Generös tysk Riesling från hyllad producent i Pfalz

Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var när Philipp Kuhn tog över vingården som familjen började producera riktigt högkvalitativa viner. Redan 1992, när Philipp bara var 20 år, tog han över det operativa ansvaret för familjeföretaget som i dag har odlingar på 25 hektar. Arbetet har lönat sig, och 2016 blev Philipp korad till bästa Riesling-producent av Vinum. Det är bara en av många utmärkelser han har fått på senare år. Philipp gör viner från olika vingårdslägen, bland annat har Kuhn fem viner med högsta klassifikationen, Grosses Gewächs. Han gör även en Chardonnay och en Pinot Noir av mycket hög kvalitet. 
Riesling Tradition 2016, från Philipp Kuhn
Druvorna växer på alla tre jordmånsvarianter som kännetecknar Laumersheim: kalksten, löss och kvartssand. Alla druvorna plockas för hand och jäsningen sker i täta ståltankar. Resultatet är en mycket prisvärd Riesling med samma höga kvalitet som tyskarna är så kända för. Det vita vinet är torrt och doften är aromatisk och intensiv. Här finner du en läcker, fruktsöt ton med inslag av gula äpplen och röda persikor, men även päron, papaya, citronzest och runda mineraltoner. Smaken är ungdomlig med rena, klara smaker, en hög, fin syra, trevlig textur och en aptitretande eftersmak som man bara vill ha mer av. Vinet avnjuts gärna som aperitif, men fungerar också utmärkt som matvin. Prova vinet till skaldjur, som räkor och hummer, skagenröra eller en pasta med rökt lax och räkor i en vitvinssås med chili och vitlök. Bäst 2017–2022.

Text Anders Ström Foto Rickard L Eriksson

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Mousserande bergsvin från Italien

Mousserande bergsvin från Italien

Det italienska familjenamnet Ferrari har länge förknippats med lyxiga bilar och prestige. Men för varje årgång blir vinproducenten med samma namn från Trentino i norra Italien alltmer uppmärksammad. Ferrari tillverkar torrt, friskt och lätt fruktigt mousserande vin av...

Humlerikt öl från Hedemora

Humlerikt öl från Hedemora

Oppigårds är ett småskaligt hantverksbryggeri som ligger på en bondgård och på bygdens gamla fotbollsplan i södra Dalarna. Grundaren Björn Falkeström är småskalig och lokal som företagare, men han är nationell i sin ambition att tillverka och sälja öl. Efter 17 år är...

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

KLASSISKA DRINKAR: NEGRONI

Den klassiska drinken Negroni har ett bittert bett som klöser det bästa ur röd vermouth och Campari. Lika delar gin, vermouth och Campari. Svårare behöver det inte vara att göra en elegant klassiker. Negroni har kommit i ropet igen. Det är inte så konstigt. Drinken är...

HÄRLIGA HUSMANSKOST

HÄRLIGA HUSMANSKOST

Den blivande klassikern i kokboksgenren Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof & Tor Stålhandske ges ut i egen regi.Med en respektfull blinkning till kocklegendarer som Tore Wretman, Erik Lallerstedt och Leif Mannerström har Pontus Frithiof och Tor...

I år dricker vi  Brunello di Montalcino

I år dricker vi Brunello di Montalcino

Vi går ut från vårt lilla charmiga hotell mitt i byn Montalcino. Kullerstenar i sikte. Små trattorior och skyltar med Enoteca kantar de smala gränderna. Nypa-sig-i-armen-pittoreskt. Här bor bara omkring femtusen människor, men Montalcino är så levande. Mycket tack...

Köksdrömmar på italienska

Köksdrömmar på italienska

För livsnjutare med fäbless för mat, vin och samtal är köket ofta den naturliga samlingspunkten. Det fungerar i både fest och vardag. På senare år har form och funktion från restaurangköken hittat in i svenska hem. Det italienska familjeföretaget Smeg lever upp till...

Konsten att kombinera mat och vin

Konsten att kombinera mat och vin

Varför smakade vinet du drack på restaurangen häromdagen mycket bättre än när du själv bjuder på det? Hur kombinerar man mat och vin för bästa resultat? Efter många år som krögare och vinkännare vet Fredrik hur det går till. I själva verket är det ganska enkelt. Om...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 360 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 620 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.com

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@pressdata.se