Hartenberg
Hartenberg Wine Estate hittar vi på Bottelary Hill i Stellenbosch, som ligger omkring fem mil öster om Kapstaden och är ett av sju distrikt i Coastal Region. Egendomen har gamla anor, då kolonisatörerna Cunraad Boin och Christoffel Esterhuizzen började bruka jorden 1692.
Ken Mackenzie Hartenberg köpte Hartenberg 1987. Då var egendomen misskött och nedgången. Sedan dess har vingårdarna fått nya rankor, druvodlingarna har utökats till dagens 55 hektar, tillverkningsprocessen har förfinats och vineriet blivit hypermodernt.
Hartenbergs viner har fått en rad fina utmärkelser, bland annat har det familjeägda husets shiraz-vin tilldelats guldmedalj vid den prestigefyllda tävlingen ”Syrah du Monde”. Chefsvinmakaren Carl Schultz har utsetts till Winemaker of the Year. Han har varit med på stora delar av det pånyttfödda vinhusets resa ut i vinvärlden.
– Jag har haft förmånen att vara med om Hartenbergs utveckling under de senaste tre decennierna. Jag kom hit 1993 och började i vingårdarna. Idag är jag chefsvinmakare, master blender och ansvarig för vingårdarna, säger han.
Det innebär att Carl Schultz är delaktig under hela processen, från vinstock till färdig flaska. På det sättet ser han till att det kontinuerligt blir förbättringar i varje steg. Det har omsorgsfulla vinmakare i dagens Sydafrika lärt sig av klassisk kvalitetsinriktad vinproduktion i Europa, där lägre skördeuttag, val av rätt druvsorter, omsorg om vingården, handplockade druvor och en försiktig vinifiering varit rättesnöret. Alltfler av Sydafrikas vinmakare sneglar mot Europa. Inte för inte är en av favoritdruvorna i landet, cabernet sauvignon, historiskt förknippad med Bordeaux i Frankrike.
Samtidigt finns det en stolthet och respekt för det Sydafrikas landskap ger. På det sättet förenar man det bästa av den gamla och nya världen.
– Vi lever i ett floralt kungarike i Western Cape, där jorden, vindarna och närheten till havet bidrar till vinernas uttryck. Vi söker efter autencitet, ägnar oss åt klassisk vinmakning och eftersträvar kvalitet i allt vi gör.

Carl Schultz.

Odlingarna ligger på Bottelary Hill i Stellenbosch.
Vinhuset drivs idag av Ken Mackenzies döttrar med fokus på kvalitetsutveckling, återplantering av specifika druvsorter, ekologi och biologisk mångfald. Vid Hartenberg Wine Estate finns sedan 1980-talet Sydafrikas största privatägda vinkällare.
I druvodlingarna växer de blå druvsorterna cabernet sauvignon, syrah och merlot. Gröna druvor är chardonnay, riesling och sauvignon blanc. Många av vinerna är druvrena, även om det också görs blender och vingårdsviner.
Hartenberg Shiraz 2108 och Hartenberg The Eleanor Chardonnay 2018 är två exempel på vinhusets stil, som är mer europeisk än sydafrikansk.
På Hartenberg arbetar man med naturlig ogräsbekämpning, till exempel rovinsekter, istället för med kemiska preparat. Ingen konstgödsel används, ogräset rensas manuellt och man återvinner vattnet som används. Det är en del av ett naturligt synsätt med respekt för jorden och omgivningarna, men det är också en nödvändighet, eftersom klimatförändringarna ger ett allt varmare och torrare odlingsklimat. Vatten kommer att bli den största utmaningen framöver. På sikt är det ett oroselement för Carl Schultz och ägarna av vinhuset.
Det sägs ibland att det är lättare för vinproducenter i Sydafrika att odla naturnära. Det stämmer till viss del, men ännu mer betydelsefullt för den moderna utvecklingen av landets vinnäring är att alltfler mindre kvalitetsinriktade vinhus menar allvar med sitt naturliga arbetssätt. Många av dem har redan nått långt i sina strävanden efter en ekologisk och hållbar vinproduktion. I det arbetet är dessa ledstjärnor i vinvärlden.

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2018
Art nr 2314. Pris 177 kr
Cabernet sauvignon precis som man vill ha den. Finkorning strävhet som kantas av röda och svarta vinbär, blyerts, grafit, ceder- och sandelträ och djupa balsamiska toner. Vin-valuta-varning!

Hartenberg Riesling 2018
Art nr 76667. Pris 151 kr
Hartenberg är en av de 16 producenter i Sydafrika som producerar riesling idag. Medan många gör viner med viss restsötma är Hartenbergs riesling helt torr. Syran och fräschören imponerar och citrusfrukten ger ännu mer friskhet. Stram, livfull och med citrus i framkant.
Text: Anders Ström

Klassik Tart Tartain med kanelkaramell
Njut av en klassisk äppeldessert med krispiga och ljuvligt karamelliserade äpplen. Denna äppelkaka tillagas i en stekpanna och serveras sedan upp-och-ner, vilket ger en imponerande presentation. Hemligheten bakom en vacker fruktkaka ligger i att arrangera...

Lammracks med jordärtskockspuré
Lamm är en klassisk rätt som hör påsken till. Förhöj smakupplevelsen genom att servera det saftiga lammet tillsammans med en fräsch sallad för en komplett och festlig påskmiddag. 1. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop glazen. Putsa köttet, salta och peppra...

Smördegsflarn med kallrökt lax
Bjud på en färgstark förrätt som fångar vårens smaker! Denna lättlagade och inbjudande rätt kommer att imponera på dina gäster. Med vår noggrant utvalda vinmatchning lyfts smakerna fram på ett fantastiskt sätt. 1. Sätt ugnen på 210 grader. Lägg ut smördegen på en plåt...

Minestrone med buketter och blad
Det är så lugnande att skeda i sig en klar buljong med grönsaker. Detta är en mycket fri variation på den italienska grönsakssoppan som vanligtvis lagas med ris eller vermiceller, där jag har använt olika sorters kål istället. Kan serveras som förrätt eller huvudrätt...

Klosterplommon med gräddmjölk
Fruktkonserver är nästan något heligt för mig sedan mormors inläggningar i barndomen. De här plommonen med en viss kryddighet tänkte jag skulle passa i ett kloster när jag kom på dem. 1. Skär bort fästet i toppen av frukten och skär ett litet kryss i motsatt ände. 2....

Persiska Kycklingspett
Ända sedan jag fick lära mig dessa spett av några persiska damer, har jag återkommit till dem. I Iran är de tydligen en av de mest populära rätterna. Varianterna är många, men det här är min version, med mild saffranssmak och hög syra. 4 PORTIONER 1. Skär kycklingen i...

Pink Gin & Tonic
Med eller utan alkohol? Här presenterar vi fyra drinkar som erbjuder djup smak – oavsett om du väljer en virgin-version eller inte. Nu är tiden inne för att tända en värmande eld och drömma dig bort till tropiska stränder eller rustika skogar. Upplev smaker som...

Blodapelsin Negroni
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink3 cl Martini Extra Dry (nr 8682)3 cl Campari Bitter (nr 701)3 cl gin Hendrick’s Gin (nr 81679)saft från en halv...

Bushmills Irish Coffee
Ljuset är på ingång med grönska och fräscha smaker. Blanda till uppfriskande drinkar och bjud på våriga färger! Ingredienser, 1 drink4 cl Bushmills Original (nr 410)2 dl nybryggt kaffe (starkt)2 cl grädde (lättvispad)1–2 teskedar muscovadosocker (efter...
PRENUMERERA
Få hem magasinet VIN&BAR i pappersform direkt i brevlådan varannan månad! Eller läs hela magasinet digitalt som artiklar online, e-tidning och i mobilapp. Vad passar dig?

Magasinet + digital prenumeration
498 kr/1 år, 6 nummer
896 kr/2 år, 12 nummer
Få hem pappersmagasinet VIN&BAR i brevlådan varannan månad under ett eller två år. 100 sidor inspiration, tips, recept och härlig vinläsning!
Du får även full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen. Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor utan extra kostnad.
Betala på faktura, kort eller Swish.
KLICKA HÄR!

Digital prenumeration
39 kr/månad, löpande
390 kr/helår
Få full tillgång till magasinet VIN&BAR på webben samt i appen (kommer snart). Bläddra, läs eller lyssna med tillgång till senaste utgåvor.
Betala med Autodragning månadsvis. Avsluta när du vill! Du kan också betala för ett helt år med kort, swish eller på faktura.
KLICKA HÄR!