Food retreat – färgstark mat för hälsa och energi
Frida Ronge är en av Sveriges främsta matkreatörer med fokus på grönsaksbaserade rätter och råvaror från havet. Hon är också engagerad i hållbarhetsfrågor. Inte minst när det gäller utformningen av menyn på den prisbelönta restaurangen TAK vid Brunkebergs torg i Stockholm. I sin nya bok Food Retreat serverar hon hundra hälsosamma och energirika recept. Okomplicerade och snabba rätter som ger matglädje och inspiration.

Frida Ronge. Foto: Simon Bajada
Här bjuder vi på ett receptet av Fridas rätter med passande vin utvalt av Fredrik Schelin:


Färskpotatissallad med tångkaviar & rökt gräddfil
4 portioner, förrätt
Ingredienser:
½ kg färskpotatis
200 g kombu
50 g olika alger, t.ex. wakame, goma wakame, havssallad, rörhinna, dulsetång, nori, algsallad
1 dl maizena
2 dl matolja till fritering
1 ½ dl gräddfil
3 dl rökspån
4 salladsblad
30 g tångkaviar
Några dillkvistar
1 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 citron, rivet skal
salt
Gör så här:
- Koka potatis med kombu och salt.
- Vänd algerna i maizena (om du använder torkade alger behöver du blötlägga dem först) och fritera i 170-gradig olja tills de är krispiga.
- Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och salta.
- Häll gräddfilen på en tallrik och ställ den högst upp i en avstängd ugn. Lägg rökspån i en stekpanna, värm upp ordentligt, tänd på med brännare tills det börjar brinna. Sätt på ett lock och ställ stekpannan längst ner i den kalla ugnen i 20 till 30 minuter.
- Skär potatisen i skivor, ringla över gräddfilen och toppa med olika alger, salladsblad, tångkaviar, dill och citronskal.
Vintips!
Av Fredrik Schelin, BestChampagne.se
Diebolt-Vallois Prestige Brut
Art nr 7723. Pris 399 kr
Den vackra flaskan tillför ännu en dimension till, men bortsett från den romantiska designen är innehållet det som gör det. Som man brukar säga: det är insidan som räknas. Vinet har en krispig framtoning som övergår mer i en krämighet efterhand som vinet mognar. Doft av rostat bröd och grapefrukt är framträdande. Fin syra och generös frukt med tydlig äpplighet, fylliga citrusfrukter och lång härligt svalkande mineralitet i smaken. Passar perfekt till umami-smakerna i denna rätt! 100% Chardonnay, Blanc de Blancs. Jäsningen sker på ståltank men i den slutliga blenden använder man reserve-viner från tre äldre årgångar som lagras i ekfat.
Betyg: 90
Potentiellt betyg: 93

Titel: Food Retreat – 100 hälsosamma & energirika recept
Författare: Frida Ronge
Förlag: Natur och Kultur

Spendrups Signatur
Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne
Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott
Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen
Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden...

Matmagi i svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649