Generös tysk Riesling från hyllad producent i Pfalz

Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var när Philipp Kuhn tog över vingården som familjen började producera riktigt högkvalitativa viner. Redan 1992, när Philipp bara var 20 år, tog han över det operativa ansvaret för familjeföretaget som i dag har odlingar på 25 hektar. Arbetet har lönat sig, och 2016 blev Philipp korad till bästa Riesling-producent av Vinum. Det är bara en av många utmärkelser han har fått på senare år. Philipp gör viner från olika vingårdslägen, bland annat har Kuhn fem viner med högsta klassifikationen, Grosses Gewächs. Han gör även en Chardonnay och en Pinot Noir av mycket hög kvalitet. 
Riesling Tradition 2016, från Philipp Kuhn
Druvorna växer på alla tre jordmånsvarianter som kännetecknar Laumersheim: kalksten, löss och kvartssand. Alla druvorna plockas för hand och jäsningen sker i täta ståltankar. Resultatet är en mycket prisvärd Riesling med samma höga kvalitet som tyskarna är så kända för. Det vita vinet är torrt och doften är aromatisk och intensiv. Här finner du en läcker, fruktsöt ton med inslag av gula äpplen och röda persikor, men även päron, papaya, citronzest och runda mineraltoner. Smaken är ungdomlig med rena, klara smaker, en hög, fin syra, trevlig textur och en aptitretande eftersmak som man bara vill ha mer av. Vinet avnjuts gärna som aperitif, men fungerar också utmärkt som matvin. Prova vinet till skaldjur, som räkor och hummer, skagenröra eller en pasta med rökt lax och räkor i en vitvinssås med chili och vitlök. Bäst 2017–2022.

Text Anders Ström Foto Rickard L Eriksson

Matmagi i den svenska fjällen

Matmagi i den svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se