Fredriks bubblande nyårstips!

 

Champagne mycket mer än en festlig välkomstdrink.

Champagne är ett vin som passar utmärkt ihop med mat. Man kan med fördel servera ett glas champagne som den perfekta aperitifen. Låt sedan vinet följa med in i middagsserveringen. När mat och champagne kombineras ska smakerna lyfta varandra, komplettera och ge en helhetsupplevelse. Champagne fräschar upp smaklökarna genom bubblorna och gör dig redo för nya smaker mellan varje tugga.

Tänk på det till nyårsafton. Då är en flaska champagne nästan obligatorisk – åtminstone vid tolvslaget. Det är ett vanligt misstag många gör på nyår. Man startar kvällen med ett enklare mousserande vin för att avsluta med en dyr och extra kall champagne på tolvslaget när vi redan har munnen full av smaker av annat vin och mat.

Låt nu ditt val av champagne till nyår få vara en del av hela kvällen. Som välkomstdrink, till middagen och som skål vid tolvslaget.

Gott nytt champagneår önskar jag dig!

 

Charles Heidsieck Brut Réserve
Art nr 77522. Pris 459 kr 

Med sin generösa stil och mycket reservvin har man här en härligt brödig och fylllig champagne. Frisk smak med fruktiga inslag och begynnande mognad. I vinet finner jag toner av gula mogna äpplen, rostat bröd, mineralitet och balanserad citrus i avslutet. Det som slår mig är hur fylligt, brödigt och moget vinet är. Detta är ett stort vin som klarar mer kraftfulla maträtter som viltkött.

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2012. Art nr 7592. Pris 329 kr 

Öppen och redo att drickas redan nu. Fruktigt och friskt med toner av röda äpplen, grapefrukt och citrussaftig syra. Vinet är generellt lite fylligare i stilen med årgången 2012 som var en varm årgång. Det här är vinet till skaldjursrätterna.

Maurice Grumier Blanc de Noirs Brut 
Art nr 77116. Pris 352 kr 

Det är alltid roligt att bekanta sig med odlarchampagne. Det är hos de enskilda odlarna man kan hitta de mest prisvärda fynden i Champagne. Här får man mycket ”bang for the buck”. De fylliga rödfruktiga aromerna från druvan pinot noir gifter sig härligt med druvan meuniers florala inslag. Vinets rödfruktiga toner passar perfekt till grönsaksrätter. Det är ett utmärkt matlagningsvin. Med det vill jag säga: ett glas till kocken medan hen lagar maten!

Louis Roederer Cristal 2008 
Art nr 97062. TS. Pris 1 750 kr

Århundradets årgång och här i en glänsande skrud av Cristal. Solmogna citrusfrukter blandas med inslag av toffee, nötighet, mineralitet, vit choklad samt röda äpplen. Ett av vinvärldens riktigt stora viner som kommer att leva länge. Något för vinkällaren om du frågar mig. Min bedömning är 99 av 100 p och med några års utveckling kommer vinet att uppnå 100 p.

Billecart-Salmon Brut Rosé  
Art nr 7758. Pris 559 kr 

Vinet uppvisar en härlig mousse med balanserad rödvinston med inslag av röda bär där smultron är tongivande. Här finns även viss brödighet och lätt rostade pinjenötter. Vinet är fyllt med härlig mineralitet och balanserad syra som lutar åt blodgrapehållet. Billecart-Salmon Rosé har alltid tillhört en av mina roséfavoriter.

Taittinger Demi-Sec 
Art nr 7941. Pris 399 kr

Vid min första kontakt med vinet slås jag av elegansen. Det är fyllt av inbjudande toner som har en hel del gula exotiska frukter som mango och papaya, rostat bröd, torkade fikon och charmig nötighet. Vinet och sötman (dosage på 36 gram/liter) balanseras av en härlig citrussyra och salt mineralton.  Det här vinet passar både till bakverk och desserter.

Perelada Cava Stars Brut Organic 2017 
Art nr 72601. Pris 109 kr  

Smakrik torr cava med toner av mineral, citrus, melon och mariekex. Njut som aperitif till skaldjur eller till charktallriken. Klockren spansk känsla i både doft och smak med ett långt avslut och framförallt inte för söt.

Av Fredrik Schelin

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649