Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!

Kategorier: Drink / Sprit

– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter använder fler kryddor än så.
    – Uppsidan är alltid smaken och genom att vara noggrann finns det en stor smakupplevelse att finna i varje välkomponerad cocktail, vare sig du befinner dig i en välsorterad cocktailbar eller i den enklaste av hemmabarer, säger David Kringlund.

Ett tips för att ge din GT extra skjuts i smakerna så kan du addera ytterligare garnering i form av örter eller kryddor som rimmar bra med kryddsättningen på ginnen, exempelvis enbär, lingon, gurka eller rosmarin.

TOM COLLINS

Ingredienser 1 drink
5 cl Gin
3 cl Citronjuice
2 cl Sockerlag
5 cl Bubbelvatten

Gör så här
Använd ett högt glas på 30–35 cl med is. Skaka allt utom bubbelvattnet kallt med is och sila upp i glaset. Toppa med bubbelvatten och rör om så att allt blandar sig.  Garnera gärna med en bred bit citronskal.

Tips! 
Om du känner dina glas väl så kan du tillsätta bubbelvattnet över isen innan du silar upp drinken. På så sätt blandar sig alla ingredienser direkt.

GIN SOUR MED HALLON

Ingredienser 1 drink
5 cl
5 cl Gin
3 cl Citronjuice
2 cl Sockerlag
2–3 Hallon

Gör så här
Använd ett lågt glas på 30–35 cl med is. Skaka alla ingredienser kalla med is och sila upp i glaset. Sila gärna genom en finmaskig sil för att inte fruktköttet från hallonen ska följa med ned i glaset. Garnera eventuellt med några hallon.

GIMLET

Ingredienser 1 drink
5 cl Gin
3 cl Limejuice
2 cl Sockerlag

Gör så här
Använd ett kylt glas på fot som rymmer 15–20 cl utan is. Skaka ingredienserna kalla med is och sila upp i glaset. Garnera eventuellt med en limeklyfta.

DRY MARTINI

Ingredienser 1 drink

5 cl Gin
1 cl Torr Vermouth

Gör så här
Använd ett kylt glas på fot som rymmer 15–20 cl utan is. Rör ingredienserna kalla med is och sila upp i glaset. Garnera eventuellt med oliver, en bred bit citronskal eller både och.

Text: David Kringlund

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se