Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!
– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter använder fler kryddor än så.
– Uppsidan är alltid smaken och genom att vara noggrann finns det en stor smakupplevelse att finna i varje välkomponerad cocktail, vare sig du befinner dig i en välsorterad cocktailbar eller i den enklaste av hemmabarer, säger David Kringlund.
Ett tips för att ge din GT extra skjuts i smakerna så kan du addera ytterligare garnering i form av örter eller kryddor som rimmar bra med kryddsättningen på ginnen, exempelvis enbär, lingon, gurka eller rosmarin.
TOM COLLINS
Ingredienser 1 drink
5 cl Gin
3 cl Citronjuice
2 cl Sockerlag
5 cl Bubbelvatten
Gör så här
Använd ett högt glas på 30–35 cl med is. Skaka allt utom bubbelvattnet kallt med is och sila upp i glaset. Toppa med bubbelvatten och rör om så att allt blandar sig. Garnera gärna med en bred bit citronskal.
Tips!
Om du känner dina glas väl så kan du tillsätta bubbelvattnet över isen innan du silar upp drinken. På så sätt blandar sig alla ingredienser direkt.
GIN SOUR MED HALLON
Ingredienser 1 drink
5 cl
5 cl Gin
3 cl Citronjuice
2 cl Sockerlag
2–3 Hallon
Gör så här
Använd ett lågt glas på 30–35 cl med is. Skaka alla ingredienser kalla med is och sila upp i glaset. Sila gärna genom en finmaskig sil för att inte fruktköttet från hallonen ska följa med ned i glaset. Garnera eventuellt med några hallon.
GIMLET
Ingredienser 1 drink
5 cl Gin
3 cl Limejuice
2 cl Sockerlag
Gör så här
Använd ett kylt glas på fot som rymmer 15–20 cl utan is. Skaka ingredienserna kalla med is och sila upp i glaset. Garnera eventuellt med en limeklyfta.
DRY MARTINI
Ingredienser 1 drink
5 cl Gin
1 cl Torr Vermouth
Gör så här
Använd ett kylt glas på fot som rymmer 15–20 cl utan is. Rör ingredienserna kalla med is och sila upp i glaset. Garnera eventuellt med oliver, en bred bit citronskal eller både och.
Text: David Kringlund
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!Hallonpannacotta 4 1/2 dl grädde 40% 1 dl råsocker 3 1/2 st...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
Drinken Cointreau Hot
Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649