Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng

Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!

Kategorier: Recept

Hallonpannacotta 
4 1/2 dl grädde 40% 
1 dl råsocker 
3 1/2 st gelatinblad 
1/4 vaniljstång- Bourbon 
80 ml OP-Petronella 
100 g hallon

Metod: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden tillsammans med sockret, hallonen och vaniljstången. Låt det stå och dra i 15 min. Värm upp grädden igen och tillsätt det urkramade gelatinet och Petronellan. Vispa tills gelatinet har löst upp sig i grädden. Mixa med stavmixer till en homogen smet. Sila gräddblandningen i en bunke och låt stå kallt 4h. Vispa pannacottan med elvisp till tjockt mousse. Låt stå ytterligare 30 min. Värm en kastrull med vatten. Doppa en sked i vattnet och låt den den bli varm. Forma ett ägg av pannacottan med skeden. 

Citronmaränger 
2 st äggvitor 
1 dl strösocker 
2 droppar citronsaft 
1 citron- skalet 

Metod: Blanda ner äggvitorna, 1/2 dl socker, citronsaften och citron zest i en metallbunke. Vispa på medelhastighet ca 3 min tills sockret löst sig. Tillsätt resterande socker och vispa 4 min på full effekt. Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll. Dra linjer på ett smörpapper och grädda i mitten av ugnen ca 15-25 min. När marängerna känns lätta och torra är de klara. 

Lakritskoraller 
40 ml vatten 
1 msk rapsolja 
2 tsk vetemjöl 
1 1/2 krm salt
2 tsk lakritspulver 

Metod: Blanda alla ingredienserna, förutom lakritspulvret, och låt svälla 5 min. Hetta upp en stekpanna och fördela ut smeten ca 1 msk i pannan. Stek dem tills det slutar att bubbla. Lyft upp korallerna och lägg dem på hushållspapper. Sikta över lakritspulvret. 

Garnityr 
1 ask färska hallon 
Grön ört tex basilika eller körvel

O.P. Anderson Petronella Hallon

Nr 50407. 500 ml. 25% vol. Pris 200 kr.

Kryddig smak med läcker sötma och inslag av hallon, kummin, fänkål och anis som leder tankarna till lakrits.

Gosset Grand Rosé Brut

Nr 7405. Pris 661 kr

Prisvärd roséchampagne med mycket frisk och bärig smak. Härliga toner av smultron, röda vinbär, nötter och blodgrapefrukt. Servera vid 8 till 10 grader till rätter av fisk eller skaldjur.

Mulderbosch Sparkling Rosé 2021

Nr 77909. Pris 111 kr

Mousserande rosévin från Sydafrika. Frisk och bärig smak med inslag av jordgubbar, kex, persika och blodapelsin. Servera vid 8 till 10 grader som sällskapsdryck.

Recept: Daniel Norqvist
Vintips: Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell

Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré

Lammracks med jordärtskockspuré

Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax

Smördegsflarn med kallrökt lax

Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad

Minestrone med buketter och blad

Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk

Klosterplommon med gräddmjölk

Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett

Persiska Kycklingspett

Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic

Pink Gin & Tonic

Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni

Blodapelsin Negroni

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!   Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee

Bushmills Irish Coffee

Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger!  Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...

PRENUMERERA

Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration

498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer

Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!

Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.

Betala på faktura, kort eller Swish.

KLICKA HÄR!

Digital prenumeration

39 kr/månad, löpande
390 kr/helår

Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.

Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.

KLICKA HÄR!

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy 08-121 062 37

vinochbar@flowyinfo.se

Hantera ärenden på Mina Sidor »

VIN&BAR FÖRLAG AB

info@vinochbar.se

BG 5274-7649