Food retreat – färgstark mat för hälsa och energi

Frida Ronge är en av Sveriges främsta matkreatörer med fokus på grönsaksbaserade rätter och råvaror från havet. Hon är också engagerad i hållbarhetsfrågor. Inte minst när det gäller utformningen av menyn på den prisbelönta restaurangen TAK vid Brunkebergs torg i Stockholm. I sin nya bok Food Retreat serverar hon hundra hälsosamma och energirika recept. Okomplicerade och snabba rätter som ger matglädje och inspiration.

Frida Ronge. Foto: Simon Bajada

Här bjuder vi på ett receptet av Fridas rätter med passande vin utvalt av Fredrik Schelin:

Färskpotatissallad med tångkaviar & rökt gräddfil

4 portioner, förrätt

 Ingredienser:

½ kg färskpotatis
200 g kombu
50 g olika alger, t.ex. wakame, goma wakame, havssallad, rörhinna, dulsetång, nori, algsallad
1 dl maizena
2 dl matolja till fritering
1 ½ dl gräddfil
3 dl rökspån
4 salladsblad
30 g tångkaviar
Några dillkvistar
1 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 citron, rivet skal
salt

Gör så här:

  1. Koka potatis med kombu och salt.
  2. Vänd algerna i maizena (om du använder torkade alger behöver du blötlägga dem först) och fritera i 170-gradig olja tills de är krispiga.
  3. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och salta.
  4. Häll gräddfilen på en tallrik och ställ den högst upp i en avstängd ugn. Lägg rökspån i en stekpanna, värm upp ordentligt, tänd på med brännare tills det börjar brinna. Sätt på ett lock och ställ stekpannan längst ner i den kalla ugnen i 20 till 30 minuter.
  5. Skär potatisen i skivor, ringla över gräddfilen och toppa med olika alger, salladsblad, tångkaviar, dill och citronskal.

Vintips!

Av Fredrik Schelin, BestChampagne.se

Diebolt-Vallois Prestige Brut
Art nr 7723. Pris 399 kr
Den vackra flaskan tillför ännu en dimension till, men bortsett från den romantiska designen är innehållet det som gör det. Som man brukar säga: det är insidan som räknas. Vinet har en krispig framtoning som övergår mer i en krämighet efterhand som vinet mognar. Doft av rostat bröd och grapefrukt är framträdande. Fin syra och generös frukt med tydlig äpplighet, fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet i smaken. Passar perfekt till umami-smakerna i denna rätt! 100% Chardonnay, Blanc de Blancs. Jäsningen sker på ståltank men i den slutliga blenden använder man reserve-viner från tre äldre årgångar som lagras i ekfat.

Betyg: 90
Potentiellt betyg: 93

Titel: Food Retreat – 100 hälsosamma & energirika recept
Författare: Frida Ronge
Förlag: Natur och Kultur

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649