Fredriks bubblande nyårstips!

Champagne mycket mer än en festlig välkomstdrink.
Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat. Man kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. När mat och champagne kombineras ska smakerna lyfta varandra, komplettera och ge en helhetsupplevelse. Champagne fräschar upp smaklökarna genom bubblorna och gör dig redo för nya smaker mellan varje tugga.
Tänk på det till nyårsafton. Då är en flaska champagne nästan obligatorisk – åtminstone vid tolvslaget. Det är ett vanligt misstag många gör på nyår. Man startar kvällen med ett enklare mousserande vin för att avsluta med en dyr och extra kall champagne på tolvslaget när vi redan har munnen full av smaker av annat vin och mat.
Låt nu ditt val av champagne till nyår få vara en del av hela kvällen. Som välkomstdrink, till middagen och som skål vid tolvslaget.
Gott nytt champagneår önskar jag dig!

Charles Heidsieck Brut Réserve
Art nr 77522. Pris 459 kr
Med sin generösa stil och mycket reservvin har man här en härligt brödig och fylllig champagne. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. I vinet finner jag toner av gula mogna äpplen, rostat bröd, mineralitet och balanserad citrus i avslutet. Det som slår mig är hur fylligt, brödigt och moget vinet är. Detta är ett stort vin som klarar mer kraftfulla maträtter som viltkött.

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2012. Art nr 7592. Pris 329 kr
Öppen och redo att drickas redan nu. Fruktigt och friskt med toner av röda äpplen, grapefrukt och citrussaftig syra. Vinet är generellt lite fylligare i stilen med årgången 2012 som var en varm årgång. Det här är vinet till skaldjursrätterna.

Maurice Grumier Blanc de Noirs Brut
Art nr 77116. Pris 352 kr
Det är alltid roligt att bekanta sig med odlarchampagne. Det är hos de enskilda odlarna man kan hitta de mest prisvärda fynden i Champagne. Här får man mycket ”bang for the buck”. De fylliga rödfruktiga aromerna från druvan pinot noir gifter sig härligt med druvan meuniers florala inslag. Vinets rödfruktiga toner passar perfekt till grönsaksrätter. Det är ett utmärkt matlagningsvin. Med det vill jag säga: ett glas till kocken medan hen lagar maten!

Louis Roederer Cristal 2008
Art nr 97062. TS. Pris 1 750 kr
Århundradets årgång och här i en glänsande skrud av Cristal. Solmogna citrusfrukter blandas med inslag av toffee, nötighet, mineralitet, vit choklad samt röda äpplen. Ett av vinvärldens riktigt stora viner som kommer att leva länge. Något för vinkällaren om du frågar mig. Min bedömning är 99 av 100 p och med några års utveckling kommer vinet att uppnå 100 p.

Billecart-Salmon Brut Rosé
Art nr 7758. Pris 559 kr
Vinet uppvisar en härlig mousse med balanserad rödvinston med inslag av röda bär där smultron är tongivande. Här finns även viss brödighet och lätt rostade pinjenötter. Vinet är fyllt med härlig mineralitet och balanserad syra som lutar åt blodgrapehållet. Billecart-Salmon Rosé har alltid tillhört en av mina roséfavoriter.

Taittinger Demi-Sec
Art nr 7941. Pris 399 kr
Vid min första kontakt med vinet slås jag av elegansen. Det är fyllt av inbjudande toner som har en hel del gula exotiska frukter som mango och papaya, rostat bröd, torkade fikon och charmig nötighet. Vinet och sötman (dosage på 36 gram/liter) balanseras av en härlig citrussyra och salt mineralton. Det här vinet passar både till bakverk och desserter.

Perelada Cava Stars Brut Organic 2017
Art nr 72601. Pris 109 kr
Smakrik torr cava med toner av mineral, citrus, melon och mariekex. Njut som aperitif till skaldjur eller till charktallriken. Klockren spansk känsla i både doft och smak med ett långt avslut och framförallt inte för söt.
Av Fredrik Schelin

Matmagi i den svenska fjällen
Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda
Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner
Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker
Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten
Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen
Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône
Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre
Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting
De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!
ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649