Hartenberg

Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden 1692.

Kategorier: Vin / Vingård

Ken Mackenzie Hartenberg köpte Hartenberg 1987. Då var egendomen misskött och nedgången. Sedan dess har vingårdarna fått nya rankor, druvodlingarna har utökats till dagens 55 hektar, tillverkningsprocessen har förfinats och vineriet blivit hypermodernt.
    Hartenbergs viner har fått en rad fina utmärkelser, bland annat har det familjeägda husets shiraz-vin tilldelats guldmedalj vid den prestigefyllda tävlingen ”Syrah du Monde”. Chefsvinmakaren Carl Schultz har utsetts till Winemaker of the Year. Han har varit med på stora delar av det pånyttfödda vinhusets resa ut i vinvärlden.
    – Jag har haft förmånen att vara med om Hartenbergs utveckling under de senaste tre decennierna. Jag kom hit 1993 och började i vingårdarna. Idag är jag chefsvinmakare, master blender och ansvarig för vingårdarna, säger han.
    Det innebär att Carl Schultz är delaktig under hela processen, från vinstock till färdig flaska. På det sättet ser han till att det kontinuerligt blir förbättringar i varje steg. Det har omsorgsfulla vinmakare i dagens Sydafrika lärt sig av klassisk kvalitetsinriktad vinproduktion i Europa, där lägre skördeuttag, val av rätt druvsorter, omsorg om vingården, handplockade druvor och en försiktig vinifiering varit rättesnöret. Alltfler av Sydafrikas vinmakare sneglar mot Europa. Inte för inte är en av favoritdruvorna i landet, cabernet sauvignon, historiskt förknippad med Bordeaux i Frankrike.
    Samtidigt finns det en stolthet och respekt för det Sydafrikas landskap ger. På det sättet förenar man det bästa av den gamla och nya världen.
    – Vi lever i ett floralt kungarike i Western Cape, där jorden, vindarna och närheten till havet bidrar till vinernas uttryck. Vi söker efter autencitet, ägnar oss åt klassisk vinmakning och eftersträvar kvalitet i allt vi gör. 

Carl Schultz.

Odlingarna ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch.

Vinhuset drivs idag av Ken Mackenzies döttrar med fokus på kvalitetsutveckling, återplantering av specifika druvsorter, ekologi och biologisk mångfald. Vid Hartenberg Wine Estate finns sedan 1980-talet Sydafrikas största privatägda vinkällare.
    I druvodlingarna växer de blå druvsorterna cabernet sauvignon, syrah och merlot. Gröna druvor är chardonnay, riesling och sauvignon blanc. Många av vinerna är druvrena, även om det också görs blender och vingårdsviner.
    Hartenberg Shiraz 2108 och Hartenberg The Eleanor Chardonnay 2018 är två exempel på vinhusets stil, som är mer europeisk än sydafrikansk.

På Hartenberg arbetar man med naturlig ogräsbekämpning, till exempel rovinsekter, istället för med kemiska preparat. Ingen konstgödsel används, ogräset rensas manuellt och man återvinner vattnet som används. Det är en del av ett naturligt synsätt med respekt för jorden och omgivningarna, men det är också en nödvändighet, eftersom klimatförändringarna ger ett allt varmare och torrare odlingsklimat. Vatten kommer att bli den största utmaningen framöver. På sikt är det ett oroselement för Carl Schultz och ägarna av vinhuset.
    Det sägs ibland att det är lättare för vinproducenter i Sydafrika att odla naturnära. Det stämmer till viss del, men ännu mer betydelsefullt för den moderna utvecklingen av landets vinnäring är att alltfler mindre kvalitetsinriktade vinhus menar allvar med sitt naturliga arbetssätt. Många av dem har redan nått långt i sina strävanden efter en ekologisk och hållbar vinproduktion. I det arbetet är dessa ledstjärnor i vinvärlden.

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018

Art nr 2314. Pris 177 kr

Cabernet sauvignon precis som man vill ha den. Finkorning strävhet som kantas av röda och svarta vinbär, blyerts, grafit, ceder- och sandelträ och djupa balsamiska toner. Vin-valuta-varning!

Hartenberg Riesling 2018

Art nr 76667. Pris 151 kr

Hartenberg är en av de 16 producenter i Sydafrika som producerar riesling idag. Medan många gör viner med viss restsötma är Hartenbergs riesling helt torr. Syran och fräschören imponerar och citrusfrukten ger ännu mer friskhet. Stram, livfull och med citrus i framkant.

Text: Anders Ström

Säsong för påsköl

Säsong för påsköl

Hur länge har vi egentligen druckit påsköl i Sverige? Ja, det beror på vem du frågar. Enligt Systembolaget är det sedan 1991, eftersom det var då man för första gången tog in det i sortimentet. Men som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge...

10 nyårsbubbel

10 nyårsbubbel

Urvalet har ett friskt och rent drag som passar bra att skåla i på nyårsaftonen! Vinerna kostar 129 till 699 kronor och ger en bra bild av hur mycket olika mousserande viner man kan få för pengarna numera, från ekologisk cava till finstämd champagne.De flesta av...

Färskostbollar med Västerbottensost

Färskostbollar med Västerbottensost

Små goda tilltugg till nyår! Färskostbollar med Västerbottensost, brynta surdegssmulor, tryffelsalami och jordärtskockschips.Passar till en torr eller extra torr champagne (brut eller extra brut) som har en fin balans mellan syra och fruktighet, vilket kan komplettera...

10 glögg att njuta av

10 glögg att njuta av

Under december är det dags att njuta av glögg. Advent, Lucia, vardag och fest. Varje tillfälle har sin egen smakupplevelse. På senare år har intresset för glögg ökat markant. En förklaring till den växande efterfrågan är att utbudet av olika smaker och stilar har...

Gindrinkar att ha koll på!

Gindrinkar att ha koll på!

David Kringlund ger sina bästa drinkrecept med gin. Klassiska drinkar du absolut måste ha koll på!– Idag har det blivit populärt att utöver enbär krydda sin gin lokalt och då förekommer kryddor som lingon, älgört, tång och fläder. Det är inte ovanligt att producenter...

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist Gin & Tonic

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil. Receptet är komplext med hela 9 örter, kryddväxter och blommor i maceratet och ytterligare 22 örter som handplockas från den lokala floran på Islay och smaksätter i en kryddkorg via Vapourinfusion.Ingredienser5...

Drinken Cointreau Hot

Drinken Cointreau Hot

Gräddig varm choklad med whiskytoner till kyligare kvällar!Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som...

Grythyttans Polkaglögg

Grythyttans Polkaglögg

Nu är det juletider och självklart vill man ha varma glöggdrinkar i glasen! Grythyttan bjuder på en härlig polkavariant.Ingredienser75 cl Grythyttans SkogsglöggSkalet av 3 citroner10 g kanelstång8 cl Plantation Stiggins’ Fancy Pineapple Rum3 dl vispgrädde2 msk malen...

Prenumerera på Vin och Bar magasin

PRENUMERERA PÅ MAGASINET VIN&BAR!
SMAKRIK LÄSNING DIREKT HEM I BREVLÅDAN.

ETT ÅR 449 SEK - 6 NUMMER

TVÅ ÅR 769 KR - 12 NUMMER

 

VIN & BAR Förlag AB

info@vinochbar.se

Instagram@vinochbar

BG 5274-7649

 

Kundtjänst/prenumeration:

Flowy/Pressdata 08-799 63 97

vinochbar@flowyinfo.se