinprovning online

Som läsare och prenumerant av Vin&Bars magasin och nyhetsbrev ger vi dig 50 kr rabatt på vinprovning online! Använd koden vinochbar så betalar du endast 150 kr istället för 200 kr per provning.kod: vinochbar Med onlinekurserna är du redo att ordna din egen...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR! 6 NR PER ÅR.

Ett år 360 kr, 6 nummer.

Två år 620 kr, 12 nummer.

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se