Hallonpannacotta med OP Petronella, saltlakrits och citronmaräng

Bjud på en smakrik och vacker dessert till din kära. Passande är såklart rosa i glaset med antingen en liten shot som tar upp smakerna från desserten eller ett gott vin som harmoniserar helheten!

Kategorier: Recept

Hallonpannacotta 
4 1/2 dl grädde 40% 
1 dl råsocker 
3 1/2 st gelatinblad 
1/4 vaniljstång- Bourbon 
80 ml OP-Petronella 
100 g hallon

Metod: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden tillsammans med sockret, hallonen och vaniljstången. Låt det stå och dra i 15 min. Värm upp grädden igen och tillsätt det urkramade gelatinet och Petronellan. Vispa tills gelatinet har löst upp sig i grädden. Mixa med stavmixer till en homogen smet. Sila gräddblandningen i en bunke och låt stå kallt 4h. Vispa pannacottan med elvisp till tjockt mousse. Låt stå ytterligare 30 min. Värm en kastrull med vatten. Doppa en sked i vattnet och låt den den bli varm. Forma ett ägg av pannacottan med skeden. 

Citronmaränger 
2 st äggvitor 
1 dl strösocker 
2 droppar citronsaft 
1 citron- skalet 

Metod: Blanda ner äggvitorna, 1/2 dl socker, citronsaften och citron zest i en metallbunke. Vispa på medelhastighet ca 3 min tills sockret löst sig. Tillsätt resterande socker och vispa 4 min på full effekt. Fyll smeten i en spritspåse med rund tyll. Dra linjer på ett smörpapper och grädda i mitten av ugnen ca 15-25 min. När marängerna känns lätta och torra är de klara. 

Lakritskoraller 
40 ml vatten 
1 msk rapsolja 
2 tsk vetemjöl 
1 1/2 krm salt
2 tsk lakritspulver 

Metod: Blanda alla ingredienserna, förutom lakritspulvret, och låt svälla 5 min. Hetta upp en stekpanna och fördela ut smeten ca 1 msk i pannan. Stek dem tills det slutar att bubbla. Lyft upp korallerna och lägg dem på hushållspapper. Sikta över lakritspulvret. 

Garnityr 
1 ask färska hallon 
Grön ört tex basilika eller körvel

O.P. Anderson Petronella Hallon

Nr 50407. 500 ml. 25% vol. Pris 200 kr.

Kryddig smak med läcker sötma och inslag av hallon, kummin, fänkål och anis som leder tankarna till lakrits.

Gosset Grand Rosé Brut

Nr 7405. Pris 661 kr

Prisvärd roséchampagne med mycket frisk och bärig smak. Härliga toner av smultron, röda vinbär, nötter och blodgrapefrukt. Servera vid 8 till 10 grader till rätter av fisk eller skaldjur.

Mulderbosch Sparkling Rosé 2021

Nr 77909. Pris 111 kr

Mousserande rosévin från Sydafrika. Frisk och bärig smak med inslag av jordgubbar, kex, persika och blodapelsin. Servera vid 8 till 10 grader som sällskapsdryck.

Recept: Daniel Norqvist
Vintips: Anders Ström

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

Ljummen pumpakräm och Cointreaukräm på farinkaka

En härlig dessert som inte är så söt! Med kryddiga toner av pomerans, muskot, vanilj och kola.Alkohol i maten lyfter smaker och ger rätter en ny prägel! Min inspiration till att använda alkohol i maten fick jag på Oaxen skärgårdskrog. Där använde vi spritdrycker både...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se