Food retreat – färgstark mat för hälsa och energi

Frida Ronge är en av Sveriges främsta matkreatörer med fokus på grönsaksbaserade rätter och råvaror från havet. Hon är också engagerad i hållbarhetsfrågor. Inte minst när det gäller utformningen av menyn på den prisbelönta restaurangen TAK vid Brunkebergs torg i Stockholm. I sin nya bok Food Retreat serverar hon hundra hälsosamma och energirika recept. Okomplicerade och snabba rätter som ger matglädje och inspiration.

Frida Ronge. Foto: Simon Bajada

Här bjuder vi på ett receptet av Fridas rätter med passande vin utvalt av Fredrik Schelin:

Färskpotatissallad med tångkaviar & rökt gräddfil

4 portioner, förrätt

 Ingredienser:

½ kg färskpotatis
200 g kombu
50 g olika alger, t.ex. wakame, goma wakame, havssallad, rörhinna, dulsetång, nori, algsallad
1 dl maizena
2 dl matolja till fritering
1 ½ dl gräddfil
3 dl rökspån
4 salladsblad
30 g tångkaviar
Några dillkvistar
1 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 citron, rivet skal
salt

Gör så här:

  1. Koka potatis med kombu och salt.
  2. Vänd algerna i maizena (om du använder torkade alger behöver du blötlägga dem först) och fritera i 170-gradig olja tills de är krispiga.
  3. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och salta.
  4. Häll gräddfilen på en tallrik och ställ den högst upp i en avstängd ugn. Lägg rökspån i en stekpanna, värm upp ordentligt, tänd på med brännare tills det börjar brinna. Sätt på ett lock och ställ stekpannan längst ner i den kalla ugnen i 20 till 30 minuter.
  5. Skär potatisen i skivor, ringla över gräddfilen och toppa med olika alger, salladsblad, tångkaviar, dill och citronskal.

Vintips!

Av Fredrik Schelin, BestChampagne.se

Diebolt-Vallois Prestige Brut
Art nr 7723. Pris 399 kr
Den vackra flaskan tillför ännu en dimension till, men bortsett från den romantiska designen är innehållet det som gör det. Som man brukar säga: det är insidan som räknas. Vinet har en krispig framtoning som övergår mer i en krämighet efterhand som vinet mognar. Doft av rostat bröd och grapefrukt är framträdande. Fin syra och generös frukt med tydlig äpplighet, fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet i smaken. Passar perfekt till umami-smakerna i denna rätt! 100% Chardonnay, Blanc de Blancs. Jäsningen sker på ståltank men i den slutliga blenden använder man reserve-viner från tre äldre årgångar som lagras i ekfat.

Betyg: 90
Potentiellt betyg: 93

Titel: Food Retreat – 100 hälsosamma & energirika recept
Författare: Frida Ronge
Förlag: Natur och Kultur

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se