Fredriks bubblande nyårstips!

 

Champagne mycket mer än en festlig välkomstdrink.

Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat. Man kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. När mat och champagne kombineras ska smakerna lyfta varandra, komplettera och ge en helhetsupplevelse. Champagne fräschar upp smaklökarna genom bubblorna och gör dig redo för nya smaker mellan varje tugga.

Tänk på det till nyårsafton. Då är en flaska champagne nästan obligatorisk – åtminstone vid tolvslaget. Det är ett vanligt misstag många gör på nyår. Man startar kvällen med ett enklare mousserande vin för att avsluta med en dyr och extra kall champagne på tolvslaget när vi redan har munnen full av smaker av annat vin och mat.

Låt nu ditt val av champagne till nyår få vara en del av hela kvällen. Som välkomstdrink, till middagen och som skål vid tolvslaget.

Gott nytt champagneår önskar jag dig!

 

Charles Heidsieck Brut Réserve
Art nr 77522. Pris 459 kr 

Med sin generösa stil och mycket reservvin har man här en härligt brödig och fylllig champagne. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. I vinet finner jag toner av gula mogna äpplen, rostat bröd, mineralitet och balanserad citrus i avslutet. Det som slår mig är hur fylligt, brödigt och moget vinet är. Detta är ett stort vin som klarar mer kraftfulla maträtter som viltkött.

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2012. Art nr 7592. Pris 329 kr 

Öppen och redo att drickas redan nu. Fruktigt och friskt med toner av röda äpplen, grapefrukt och citrussaftig syra. Vinet är generellt lite fylligare i stilen med årgången 2012 som var en varm årgång. Det här är vinet till skaldjursrätterna.

Maurice Grumier Blanc de Noirs Brut 
Art nr 77116. Pris 352 kr 

Det är alltid roligt att bekanta sig med odlarchampagne. Det är hos de enskilda odlarna man kan hitta de mest prisvärda fynden i Champagne. Här får man mycket ”bang for the buck”. De fylliga rödfruktiga aromerna från druvan pinot noir gifter sig härligt med druvan meuniers florala inslag. Vinets rödfruktiga toner passar perfekt till grönsaksrätter. Det är ett utmärkt matlagningsvin. Med det vill jag säga: ett glas till kocken medan hen lagar maten!

Louis Roederer Cristal 2008 
Art nr 97062. TS. Pris 1 750 kr

Århundradets årgång och här i en glänsande skrud av Cristal. Solmogna citrusfrukter blandas med inslag av toffee, nötighet, mineralitet, vit choklad samt röda äpplen. Ett av vinvärldens riktigt stora viner som kommer att leva länge. Något för vinkällaren om du frågar mig. Min bedömning är 99 av 100 p och med några års utveckling kommer vinet att uppnå 100 p.

Billecart-Salmon Brut Rosé  
Art nr 7758. Pris 559 kr 

Vinet uppvisar en härlig mousse med balanserad rödvinston med inslag av röda bär där smultron är tongivande. Här finns även viss brödighet och lätt rostade pinjenötter. Vinet är fyllt med härlig mineralitet och balanserad syra som lutar åt blodgrapehållet. Billecart-Salmon Rosé har alltid tillhört en av mina roséfavoriter.

Taittinger Demi-Sec 
Art nr 7941. Pris 399 kr

Vid min första kontakt med vinet slås jag av elegansen. Det är fyllt av inbjudande toner som har en hel del gula exotiska frukter som mango och papaya, rostat bröd, torkade fikon och charmig nötighet. Vinet och sötman (dosage på 36 gram/liter) balanseras av en härlig citrussyra och salt mineralton.  Det här vinet passar både till bakverk och desserter.

Perelada Cava Stars Brut Organic 2017 
Art nr 72601. Pris 109 kr  

Smakrik torr cava med toner av mineral, citrus, melon och mariekex. Njut som aperitif till skaldjur eller till charktallriken. Klockren spansk känsla i både doft och smak med ett långt avslut och framförallt inte för söt.

Av Fredrik Schelin

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se