Greklands viner – så mycket mer än Retsina

De flesta som varit på Greklandssemester har druckit den aromatiska anisspriten Ouzo och skålat i Retsina, det härligt söta mörkgula vinet som doftar av kåda. Det hör till. Men idag finns det många fler grekiska viner efter tre decenniers vinrevolution.

Grekland har en mycket lång vintradition och arkeologiska fynd visar att det trampats druvor i åtminstone 2 000 år i landet. Man tror också att det var handelsutbytet med bland annat vin och olivolja som lade grunden för den grekiska civilisationen som är vaggan för stora delar av den kultur och demokrati vi lever i idag. I mitten av 1400-talet inleddes en period utan vinproduktion som sträckte sig ända till 1821. Under den tiden var grekerna under ottomanskt och senare turkiskt herravälde.

När grekerna började göra vin igen var produktionen inriktad på enkla bordsviner. Men den grekiska vinproduktionen har genomgått en revolution under de senaste decennierna. Startpunkten för förändringen var EU-inträdet. På senare år har det skett en enorm utveckling inom alla kategorier. Välutbildade oenologer och vinmakare och ett vidgat samarbete med utländska experter har lett till att landet börjat återfå sitt anseende som ett kvalitetsmedvetet vinland.

Den totala odlingsarealen på omkring 130 000 hektar ger en årlig vinproduktion på cirka 3,5 miljoner hektoliter varav 70 procent är vitt vin. Grekland har många egna lokala och inhemska druvor. Dessutom odlas också de vanliga internationella druvorna, som cabernet sauvignon, syrah, merlot, chardonnay och sauvignon blanc. Men i den här artikeln ska vi koncentrera oss på det genuint grekiska.

 

Druvor med variation

Assyrtiko är en grön druva som ursprungligen antas komma från ön Santorini. Den ger en bra avkastning och är känd för sin friska syra. Druvan klarar landets varma klimat bra och ger kraftfulla, men ändå fräscha och rena vita viner med mycket mineralsälta och citrus. När de lagras på ek dyker även underbara toner av smöriga kex upp.

Malagousia är en grön druva som varit bortglömd länge men nyligen återupptäckts. Grekerna tror att den kommer från fastlandets södra kust. Druvan mognar tidigt och ger bra avkastning. Vinerna blir smakrika och fylliga med toner av apelsinblom, lime och fräscha örter.

Moschofilero är en grön druva som producerar torra, aromatiska vita viner med blommiga toner av persika, aprikos och med lite ålder får vinet även inslag av hasselnötter och mandel. För dig som gillar Moscato d’Asti är unga viner gjorda på denna druva något att utforska.

Savatiano är en grön druva som tillsammans med kåda är huvudnumret i Retsina. Den har en syra med samma citrontoner och bett som ett välgjort vin från Chablis. Eftersom vinerna lagras på ek kan även toner av vax, honung och rostat bröd dyka upp som komplement till den höga syran.

Agiorgitiko är den mest odlade blå druvan i Grekland och den kommer från den östra delen av Peloponnesos. Namnet kommer troligen från St. George, det är en liten by i Peloponnesos. Druvan mognar sent, är mångsidig och kan ge viner i många olika stilar beroende på var den odlas. Allt från frisk rosé till sträva och tanninrika lagringsvärda viner.

Xinomavro är en blå druva som är vanligast i norra Grekland. Namnet xinomavro betyder ”svart syra” och refererar till den höga syran i druvan. Den har likheter med den italienska druvan nebbiolo men har inget släktskap enlig DNA-analyser. Druvan ger viner med frisk syra, stadiga tanniner och röd frukt, som jordgubbar, hallon och plommon, och drycken kan med tiden utveckla toner av torkad frukt och örter.

Fyra odlingsregioner i medelhavsklimat

Vin odlas i hela landet och klimatet är generellt sett av medelhavstyp med milda vintrar och torra, heta somrar. Men landskapets variation av mjuka kullar, höga berg, skogar och karga öar gör att det även finns platser där det faller snö på vintern. Det ger vinproducenterna och odlarna möjlighet till unika växtplatser och speciella jordmåner som påverkar vinernas karaktär.

Greklands vinkarta delas in i fyra delar som har väder och vind gemensamt. Den norra delen har medelhavsklimat, men här finns även en kontinental påverkan där berg och skogar gör området något svalare på vinterhalvåret. Det är i denna region man ibland till och med kan få se snö på vinterhalvåret. De centrala och södra delarna har medelhavsklimat med rejält varma somrar. Här finns bland annat regionen Peloponnesos som kan stoltsera med landets största vinproduktion.

Och till sist övärlden där druvorna för det mesta växer i gammaldags korgformationer för att få skydd från vind och sol. Jordarna är oftast karga och kan innehålla vulkaniska element.

Text Anders Ström

Provade av Anette Rosvall

Aidan från Estate Argyros
Det speciella med detta vita vin från ön Santorini är att det växer på vulkanisk jord som är helt pfyloxerafri. Rotstockarna är 70 år gamla och för att skyddas från vind och sol binds de med den speciella korgbindningen. Vinet är torrt med hög syra med toner av solmogen lite vaxig citron och örtigt citrongräs. Smakar gott till grillad fisk med citron.
Art nr 75664. Pris 215 kr

 

Assyrtiko by Gaia
Vitt vin som kommer från druvor som vuxit i den vulkaniska jorden på ön Santorini. Druvsorten är assyrtiko. På grund av värmen och blåsten binder man inte upp rankorna utan låter dem växa nära marken hopbundna i korgar. Vinet får en vaxig, nötig karaktär med massor av gul frukt och mineral. Drick det som det är eller till grillade rätter av fisk eller ljust kött.
Art nr 99751. Pris 189 kr
Naoussa Boutari
Medelfylligt rött vin gjort på druvan xinamavro från området Naoussa i Makedonien. Vinet är friskt och rödfruktigt med en örtighet som drar mot lakrisrot. Det här vinet passar finfint till moussaka och pastarätter.
Art nr 74212. Pris 139 kr

Kourtaki
Klassisk retsina med smak av kåda, rosmarin och citrus. Vinet är perfekt att dricka medan du längtar tillbaka till det grekiska turkosblå havet och de vackra solnedgångarna. Passar även till grekisk mat som grillad fisk, moussaka och saganaki.
Art nr 7185. Pris 79 kr

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

Taste of Gotland en mat- och dryckesresa

En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se