Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden 1692.

Kategorier: Vin / Vingård

Ken Mackenzie Hartenberg köpte Hartenberg 1987. Då var egendomen misskött och nedgången. Sedan dess har vingårdarna fått nya rankor, druvodlingarna har utökats till dagens 55 hektar, tillverkningsprocessen har förfinats och vineriet blivit hypermodernt.
    Hartenbergs viner har fått en rad fina utmärkelser, bland annat har det familjeägda husets shiraz-vin tilldelats guldmedalj vid den prestigefyllda tävlingen ”Syrah du Monde”. Chefsvinmakaren Carl Schultz har utsetts till Winemaker of the Year. Han har varit med på stora delar av det pånyttfödda vinhusets resa ut i vinvärlden.
    – Jag har haft förmånen att vara med om Hartenbergs utveckling under de senaste tre decennierna. Jag kom hit 1993 och började i vingårdarna. Idag är jag chefsvinmakare, master blender och ansvarig för vingårdarna, säger han.
    Det innebär att Carl Schultz är delaktig under hela processen, från vinstock till färdig flaska. På det sättet ser han till att det kontinuerligt blir förbättringar i varje steg. Det har omsorgsfulla vinmakare i dagens Sydafrika lärt sig av klassisk kvalitetsinriktad vinproduktion i Europa, där lägre skördeuttag, val av rätt druvsorter, omsorg om vingården, handplockade druvor och en försiktig vinifiering varit rättesnöret. Alltfler av Sydafrikas vinmakare sneglar mot Europa. Inte för inte är en av favoritdruvorna i landet, cabernet sauvignon, historiskt förknippad med Bordeaux i Frankrike.
    Samtidigt finns det en stolthet och respekt för det Sydafrikas landskap ger. På det sättet förenar man det bästa av den gamla och nya världen.
    – Vi lever i ett floralt kungarike i Western Cape, där jorden, vindarna och närheten till havet bidrar till vinernas uttryck. Vi söker efter autencitet, ägnar oss åt klassisk vinmakning och eftersträvar kvalitet i allt vi gör. 

Carl Schultz.

Odlingarna ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch.

Vinhuset drivs idag av Ken Mackenzies döttrar med fokus på kvalitetsutveckling, återplantering av specifika druvsorter, ekologi och biologisk mångfald. Vid Hartenberg Wine Estate finns sedan 1980-talet Sydafrikas största privatägda vinkällare.
    I druvodlingarna växer de blå druvsorterna cabernet sauvignon, syrah och merlot. Gröna druvor är chardonnay, riesling och sauvignon blanc. Många av vinerna är druvrena, även om det också görs blender och vingårdsviner.
    Hartenberg Shiraz 2108 och Hartenberg The Eleanor Chardonnay 2018 är två exempel på vinhusets stil, som är mer europeisk än sydafrikansk.

På Hartenberg arbetar man med naturlig ogräsbekämpning, till exempel rovinsekter, istället för med kemiska preparat. Ingen konstgödsel används, ogräset rensas manuellt och man återvinner vattnet som används. Det är en del av ett naturligt synsätt med respekt för jorden och omgivningarna, men det är också en nödvändighet, eftersom klimatförändringarna ger ett allt varmare och torrare odlingsklimat. Vatten kommer att bli den största utmaningen framöver. På sikt är det ett oroselement för Carl Schultz och ägarna av vinhuset.
    Det sägs ibland att det är lättare för vinproducenter i Sydafrika att odla naturnära. Det stämmer till viss del, men ännu mer betydelsefullt för den moderna utvecklingen av landets vinnäring är att alltfler mindre kvalitetsinriktade vinhus menar allvar med sitt naturliga arbetssätt. Många av dem har redan nått långt i sina strävanden efter en ekologisk och hållbar vinproduktion. I det arbetet är dessa ledstjärnor i vinvärlden.

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018

Art nr 2314. Pris 177 kr

Cabernet sauvignon precis som man vill ha den. Finkorning strävhet som kantas av röda och svarta vinbär, blyerts, grafit, ceder- och sandelträ och djupa balsamiska toner. Vin-valuta-varning!

Hartenberg Riesling 2018

Art nr 76667. Pris 151 kr

Hartenberg är en av de 16 producenter i Sydafrika som producerar riesling idag. Medan många gör viner med viss restsötma är Hartenbergs riesling helt torr. Syran och fräschören imponerar och citrusfrukten ger ännu mer friskhet. Stram, livfull och med citrus i framkant.

Text: Anders Ström

Spendrups Signatur

Spendrups Signatur

Familjebryggeriet Spendrup har satt sitt namn på ett nytt öl. Det var länge sedan sist. Vi har talat med vd Fredrik Spendrup och Lantmännens vd Magnus Kagevik om satsningen på att odla kornmalt och att brygga öl för nya generationer, där hållbarhet är en...

Pinot noir i Bourgogne

Pinot noir i Bourgogne

Albert Bichot är ett av de större familjeägda vin-husen i Bourgogne. Kärleken till druvan pinot noir har kommit för att stanna. Den ger ett alldeles eget uttryck. VIN&BAR fick en pratstund med Albéric Bichot som månar om både sina vingårdar och naturen. På många...

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Druvren sangiovese från italienskt stjärnskott

Chiara Condello utsågs förra året till Italiens bästa vinmakare under 35 år av Food & Wine Italia. På kort tid har hon blivit erkänd för sina terroirdrivna viner gjorda på sangiovese. I Emilia-Romagna står maten i centrum. Den tätbefolkade regionen i norr med de...

Excellens i Rhônedalen

Excellens i Rhônedalen

Familjefirman Domaine E. Guigal har under nära åttio år byggt ett av världens mest välrenommerade vinhus. Mest känt är Guigal för de ikoniska La La La-vinerna med La Mouline i spetsen. Den 17 augusti kl 10 kommer de exklusiva vinerna till Sverige i litet antal via...

Matmagi i svenska fjällen

Matmagi i svenska fjällen

Vintriga landskap, skidåkning, mysiga brasor och en avslappnad Sälen goes Aspen-stil har skapat en skön stämning i kocken och krögaren Pontus Frithiofs restaurangsatsning med fokus på mat, dryck och miljö i Sälen. I början av december förra året startade andra...

Vin med agenda

Vin med agenda

Moa Gürbüzer är grundare av Oddbird som på knappt tio år har erövrat en egen nisch i vinvärlden med sin satsning på alkoholbefriade viner av hög kvalitet. Steg för steg kommer hon allt närmare sitt mål att vinerna ska vara ett naturligt val för den som inte vill eller...

Nyskapande spanska viner

Nyskapande spanska viner

Många av de mest spännande och nyskapande vinerna i Spanien tas idag fram av Telmo Rodrigues som vägrar att gå i andras ledband. Han går sin egen väg i samarbete med andra vinmakare och odlare som vill åstadkomma något nytt.Själva ansatsen är hisnande. En stor mängd...

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Fredrik Erikssons okonstlade smaker

Vi träffar kocken, krögaren, matkreatören och tevepersonligheten Fredrik Eriksson. Med sin blandning av klassisk svensk mat och nutida rätter har han vunnit många svenskars hjärtan. VIN&BAR har träffat honom för en pratstund. Här bjuder han på några av sina...

Drinkar från Norrbotten

Drinkar från Norrbotten

Blanda till drinkarna med smak av natur och skog. Här bjuder vi på tre härliga drinkrecept:BEES KNEES Detta är ett bra sätt att njuta av Mountain Dry Gin. Honungens lena smak passar perfekt tillsammans med citrus och den uppfriskande peppriga eftersmaken ger mersmak....

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 399 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 659 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se