Greklands viner – så mycket mer än Retsina

De flesta som varit på Greklandssemester har druckit den aromatiska anisspriten Ouzo och skålat i Retsina, det härligt söta mörkgula vinet som doftar av kåda. Det hör till. Men idag finns det många fler grekiska viner efter tre decenniers vinrevolution.

Grekland har en mycket lång vintradition och arkeologiska fynd visar att det trampats druvor i åtminstone 2 000 år i landet. Man tror också att det var handelsutbytet med bland annat vin och olivolja som lade grunden för den grekiska civilisationen som är vaggan för stora delar av den kultur och demokrati vi lever i idag. I mitten av 1400-talet inleddes en period utan vinproduktion som sträckte sig ända till 1821. Under den tiden var grekerna under ottomanskt och senare turkiskt herravälde.

När grekerna började göra vin igen var produktionen inriktad på enkla bordsviner. Men den grekiska vinproduktionen har genomgått en revolution under de senaste decennierna. Startpunkten för förändringen var EU-inträdet. På senare år har det skett en enorm utveckling inom alla kategorier. Välutbildade oenologer och vinmakare och ett vidgat samarbete med utländska experter har lett till att landet börjat återfå sitt anseende som ett kvalitetsmedvetet vinland.

Den totala odlingsarealen på omkring 130 000 hektar ger en årlig vinproduktion på cirka 3,5 miljoner hektoliter varav 70 procent är vitt vin. Grekland har många egna lokala och inhemska druvor. Dessutom odlas också de vanliga internationella druvorna, som cabernet sauvignon, syrah, merlot, chardonnay och sauvignon blanc. Men i den här artikeln ska vi koncentrera oss på det genuint grekiska.

 

Druvor med variation

Assyrtiko är en grön druva som ursprungligen antas komma från ön Santorini. Den ger en bra avkastning och är känd för sin friska syra. Druvan klarar landets varma klimat bra och ger kraftfulla, men ändå fräscha och rena vita viner med mycket mineralsälta och citrus. När de lagras på ek dyker även underbara toner av smöriga kex upp.

Malagousia är en grön druva som varit bortglömd länge men nyligen återupptäckts. Grekerna tror att den kommer från fastlandets södra kust. Druvan mognar tidigt och ger bra avkastning. Vinerna blir smakrika och fylliga med toner av apelsinblom, lime och fräscha örter.

Moschofilero är en grön druva som producerar torra, aromatiska vita viner med blommiga toner av persika, aprikos och med lite ålder får vinet även inslag av hasselnötter och mandel. För dig som gillar Moscato d’Asti är unga viner gjorda på denna druva något att utforska.

Savatiano är en grön druva som tillsammans med kåda är huvudnumret i Retsina. Den har en syra med samma citrontoner och bett som ett välgjort vin från Chablis. Eftersom vinerna lagras på ek kan även toner av vax, honung och rostat bröd dyka upp som komplement till den höga syran.

Agiorgitiko är den mest odlade blå druvan i Grekland och den kommer från den östra delen av Peloponnesos. Namnet kommer troligen från St. George, det är en liten by i Peloponnesos. Druvan mognar sent, är mångsidig och kan ge viner i många olika stilar beroende på var den odlas. Allt från frisk rosé till sträva och tanninrika lagringsvärda viner.

Xinomavro är en blå druva som är vanligast i norra Grekland. Namnet xinomavro betyder ”svart syra” och refererar till den höga syran i druvan. Den har likheter med den italienska druvan nebbiolo men har inget släktskap enlig DNA-analyser. Druvan ger viner med frisk syra, stadiga tanniner och röd frukt, som jordgubbar, hallon och plommon, och drycken kan med tiden utveckla toner av torkad frukt och örter.

Fyra odlingsregioner i medelhavsklimat

Vin odlas i hela landet och klimatet är generellt sett av medelhavstyp med milda vintrar och torra, heta somrar. Men landskapets variation av mjuka kullar, höga berg, skogar och karga öar gör att det även finns platser där det faller snö på vintern. Det ger vinproducenterna och odlarna möjlighet till unika växtplatser och speciella jordmåner som påverkar vinernas karaktär.

Greklands vinkarta delas in i fyra delar som har väder och vind gemensamt. Den norra delen har medelhavsklimat, men här finns även en kontinental påverkan där berg och skogar gör området något svalare på vinterhalvåret. Det är i denna region man ibland till och med kan få se snö på vinterhalvåret. De centrala och södra delarna har medelhavsklimat med rejält varma somrar. Här finns bland annat regionen Peloponnesos som kan stoltsera med landets största vinproduktion.

Och till sist övärlden där druvorna för det mesta växer i gammaldags korgformationer för att få skydd från vind och sol. Jordarna är oftast karga och kan innehålla vulkaniska element.

Text Anders Ström

Provade av Anette Rosvall

Aidan från Estate Argyros
Det speciella med detta vita vin från ön Santorini är att det växer på vulkanisk jord som är helt pfyloxerafri. Rotstockarna är 70 år gamla och för att skyddas från vind och sol binds de med den speciella korgbindningen. Vinet är torrt med hög syra med toner av solmogen lite vaxig citron och örtigt citrongräs. Smakar gott till grillad fisk med citron.
Art nr 75664. Pris 215 kr

 

Assyrtiko by Gaia
Vitt vin som kommer från druvor som vuxit i den vulkaniska jorden på ön Santorini. Druvsorten är assyrtiko. På grund av värmen och blåsten binder man inte upp rankorna utan låter dem växa nära marken hopbundna i korgar. Vinet får en vaxig, nötig karaktär med massor av gul frukt och mineral. Drick det som det är eller till grillade rätter av fisk eller ljust kött.
Art nr 99751. Pris 189 kr
Naoussa Boutari
Medelfylligt rött vin gjort på druvan xinamavro från området Naoussa i Makedonien. Vinet är friskt och rödfruktigt med en örtighet som drar mot lakrisrot. Det här vinet passar finfint till moussaka och pastarätter.
Art nr 74212. Pris 139 kr

Kourtaki
Klassisk retsina med smak av kåda, rosmarin och citrus. Vinet är perfekt att dricka medan du längtar tillbaka till det grekiska turkosblå havet och de vackra solnedgångarna. Passar även till grekisk mat som grillad fisk, moussaka och saganaki.
Art nr 7185. Pris 79 kr

Matmagi i den svenska fjällen

Matmagi i den svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Med smak och doft från svenska fjällen

Med smak och doft från svenska fjällen

Norrbottens nya stjärnskott siktar på den globala marknaden för premiumgin. Med inspiration från naturen i landskapet vid Kalix älv är destilleriet på god väg. Norrbottens destilleris första produkter, Mountain och Forest, ger mersmak.Dennis Bejedal är vd och master...

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Nya prestigeviner från mästaren i norra Rhône

Familjefirman Domaine E. Guigal har under 75 år byggt en av världens mest erkända vinhus. Mest känt är Guigal för de exklusiva La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Det är fine wine på riktigt.Philippe och Marcel Guigal.Ingen annan producent har skapat fler...

Klassiska drinkar Cuba Libre

Klassiska drinkar Cuba Libre

Rom & Cola är en klassisk drink som aldrig är fel, även om den kanske inte tillhör dagens trendsättare. Ljus eller mörk rom, cola, en citronskiva och lagom mycket is i ett highballglas. Rör om försiktigt. Och sedan är det klart. Enklare kan det knappast vara....

Mustig svampsoppa med sting

Mustig svampsoppa med sting

De ryska rötterna går inte att ta miste på i Elles Nikishkovas Svampbok för matälskare. I boken får vi följa hennes jakt på de svenska skogarnas umami. Här inspirerar också smakerfarenheter från Cuba och Guatemala. Elle är en av landets mest populära utekockar och har...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR OCH FÅ EXKLUSIVA TIPS, NYHETER OCH SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN!

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se