Fredriks bubblande nyårstips!

 

Champagne mycket mer än en festlig välkomstdrink.

Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat. Man kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. När mat och champagne kombineras ska smakerna lyfta varandra, komplettera och ge en helhetsupplevelse. Champagne fräschar upp smaklökarna genom bubblorna och gör dig redo för nya smaker mellan varje tugga.

Tänk på det till nyårsafton. Då är en flaska champagne nästan obligatorisk – åtminstone vid tolvslaget. Det är ett vanligt misstag många gör på nyår. Man startar kvällen med ett enklare mousserande vin för att avsluta med en dyr och extra kall champagne på tolvslaget när vi redan har munnen full av smaker av annat vin och mat.

Låt nu ditt val av champagne till nyår få vara en del av hela kvällen. Som välkomstdrink, till middagen och som skål vid tolvslaget.

Gott nytt champagneår önskar jag dig!

 

Charles Heidsieck Brut Réserve
Art nr 77522. Pris 459 kr 

Med sin generösa stil och mycket reservvin har man här en härligt brödig och fylllig champagne. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. I vinet finner jag toner av gula mogna äpplen, rostat bröd, mineralitet och balanserad citrus i avslutet. Det som slår mig är hur fylligt, brödigt och moget vinet är. Detta är ett stort vin som klarar mer kraftfulla maträtter som viltkött.

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2012. Art nr 7592. Pris 329 kr 

Öppen och redo att drickas redan nu. Fruktigt och friskt med toner av röda äpplen, grapefrukt och citrussaftig syra. Vinet är generellt lite fylligare i stilen med årgången 2012 som var en varm årgång. Det här är vinet till skaldjursrätterna.

Maurice Grumier Blanc de Noirs Brut 
Art nr 77116. Pris 352 kr 

Det är alltid roligt att bekanta sig med odlarchampagne. Det är hos de enskilda odlarna man kan hitta de mest prisvärda fynden i Champagne. Här får man mycket ”bang for the buck”. De fylliga rödfruktiga aromerna från druvan pinot noir gifter sig härligt med druvan meuniers florala inslag. Vinets rödfruktiga toner passar perfekt till grönsaksrätter. Det är ett utmärkt matlagningsvin. Med det vill jag säga: ett glas till kocken medan hen lagar maten!

Louis Roederer Cristal 2008 
Art nr 97062. TS. Pris 1 750 kr

Århundradets årgång och här i en glänsande skrud av Cristal. Solmogna citrusfrukter blandas med inslag av toffee, nötighet, mineralitet, vit choklad samt röda äpplen. Ett av vinvärldens riktigt stora viner som kommer att leva länge. Något för vinkällaren om du frågar mig. Min bedömning är 99 av 100 p och med några års utveckling kommer vinet att uppnå 100 p.

Billecart-Salmon Brut Rosé  
Art nr 7758. Pris 559 kr 

Vinet uppvisar en härlig mousse med balanserad rödvinston med inslag av röda bär där smultron är tongivande. Här finns även viss brödighet och lätt rostade pinjenötter. Vinet är fyllt med härlig mineralitet och balanserad syra som lutar åt blodgrapehållet. Billecart-Salmon Rosé har alltid tillhört en av mina roséfavoriter.

Taittinger Demi-Sec 
Art nr 7941. Pris 399 kr

Vid min första kontakt med vinet slås jag av elegansen. Det är fyllt av inbjudande toner som har en hel del gula exotiska frukter som mango och papaya, rostat bröd, torkade fikon och charmig nötighet. Vinet och sötman (dosage på 36 gram/liter) balanseras av en härlig citrussyra och salt mineralton.  Det här vinet passar både till bakverk och desserter.

Perelada Cava Stars Brut Organic 2017 
Art nr 72601. Pris 109 kr  

Smakrik torr cava med toner av mineral, citrus, melon och mariekex. Njut som aperitif till skaldjur eller till charktallriken. Klockren spansk känsla i både doft och smak med ett långt avslut och framförallt inte för söt.

Av Fredrik Schelin

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Vin med karaktär från vinmakarens trädgård

Xavier Vignon har efter en lång karriär som vinmakare på uppdrag bestämt sig för att satsa ännu mer på sitt eget lilla vinhus med rötterna i södra Rhônedalen. Med kärlek till vinet och regionen har hans cuvèer gjort stort avtryck i vinvärlden. Och det är bara...

Portvin för finsmakare

Portvin för finsmakare

Underligt nog är portvin ett underskattat vin i Sverige. Det portugisiska dessertvinet får ett uppsving under jul- och nyårshelgen. Det är både portvinets möjlighet och förbannelse. Det är ju ett utmärkt vin att dricka året om. Vi gör det alldeles för sällan. Portvin...

Ströms bubbelfavoriter

Ströms bubbelfavoriter

Årets bästa tid är nu. Tid för möten med människor, utrymme för tankar om året som varit och njutningen av att skissa på planer för framtiden. Viktiga saker som tar form. Annat som avvecklas. Listor, musik och bubbel. Det hör tiden till.  För mig innebär den här...

Nytt år med Vin&Bar

Nytt år med Vin&Bar

Att göra en tidning är som att göra vin. Vi börjar inse det efter två år och tolv nummer med Magasinet Vin&Bar. Med varje årgång vi lämnar bakom oss vill vi göra nästa säsong ännu lite bättre. Terroiren, klimatet och vädret kan vi inte göra mycket åt, men vi kan...

Hållbart på menyn: Fisk och skaldjur

Hållbart på menyn: Fisk och skaldjur

Frida Ronge har gjort kometkarrär på rå fisk i Sverige. Med en utsökt blandning av nordiska smaker med japanska influenser har hon utvecklat en egen profil, som ligger helt rätt i tiden. Som ett led i hållbarhetsarbetet har hon också infört en hållbar meny med fisk...

Final i Sveriges bästa Gin & Tonic 2019

Final i Sveriges bästa Gin & Tonic 2019

Tre professionella bartendrar och tre skickliga hemmamixare kommer att göra upp om segern i finalen som arrangeras på takbaren Capital söndagen den första september kl 14-17. Terrassen har en spektakulär utsikt över Riddarfjärden och är en del av Scandic Continental...

Prenumerera och få 6 nr direkt hem i brevlådan! 
Årsprenumeration 360 kr
Tvåårsprenumeration 620 kr
Anmäl dig här!

 

Psst... nu finns vi även på instagram! @vinochbar

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se