Food retreat – färgstark mat för hälsa och energi

Frida Ronge är en av Sveriges främsta matkreatörer med fokus på grönsaksbaserade rätter och råvaror från havet. Hon är också engagerad i hållbarhetsfrågor. Inte minst när det gäller utformningen av menyn på den prisbelönta restaurangen TAK vid Brunkebergs torg i Stockholm. I sin nya bok Food Retreat serverar hon hundra hälsosamma och energirika recept. Okomplicerade och snabba rätter som ger matglädje och inspiration.

Frida Ronge. Foto: Simon Bajada

Här bjuder vi på ett receptet av Fridas rätter med passande vin utvalt av Fredrik Schelin:

Färskpotatissallad med tångkaviar & rökt gräddfil

4 portioner, förrätt

 Ingredienser:

½ kg färskpotatis
200 g kombu
50 g olika alger, t.ex. wakame, goma wakame, havssallad, rörhinna, dulsetång, nori, algsallad
1 dl maizena
2 dl matolja till fritering
1 ½ dl gräddfil
3 dl rökspån
4 salladsblad
30 g tångkaviar
Några dillkvistar
1 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 citron, rivet skal
salt

Gör så här:

  1. Koka potatis med kombu och salt.
  2. Vänd algerna i maizena (om du använder torkade alger behöver du blötlägga dem först) och fritera i 170-gradig olja tills de är krispiga.
  3. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och salta.
  4. Häll gräddfilen på en tallrik och ställ den högst upp i en avstängd ugn. Lägg rökspån i en stekpanna, värm upp ordentligt, tänd på med brännare tills det börjar brinna. Sätt på ett lock och ställ stekpannan längst ner i den kalla ugnen i 20 till 30 minuter.
  5. Skär potatisen i skivor, ringla över gräddfilen och toppa med olika alger, salladsblad, tångkaviar, dill och citronskal.

Vintips!

Av Fredrik Schelin, BestChampagne.se

Diebolt-Vallois Prestige Brut
Art nr 7723. Pris 399 kr
Den vackra flaskan tillför ännu en dimension till, men bortsett från den romantiska designen är innehållet det som gör det. Som man brukar säga: det är insidan som räknas. Vinet har en krispig framtoning som övergår mer i en krämighet efterhand som vinet mognar. Doft av rostat bröd och grapefrukt är framträdande. Fin syra och generös frukt med tydlig äpplighet, fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet i smaken. Passar perfekt till umami-smakerna i denna rätt! 100% Chardonnay, Blanc de Blancs. Jäsningen sker på ståltank men i den slutliga blenden använder man reserve-viner från tre äldre årgångar som lagras i ekfat.

Betyg: 90
Potentiellt betyg: 93

Titel: Food Retreat – 100 hälsosamma & energirika recept
Författare: Frida Ronge
Förlag: Natur och Kultur

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se