Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng
Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!
Hallonpannacotta
4 1/2 dl grädde 40%
1 dl råsocker
3 1/2 st gelatinblad
1/4 vaniljstång- Bourbon
80 ml OP-Petronella
100 g hallon
Metod: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden tillsammans med sockret, hallonen och vaniljstången. Låt det stå och dra i 15 min. Värm upp grädden igen och tillsätt det urkramade gelatinet och Petronellan. Vispa tills gelatinet har löst upp sig i grädden. Mixa med stavmixer till en homogen smet. Sila gräddblandningen i en bunke och låt stå kallt 4h. Vispa pannacottan med elvisp till tjockt mousse. Låt stå ytterligare 30 min. Värm en kastrull med vatten. Doppa en sked i vattnet och låt den den bli varm. Forma ett ägg av pannacottan med skeden.
Citronmaränger
2 st äggvitor
1 dl strösocker
2 droppar citronsaft
1 citron- skalet
Metod: Blanda ner äggvitorna, 1/2 dl socker, citronsaften och citron zest i en metallbunke. Vispa på medelhastighet ca 3 min tills sockret löst sig. Tillsätt resterande socker och vispa 4 min på full effekt. Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll. Dra linjer på ett smörpapper och grädda i mitten av ugnen ca 15-25 min. När marängerna känns lätta och torra är de klara.
Lakritskoraller
40 ml vatten
1 msk rapsolja
2 tsk vetemjöl
1 1/2 krm salt
2 tsk lakritspulver
Metod: Blanda alla ingredienserna, förutom lakritspulvret, och låt svälla 5 min. Hetta upp en stekpanna och fördela ut smeten ca 1 msk i pannan. Stek dem tills det slutar att bubbla. Lyft upp korallerna och lägg dem på hushållspapper. Sikta över lakritspulvret.
Garnityr
1 ask färska hallon
Grön ört tex basilika eller körvel
O.P. Anderson Petronella Hallon
Nr 50407. 500 ml. 25% vol. Pris 200 kr.
Kryddig smak med läcker sötma och inslag av hallon, kummin, fänkål och anis som leder tankarna till lakrits.
Gosset Grand Rosé Brut
Nr 7405. Pris 661 kr
Prisvärd roséchampagne med mycket frisk och bärig smak. Härliga toner av smultron, röda vinbär, nötter och blodgrapefrukt. Servera vid 8 till 10 grader till rätter av fisk eller skaldjur.
Mulderbosch Sparkling Rosé 2021
Nr 77909. Pris 111 kr
Mousserande rosévin från Sydafrika. Frisk och bärig smak med inslag av jordgubbar, kex, persika och blodapelsin. Servera vid 8 till 10 grader som sällskapsdryck.
Recept: Daniel Norqvist
Vintips: Anders Ström
Förstklassig mat och alkoholfri dryckesmatchning – med te!
Om man inte ska bjuda på alkohol till middagen, vad bjuder man på då? Jo, te! Precis som vin kan maträtter lyftas med rätt dryck och ge en härlig smakupplevelse utöver det vanliga. Pontus Frithiof och Mario E. Moronis mat- och te-matchning är både välarbetad och...
Taste of Gotland en mat- och dryckesresa
En specialkomponerad tredagarstur som erbjuder exklusiva smakupplevelser hos Gotlands finaste producenter. Boka en minnesvärd resa 27-29 september! Resan inkluderar färja till och från Visby med boende på Solhem Hotell i Visby samt mat och dryck. Du möts upp av vår...
Säsong för påsköl
Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...
10 nyårsbubbel
Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...
Färskostbollar med Västerbottensost
Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...
10 glögg att njuta av
Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...
Gindrinkar att ha koll på!
David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...
The Botanist Gin & Tonic
The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...
Drinken Cointreau Hot
Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...
PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.
ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER
TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER
VIN & BAR Förlag AB
info@vinochbar.se
Instagram@vinochbar
BG 5274-7649